Вт, 2024-04-16, 15:13


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Січень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2010 » Січень » 12 » Кандидати закінчують президентські перегони на "високій ноті"
11:12
Кандидати закінчують президентські перегони на "високій ноті"
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

За кілька днів до виборів кандидати в президенти роблять заяви, петиції, висувають вимоги та ультиматуми. ЗМІ вирішили розібратися, навіщо спікер Володимир Литвин ініціює "звільнення" київського мера Леоніда Черновецького, якщо його фракція входить до промерської більшості, як заяви про Віктора Медведчука-генпрокурора псують рейтинг прем'єра і кандидата в президенти Юлії Тимошенко, чому лідер опозиції Віктор Янукович розсудливо відмовився від теледебатів, та у іншому виборчому спамі.

І це при тому, що це ще не фінальні заяви кандидатів - із середи розпочнуться фінальні прес-конференції на яких кандидати скажуть "останнє слово".

У тому, що, наприклад Медведчука у свій час було дуже багато, а потім стало зовсім мало, потім він знову він з'явився, "Газета по-киевски" побачила закономірність. Коли він був головою СДПУ(о) і керівником президентської адміністрації Медведчук став для України більше, ніж Медведчук. Недаремно його ім'я регулярно згадувалося у ЗМІ разом з похідними від слова "демон" - "демонізація", "демонізувати", зазначає видання.

У ньому бачили джерело будь-яких політичних каверз і хитромудрих схем, покликаних врятувати президента Леоніда Кучму і втопити його опонентів. Втім, деякі вважали, що і Кучма був лише засобом в особистих планах Медведчука.

Майдан поламав схеми та розрахунки Медведчука. Пред'явлені суспільством претензії ставилися в першу чергу, президента, який уже йшов, і його головного візира, тому Медведчук і пішов у тінь.

Втім вже під час газових баталій з Газпромом Медведчук з'явився в якості незамінного посередника, здатного налагодити неформальні контакти Києва і Москви . Тимошенко такою корисною допомогою не знехтувала.

Крім того, Медведчук фактично взяв на себе розробку "бютівського" варіанту Конституції, який повинен був, зокрема, перенести президентські вибори до стін Верховної Ради.

А під Новий рік Медведчук особисто, зізнався у своїй колонці, як він розчарувався в ініційованій ним конституційної реформи 2004 року. А пізніше він поділився іншим своїм розчаруванням - в журналістах.

Це співпало із заявою Леоніда Кравчука, що він не виключає можливості призначення Медведчука на посаду Генерального прокурора у разі перемоги Тимошенко на президентських виборах.

Литвин же в останні передвиборні тижні, ймовірно, серйозно турбувався власним рейтингом в Києві. І вирішив підвищити його за допомогою заяв щодо головної київської проблеми. А такою проблемою для Києва, безумовно, є його градоначальник.

У проміжках між новорічно-різдвяними святами спікер ВР встиг тричі натякнути на дострокові вибори мера Києва. Більш того, в минулу неділю Литвин в третє повторив, що у нього "як у народного депутата є всі підстави внести проект постанови про проведення 30 травня 2010 виборів Київського міського голови та Київської міськради".

Звичайно, цю заяву можна було б пропустити повз вуха, як і укол чинного президента Віктора Ющенка всім киянам - обрали - терпіть. І все ж таки столицю кожна нова влада в першу чергу намагається прибрати до рук. І з цієї точки зору нові дострокові вибори мера столиці після президентських цілком вірогідні.

Викликає, щоправда, деякий подив, що ідея озвучена лідером блоку, фракція якого в Київраді відмінно ладить з Черновецьким. Так уже склалося в Київраді, що саме голоси "литвинівців" виявилися вирішальними в боротьбі провладних фракцій і опозиції, і в найбільш конфліктних питаннях вони, як правило, виявлялися на боці "черновецьких".

Так, за повідомленнями ЗМІ, члени фракції Блоку Литвина голосували за зняття мораторію на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Інтереси депутатів-забудовників ( Михайла Голиці, Дениса Костржевського, Валерія Мошенського ) пояснюють голосування фракції з багатьох земельних питань.

З іншого боку, у Литвина є свій кандидат - голова Шевченківського району з мерські амбіції Віктор Пилипишин. Якщо Литвин заручиться підтримкою нового президента, він цілком може побачити в кріслі мера свою людину.

А якщо спікер "забуде" підготувати обіцяний законопроект - це цілком можуть зробити інші. Адже з 18 кандидатів у президенти виграє один, а іншим доведеться підшукувати собі інше місце роботи.

Так, про бажання балотуватися на посаду мера Києва вже заявив Сергій Тігіпко - джерела натякають на варіант: Тігіпко підтримує Тимошенко в другому турі, а натомість бронзовий фіналіст президентських перегонів отримає партійну підтримку БЮТ. Та й кияни ще не встигнуть забути "розкручених" недопрезідентов і головному опозиційному кандидату Віталію Кличку буде з ким позмагатися.

Зазначимо, що згідно з рішенням суду Черновецький буде залишатися мером до 2012 року.

В останній передвиборний тиждень завдання максимум для кандидата в президенти Тимошенко - скасувати рішення Центрвиборчкому, яким дозволяється голосувати вдома без пред'явлення довідок. А ще - таки домогтися очної ставки у прямому ефірі одного з телеканалів. Але, очевидно, ці завдання не здійсненні.

Фракція БЮТ має намір вже завтра зібратися в парламенті на позачергову сесію, щоб скасувати ненависне рішення членів комісії і викрити Януковича і його команду в бажанні сфальсифікувати результати виборів. Але шанси на успіх у цій справі не великі: "регіонали" голосів не дадуть, Литвин теж у цій справі Тимошенко не помічник. На роздроблену фракцію НУ-НС також надій мало: близько двадцяти "нунсівців", які все ще віддані Ющенко, також не захочуть працювати на рейтинг прем'єра. Комуністи туманно обіцяють визначитися зі своєю позицією з цього питання у день голосування.

Якщо задум з викриттям головного суперника на виборах провалиться, Тимошенко залишиться тільки доводити його неспроможність у розмовному жанрі. Тимошенко вже спровокувати лідера ПР хотіла, оголосивши на всю країну, що він "трус" і взагалі не чоловік, тому що боїться зустрітися з нею в прямому ефірі. Але лідер опозиції категорично відмовляється брати участь у дебатах з Тимошенко, як перед першим, так і перед другим туром, і буде говорити "тільки з українським народом".

До першого туру виборів - п'ять днів. Шпаргалка виборця

Тим часом, до першого туру президентських виборів залишилося п'ять днів. І якщо ви точно знаєте, що не будете в неділю за місцем прописки і при цьому не внесли себе у списки за місцем реального перебування, то ви вже не проголосуєте. Тобто у відрядження і "заробітчан" з регіонів до столиці шансів вже немає ніяких.

Також на практиці немає шансів проголосувати у 30 тисяч громадян України, які проживають у Придністров'ї. "Після 2004-го МЗС постійно створює ділянки лише в Молдові - у Кишиневі та Бєльцях, - говорить член ЦВК Михайло Охендовський. - І цього разу у Придністров'ї жодної ділянки немає", пише газета "Сегодня". У всіх інших випадках український громадянин має шанси проголосувати.

Вибори-2010, що робити якщо ...

Ви хочете проголосувати, перебуваючи за кордоном?

На відміну від усіх попередніх виборів, відповідно до роз'яснення Конституційного суду, за кордоном можуть проголосувати не лише ті, хто перебуває на консульському обліку, але й взагалі всі бажаючі громадяни.

Щоб проголосувати, українець, який проживає за кордоном, повинен був до 8 січня з'явитися на виборчу дільницю при посольстві або консульстві і написати заяву про бажання проголосувати на цій ділянці (тобто зараз можна спробувати внести себе тільки на другий тур). Досить мати при собі закордонний паспорт з діючою візою держави, у якій ви голосуєте (або в'їзним штампом митниці, якщо в цій країні віза не потрібна).

Якщо ви не проживаєте постійно за кордоном, але будете там на момент голосування, то шансів брати участь у виборах 17 січня у вас вже немає. Вам потрібно було, по-перше, до 8 січня виключити себе з держреєстру в держоргані при райвиконкомі в Україні і, по-друге, знову ж таки не пізніше 8 січня подати заяву на закордонний ділянку. Теоретично можна встигнути провести цю процедуру до другого туру, але надто вже вона трудомістка.

Ви хочете проголосувати вдома?

Не пізніше ніж за 12 годин до виборів (на практиці - не пізніше 18.00 суботи) необхідно написати заяву в дільничну комісію, в якій зазначити, що за станом здоров'я прийти на дільницю ви не можете (медична довідка не обов'язкова). У заяві також необхідно вказати дані людини (ПІБ, дані паспорта та прописку), який принесе вашу заяву на ділянку. Також за заявою може прийти будь-хто з членів дільничної комісії, якщо заздалегідь повідомити по телефону про бажання голосувати на дому. У день виборів необхідно весь день перебувати вдома (час, коли прийдуть до вас члени комісії, повідомлятися не буде).

Ви хочете проголосувати не за місцем прописки?

Зараз внести себе в списки голосування 17 січня за іншою адресою вже не можна (термін закінчився 8 січня). Відкріпних талонів теж уже немає. Але можна внести себе в списки на другий тур голосування, щоправда, зробити це краще в перший тиждень після першого туру (18-24 січня). За ці дні необхідно проробити воістину титанічну роботу: на дільниці за місцем прописки написати заяву, в якій вказати адресу, за якою ви хочете проголосувати, і господаря цієї квартири (готелі вказуватися не можуть - тобто на відрядження, що живуть в готелях, "пролітають"). Крім того, потрібні або договір про оренду квартири за цією адресою, або заява господаря квартири або будинку, на адресу якого ви хочете голосувати, з його згодою на це. Грубо кажучи, потрібно знайти будь-якого місцевого жителя, який погодиться написати таку заяву.

Якщо ваші дані невірні?

Якщо неправильно записані прізвище, ім'я, по батькові або адресу, зміни (у тому числі в день виборів) вносить голова, заступник голови або секретар дільничної комісії без написання скарги, лише по пред'явленню вашого паспорта (не закордонного).

Вас немає у списках виборців?

Якщо це з'ясувалося заздалегідь (не пізніше суботи 16 січня), потрібно написати скаргу або на своїй ділянці (за місцем прописки), або - у разі відмови на ділянці - в окружну комісію або орган ведення держреєстру (знаходиться при райвиконкому). Якщо і там не допоможуть, то можна відновити себе в списках за рішенням суду. Як правило, такі скарги задовольняються на рівні дільничної комісії, і до виборів ви потрапите до списку.

Якщо це з'ясувалося в день виборів, процедура аналогічна, потрібно писати скаргу, але рішення за вашою заявою має прийматися дільничної комісією негайно (у випадку відмови звертатися в окружну комісію, орган ведення Держреєстру або суд). Як тільки рішення буде прийнято, ви зможете проголосувати.

Вам досі не принесли запрошення на вибори?


Дійсно, іменне запрошення повинно було прийти не пізніше ніж за 15 днів до виборів (тобто до 2 січня). Якщо воно не прийшло, є велика ймовірність того, що вас немає в списках для голосування. Тому про всяк випадок сходіть на свою дільницю і перевірте - Чи ви серед виборців (як це зробити, див. нижче).

Ви хочете перевірити себе в списках виборців?

Потрібно прийти на свою виборчу дільницю не пізніше суботи, 16 січня, до 18.00. На практиці перевірити можна і будь-якої іншої людини (наприклад, всю сім'ю), але в разі її відсутності у списках кожен може написати скаргу тільки особисто.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1378 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ