Чт, 2024-03-28, 11:45


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2010 » Серпень » 11 » Катаклізми по всьому світу мають спільну причину. Понад тисяча загиблих
15:10
Катаклізми по всьому світу мають спільну причину. Понад тисяча загиблих
Інші останні Катастрофи та природні катаклізми на сайті holosUA.com/


Екстремальна жара в Росії і катастрофічні повені в Пакистані мають загальну причину - зміна поведінки так званої струменевої течії на великій висоті в атмосфері, вважає метеоролог Майк Блекберн з британського університету Редінга, передає РИА "Новости".
Висотні струменеві течії (jet stream) – звивисті потоки дуже сильних вітрів, розташовані на висотах від 7 до 16 кілометрів. Їх швидкості вдесятеро перевищують швидкості приповерхневих вітрів. Течії, що йдуть із заходу на схід, можуть хитатися з півночі на південь, утворюючи так звані хвилі Росбі, що нагадують річкові меандри або пелюстки.

У останні тижні метеорологи помітили незвичайні зміни у поведінці струменевих течій. Зазвичай хвилі на них зрушувалися на схід, "згрібаючи" за собою погодну ситуацію загалом. Проте в середині липня ці хвилі загальмувалися, каже Блекберн, слова якого наводить New Scientist.

Такі стійкі утворення у струменевих течіях називають "блокувальними подіями", вони виникають, коли сильні хвилі Росбі починають рухатися на захід проти потоку. Звичайна течія пересилює, але цього разу "меандр" залишився на місці, створивши тим самим сприятливі умови для екстремальних погодних явищ, сказав науковець.

Хвиля, що завмерла на місці, зупинила і рух погодних систем біля вершини і біля підніжжя "меандру". Тепле повітря з півдня почало втягуватися на північ до його вершини, а холодне північне повітря, навпаки, пішло на південь. Зазвичай такі атмосферні системи постійно рухаються, але не в ситуації блокувальної події.

У Пакистані ця ситуація збіглася з літнім мусоном, який через "хвилю, що завмерла", на струменевій течії приніс більше дощів на північ країни, що й призвело до повеней. З іншого боку, петля течії, що довго залишалася над Росією, забезпечила постійне надходження гарячого сухого повітря з Африки і екстремальну спеку. Цей самий ефект призвів до незвично сильної жари в Японії, яка забрала життя більш як 60 людей наприкінці липня. Схожі події дещо раніше, в червні, відбувалися в США.

Метеорологи наразі не можуть сказати, що примушує "замерзати" хвилі на струменевих течіях. Теорія говорить, що екстремальні погодні явища почастішають у міру потепління клімату, проте зв'язок між потеплінням і поведінкою струменевих течій науковцям поки що не ясний.

Блекберн зазначає, що блокувальні події стали незвично частими в останні три роки, і викликали, зокрема, сильні повені у Великій Британії і аномальну жару в Східній Європі у 2007 році.

Ситуація в Пакистані може погіршитися

Сильні повені в Пакистані, викликані проливними дощами, стали найсильнішими за останніх 80 років. Стихія вже зачепила 15 мільйонів людей, переважно у провінціях Хайбер-Пахтунхва і центральній частині Пенджабу. Повідомлялося про приблизно 1,5 тисячі загиблих внаслідок повеней.

Причиною найпотужнішої повені в Пакистані стали мусонні дощі. Через розгул стихії зруйновані тисячі будинків, у найсильніше постраждалих регіонах потоки води змили цілі села.

Через брак чистої питної води, їжі і медикаментів лікарі побоюються епідемій серед жителів затоплених територій і біженців, що знайшли притулок у тимчасових таборах. Декілька мільйонів людей, які позбавлені коштів для існування, потребують продовольчої допомоги.

Тим часом сезон дощів ще дуже далекий від завершення. На думку метеорологів, ситуація може помітно погіршати.

У столиці Росії розвіявся смог

Природні пожежі через аномальну спеку і засуху палають у 22 регіонах Росії. У семи з них, зокрема в Московській області, указом президента РФ оголошено режим надзвичайної ситуації. За останніми даними, загинули 52 людини, по медичну допомогу звернулися 472. У вогні згоріло більш як 1,9 тисячі будинків, без притулку лишилися понад 3,5 тисячі жителів російських регіонів.

Аномальна спека і посуха встановилися в московському регіоні з середини червня, вони призвели до природних пожеж у Підмосков'ї. Внаслідок цього столиця Росії майже два тижні була оповита димом.

У середу вранці, як повідомляє РИА "Новости", повітря у Москві чисте, смогу не спостерігається. Зараз на вулицях Москви немає задимленості і не відчувається запах горілого.

Ситуація зі смогом дещо покращала вже в понеділок - вміст чадного газу у повітрі столиці увечері був удвічі нижче гранично допустимої концентрації.

Рятувальники шукають похованих під обвалом у Китаї. Загинули вже 700 людей

У Китаї тривають спроби врятувати похованих під обвалом у китайській провінції Гансу. Маленьке містечко у північно-західній частині Китаю було наполовину зруйноване жахливим обвалом два дні тому. Кількість загиблих внаслідок катастрофи у місті Зуку китайської провінції Гансу до вечора понеділка стрімко зросла з 337 до 700, повідомляє РБК.

Найімовірніше, втрати збільшуватимуться: серед зниклих безвісти на даний момент до 1000 чоловік, які, можливо, перебувають зараз під шаром землі і каміння, що поглинув велику частину міста.

Стихія фактично стерла з лиця землі вісім населених пунктів - шість сіл і два містечка повіту. Внаслідок удару стихії постраждали більш як 40 тисяч людей, яких евакуювали з місця події.

Рятувальники і місцеві жителі безперервно копають, тягають каміння, працюють лопатами і мотиками, щоб дістатися до похованих під обвалом будинків і людей. Понад 7000 солдатів і медиків беруть участь в рятувальній операції.

177 людей загинули внаслідок повені в Індії

У Індії повінь, що сталася в кінці минулого тижня, забрала життя 177 людей. З них 23 - іноземні туристи: громадяни Франції, Італії, Іспанії та Непалу. Ще декілька сотень людей вважаються зниклими без вісти, передає Вести.ru.

Основний удар стихії припав на популярну серед туристів гірську область Ладакх та її адміністративний центр - місто Лех. Проливні дощі йдуть там вже майже тиждень.

Через обвали зруйновані сотні житлових будинків, розмиті дороги, обірвані лінії електропередачі, затоплений місцевий аеропорт. Шар бруду на вулицях міста місцями досягає двох метрів. За оцінкою властей, на розчищення і відновлення області буде потрібно як мінімум півроку.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Катастрофи та природні катаклізми | Переглядів: 1060 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ