Пт, 2024-03-29, 03:48


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Січень » 5 » Хакери атакували українські обленерго. Напад може увійти до історії
10:10
Хакери атакували українські обленерго. Напад може увійти до історії
Інші останні Кримінальні новини і надзвичайні новини на сайті holosUA.com/

Минулого тижня одразу кілька постачальників електроенергії в Україні зазнали потужної кібератаки, що могла вивести їх із ладу. Про це Reuters повідомили у компанії ESET, яка обслуговувала українські компанії, передає Укрінформ.

"Хоча "Прикарпаттяобленерго" була єдиною українською компанією із постачання електроенергії, яка заявила про збої у роботі, подібні шкідливі програми були виявлені у мережах іще щонайменше двох інших підприємств", - сказав Роберт Ліповський, старший дослідник шкідливого програмного забезпечення компанії ESET.

Він додав, що усі ці компанії були клієнтами ESET, але не уточнив, про які саме підприємства йде мова.

"Вказаний інцидент не був єдиним випадком", - розповів дослідник.

Reuters нагадує, що компанія "Прикарпаттяобленерго" 23 грудня повідомила про збій у своїй роботі. Тоді перебої із постачанням електроенергії відчули по всій області, включно із обласним центром - Івано-Франківськом. СБУ звинуватила у кібератаці Росію, а Міненерго створило спеціальну комісію, яка мала провести розслідування.

Сама ж "Прикарпаттяобленерго" причину збою пояснила "втручанням" у роботу системи.

Дослідники комп’ютерної безпеки із фірм Trend Micro та iSight Partners заявили, що оцінка ESET щодо того, що кібернападники намагалися інфікувати інші підприємства видається правдоподібною. Таким чином напад на "Прикарпаттяобленерго" може стати першим доведеним випадком у світовій історії, коли припинення електропостачання було викликано кібератакою.

"Це є першим випадком, коли ми маємо доказ і можемо пов’язати шкідливу програму та конкретний збій у роботі системи", - наголосив старший дослідник Trend Micro Кайл Вілойт.

Експерти вже багато років попереджують, що електропостачання є вразливим до кібератак, які можуть спровокувати припинення подачі енергії.

Представники комп’ютерної компанії iSight Partners також повідомили, що інформація ESET відповідає їхньому власному аналізу.

"Із великою долею імовірності можна стверджувати, що відключення електроенергії було викликано нападом на комп’ютерну мережу", - розповів керівник відділу аналізу комп’ютерного шпигунства компанії ISight Джон Хулткіст.

Усі опитані Reuters експерти підтвердили, що зловмисники використовували програмну платформу під назвою "BlackEnergy" для того, аби отримати доступ до мереж та встановити шкідливу программу "KillDisk", яка може видаляти та перезаписувати файли.

Дослідники додають, що їм іще належить встановити справжнє призначення KillDisk: спровокувати перебої у електропостачанні чи лише приховати кібератаку.

Reuters підсумовує, що кіберзлочинці використовують різні версії BlackEnergy починаючи із 2007 року. Протягом останніх двох років з’являлися повідомлення про використання цієї шкідливої платформи підтримуваною Москвою групою Sandworm для здійснення спрямованих атак.

Нагадаємо, 28 грудня Служба безпеки України повідомила, що запобігла спробі російських спецслужб уразити комп’ютерні мережі об’єктів енергетичного комплексу України.

Співробітники спецслужби виявили шкідливе програмне забезпечення в мережах окремих обласних енергетичних підприємств. Вірусна атака супроводжувалася безперервними дзвінками (телефонним флудом) на номери техпідтримки обленерго.

Раніше повідомлялося, що російські хакери невпинно атакують електронну пошту українських військових, контррозвідки, прикордонної служби та МВС. Також відомо, що Росія займається військовою розвідкою в соціальних мережах.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Кримінальні новини і надзвичайні новини | Переглядів: 927 | Додав: adminA | Теги: історія, українські обленерго, Напад, Атака, хакери
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ