Чт, 2024-04-18, 10:24


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Головна » 2009 » Грудень » 10 » Кліматична конференція ООН на межі зриву. Україна обрала деструктивну позицію
13:21
Кліматична конференція ООН на межі зриву. Україна обрала деструктивну позицію
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Конференція ООН зі зміни клімату опинилася під загрозою зриву. Третій день переговорів показав, що розвинені країни мають різні погляди на боротьбу з глобальним потеплінням, пише сьогодні "Комерсант-Україна".

500 громадських організацій з усього світу вже визнали Україну країною, яка зайняла найбільш деструктивну позицію - держава хоче збільшити викиди з поточного рівня на 75%.

На думку експертів, це різко знижує шанси України, яка проігнорувала конференцію в Данії, відстояти свої позиції.

Британська газета The Guardian вчора оприлюднила підготовлений представниками США, Великобританії та Данії проект підсумкового протоколу конференції ООН зі зміни клімату (COP-15), що проходить у Копенгагені з 7 по 18 грудня.


Цей документ дозволить розвиненим країнам здійснювати удвічі більше викидів парникових газів на одну людину (2,67 т СО2) в порівнянні з країнами, що розвиваються (1,44 т). Проект, названий Датським текстом , відкидає принцип "диференційованої відповідальності" Кіотського протоколу , згідно з яким розвинені держави повинні скорочувати викиди, у той час як, ті, що розвиваються, не зобов'язані цього робити.

Пропонується позбавити ООН контролю над фінансуванням міжнародних кліматичних програм та передати його Світовому банку. А поняття "країни з перехідною економікою" замінити терміном "найбільш вразливі країни".

Проект уже викликав обурення представників групи Китаю і G77 (об'єднує 130 країн, що розвиваються). "Країни-члени G77 не вийдуть з переговорів, бо ми не можемо дозволити собі провалу, - заявив глава G77, представник Судану Лумумба Станіслас Діа Пін .- Але ми не підпишемо несправедливе угоду. Ми не можемо прийняти договір, який прирікає 80% жителів Землі на нові страждання ".

Виконавчий секретар Рамкової конвенції ООН по клімату Іво де Боєр заявив, що Данський текст не офіційний: "Це неформальна записка, яка була надіслана деяким людям для консультацій".

Втім, переговори все одно було припинено на дві години через розбіжності серед країн, що розвиваються. За словами координатора російської програми "Клімат та енергетика" WWF Олексія Кокорина, Саудівська Аравія і Кувейт виступили за пролонгацію Кіотського протоколу, згідно з яким у них не було зобов'язань щодо зниження викидів. Водночас 40 малих острівних країн зажадали новий кліматичний протокол.

"Бідні країни просять визначити новий фінансовий механізм, який дає їм право отримувати кошти від розвинених країн", - пояснив Кокорін. Зрив переговорів неприпустимий. "Якщо заходи зі скорочення викидів парникових газів не будуть прийняті негайно, інвестиції для утримання потепління в межах 2С складуть 500 млрд дол на рік", - заявив напередодні виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства Нобуо Танака.

З'ясувати в делегації України, чим Данський текст загрожує країні, не вдалося. "Спочатку було заявлено, що до української делегації увійдуть 33 людини, які представлятимуть, зокрема, Міністерство охорони навколишнього природного середовища, Національне агентство екологічних інвестицій, профільний комітет Верховної Ради.

Приїхали тільки три представники, яких досі ніхто не бачив і не може знайти. На заходах, де стоїть табличка "Україна", ніхто не присутній ", - повідомила координатор програм з питань зміни клімату Національного екологічного центру Христина Рудницька.

Відсутність представників України на конференції ООН помітили її учасники. Організація CAN, що об'єднує майже 500 неурядових організацій з боротьби з викидами парникових газів, привласнила Україні нагороду Fossil of the Day ( "Динозавр дня ") у трьох номінаціях. Fossil Awards отримують країни, які гальмують переговорний процес і не сприяють запобіганню зміні клімату. Раніше основними номінантами були США, Росія, Канада - через високе забруднення атмосфери.

За підсумками другого дня конференції Україна посіла перше місце за найгіршу позицію на переговорах: країна має намір скоротити викиди парникових газів до 2020 року на 20% до рівня 1990 року, що означає їх фактичне збільшення на 75% від поточного рівня.

Друге місце Україна розділила разом з "парасольковий групою" (Канада, Ісландія, Японія, Казахстан, Нова Зеландія, Норвегія, Росія, Україна, США та Австралія), яка субсидує вугільну та нафтову галузі.

На третій позиції Україна опинилася завдяки відмові надавати інформацію про використання коштів, отриманих від продажу квот. "Ми неодноразово зверталися до Нацагентство з проханням надати ці дані. Нам відмовили, пославшись на те, що така інформація є конфіденційною. Це суперечить Рамкової конвенції ООН, яка дозволяє екологічним організаціям отримувати цю інформацію. Організація юристів-екологів 'Екологія, право, люди' подала позов на НАЕІ. Це питання буде вирішено в судовому порядку ", - повідомила Рудницька.

Експерти сумніваються, що для України переговори завершаться вдало. "ЄС хоче нав'язати Україні більше скорочення викидів. Нам пропонують скоротити обсяг викидів до 2020 року на 50-60%. Ми могли б вийти на цей рівень, проте зараз Україна, крім продажу квот, не має доступу до фінансових механізмів, які б дозволили нам залучати кошти розвинених країн та переходити на енергозберігаючі технології, - зазначає незалежний експерт Тарас Бебешко. - Наша промислова продукція конкурентоспроможна на європейському ринку. А встановлюючи високий рівень скорочення викидів, ЄС намагається вижити нас з ринку ".

"Зараз наше завдання - не перевищити той рівень скорочень, якого Україна досягла, - у порівнянні з 1990 роком викиди складають половину нашої квоти. Думаю, оптимальним рішенням для України в ході переговорів стане скорочення на 30%. Це рівень, на який мають намір орієнтуватися країни ЄС ", - говорить директор MGM International у Східній Європі Владислав Жежерін.

Тим часом питання створення нового кліматичного угоди на зміну Кіотському протоколу буде знову піднято в четвер, повідомив Кокорін, передає "Інтерфакс-Україна" .

"До питання про створення нового договору делегати повернуться завтра. Сьогоднішнє засідання ще триває, але голова, щоб уникнути жорсткого зіткнення, запропонувала обговорити інші теми", - сказав він у середу.

Конференція країн-учасниць Рамкової конвенції ООН зі зміни клімату, у якій беруть участь 193 держави, відкрилася в столиці Данії напередодні . На конференції в Копенгагені планувалося укласти нову угоду з обмеження викидів парникових газів, яка замінить Кіотський протокол.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1415 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ