Вт, 2024-04-16, 22:19


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Лютий » 19 » Коаліція офіційно розпалася. Думають про нову
10:52
Коаліція офіційно розпалася. Думають про нову
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Спікер Верховної ради Володимир Гройсман оголосив про вихід з коаліції фракції "Самопоміч".

Про це він заявив одразу після відкриття ранкового засідання.

Таким чином офіційно коаліції вже не існує.

"Згідно з поданою заявою повідомляю про припинення участі депутатської фракції "Самопоміч" у коаліції депутатських фракцій "Європейська Україна", та відповідне відкликання підписів членів цієї фракції під коаліційною угодою", - зачитав він.

"Шкода, але я думаю, що будемо продовжувати політичні консультації і знайдемо правильний вихід для країни з тієї ситуації, яка склалася", - прокоментував цю заяву Гройсман.

Перед цим він заявляв, що потрібно продовжити політичні консультації "з усіма політичними партія і фракціями, які представлені в парламенті, які входили до коаліції, щоб знайти вихід з ситуації, яка склалася".

"У нас є час для консультацій, щоб запропонувати чіткий зрозумілий антикризовий план", - зазначив Гройсман.

Раніше керівник фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко констатував фактичний розпад коаліції, який формалізувала заява фракції "Самопоміч" про вихід з парламентської більшості. За словами Луценка, в коаліції депутатів стільки, скільки було до сьогоднішнього моменту, тому що "коаліція формується шляхом персональних підписів і народних депутатів під коаліційною угодою". "Наскільки мені відомо, жоден депутат його (підпису) ще не відкликав. Навіть після заяви Радикальної партії про вихід з коаліції... ані Ляшко, ані його соратники підпису не відкликали", - додав він.

Нагадаємо, згідно з Основним законом, діяльність коаліції у Верховній Раді вважатиметься припиненою після того, як депутати всіх фракцій, що заявили про вихід із коаліції, - Радикальної партії, "Батьківщини" і "Самопомочі" - відкличуть свої голоси з коаліційної угоди. Після цього, згідно зі ст.83 Основного закону, нову коаліцію у Верховній Раді має бути сформовано протягом одного місяця з дня припинення діяльності старої коаліції.

Згідно зі ст.90 Конституції, у разі якщо протягом одного місяця у Верховній Раді не сформовано коаліції, президент має право, але не зобов'язаний, достроково припинити повноваження українського парламенту. Таке рішення може бути ухвалено лише після консультацій із головою Верховної Ради, його заступниками та головами фракцій. Після цього глава держави, відповідно до ст.77 Основного закону, протягом 60 днів призначає позачергові вибори до парламенту.

Водночас якщо фракція Радикальної партії, яка раніше заявила про наміри повернутися до складу парламентської коаліції і до складу якої нині входить 21 депутат, приєднається до нинішньої коаліції, її загальна чисельність у складі "Блоку Петра Порошенка", "Народного фронту" і Радикальної партії сягне 238 народних депутатів. Це є достатньою кількістю для повноважності коаліції депутатських фракцій.

Ляшко: протягом 3 тижнів необхідно сформувати нову коаліцію і уряд

Лідер фракції "Радикальної партії" Олег Ляшко вважає, що упродовж наступних трьох тижнів необхідно сформувати нову коаліцію і новий уряд.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав у коментарі журналістам.

Ляшко зазначив, що його фракція пропонує "усім демократичним силам парламенту" почати формування нової коаліції.

"Відповідно до Конституції є 30 днів на формування нової коаліції. У нас цих 30 днів немає. Ми не можемо дозволити собі розкіш 30 днів формувати нову коаліцію", - сказав депутат.

Так, Ляшко закликав відсьогодні розпочати формування нової коаліції, напрацювання нової програми її та формування нового складу уряду.

"Це наша пропозиція. Ми готові брати в цьому участь і бути учасниками формування нової коаліції", - підкреслив він.

За словами Ляшка, "наступні три тижні необхідно витратити на те, щоб сформувати нову коаліцію, новий уряд і на наступний пленарний тиждень, який буде через три тижні, запропонувати суспільству нову коаліції, нову програму дій і новий уряд".

Ляшко продемонстрував листа на ім`я голови Верховної Ради Володимира Гройсмана щодо виходу його фракції з коаліції.

"Наші колеги розказують про те, що, мовляв, ми не вийшли з коаліції. Будь-ласка, мій лист від 2 вересня 2015 року на ім`я Гройсмана: "Інформую Вас про одностайне рішення депутатської фракції "Радикальної партії Олега Ляшка" про вихід із коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України... У зв`язку з антиукраїнською зрадою у стінах Верховної Ради України та у верхівці української влади", - сказав депутат.

За словами Ляшка, цей лист 2 вересня був зареєстрований секретаріатом голови парламенту.

Також він продемонстрував витяг із протоколу засідання фракції, на якому депутати вирішили вийти із коаліції.

"Всі розмови про те, що голова парламенту не знає, що фракція Радикальної партії 2 вересня вийшла із коаліції, - від лукавого", - заявив Ляшко.

На запитання щодо необхідності подання персональних підписів кожного депутата щодо виходу з коаліції, він зазначив, що така вимога не передбачена жодним документом.

Президент повинен запросити голів фракцій і запропонувати сформувати нову коаліцію - "Батьківщина"

Заступник лідера фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв вважає, що президент має запросити голів парламентських фракцій і запропонувати сформувати нову коаліцію.

"Сьогодні залишилося вже 29 днів до моменту, коли президент може оголосити про розпуск парламенту. Згідно з Конституцією, це треба робити вже у вигляді офіційних переговорів, коли глава держави повинен почати консультації. Він має запросити голів фракцій і запропонувати сформувати нову коаліцію", - зазначив депутат.

За його словами, такого "офіційного" запрошення ще не було.

"Хоча неформальні переговори, без сумніву, йдуть", - додав Соболєв.

Він наголосив на умові "Батьківщини" про початок формування уряду з "нової відмітки".

На запитання, чи "Батьківщина" наполягає на дострокових парламентських виборах, Соболєв відповів: "Якщо немає можливості сформувати нову коаліцію, я вважаю, що існування коаліції Партії регіонів, "Народного фронту" і частини "Блоку Петра Порошенка" – це трагедія для країни".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 962 | Додав: adminA | Теги: нова, коаліція офіційно, розпад
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ