Пт, 2024-04-19, 03:34


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2010 » Квітень » 7 » КС ухвалив рішення у справі про легітимність "коаліції тушок"
12:17
КС ухвалив рішення у справі про легітимність "коаліції тушок"
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Конституційний суд України ухвалив рішення у справі про офіційне тлумачення положень Конституції і регламенту Верховної Ради, що стосуються порядку формування парламентської коаліції за участю окремих народних депутатів. Суд оприлюднить своє рішення у цій справі завтра, 8 квітня. Про це сьогодні повідомила прес-служба КС.
Як повідомлялося, 68 народних депутатів від Партії регіонів звернулися в КС з поданням, в якому просили дати офіційне тлумачення положень частини 6 статті 83 Конституції, а також частини 4 статті 59 регламенту Верховної Ради щодо можливості окремих народних депутатів брати безпосередню участь у формуванні коаліції депутатських фракцій.

Також аналогічне подання було надіслано до КС депутатами фракції БЮТ.

Річ у тому, що 11 березня в парламенті було оголошено про створення коаліції депутатських фракцій "Стабільність і реформи". До її складу увійшли фракції Партії регіонів, КПУ, Блоку Литвина, а також окремі народні депутати.

За даними ЗМІ, щонайменше 11 суддів КС із 18 вважають, що нинішню парламентську коаліцію створено законно.

Це дратує опонентів "біло-блакитних", оскільки є рішення Конституційного суду України 2008 року, яке прямо забороняє утворювати коаліцію не фракціями.

"Залежно від того, хто уряд, хто більшість у парламенті, в залежності від цього Конституційний суд ухвалює або одне, або діаметрально протилежне рішення", - заявила напередодні лідер опозиції Юлія Тимошенко. Вона вважає, що суддів, які назвуть коаліцію легітимною, необхідно звільнити.

Її політична сила буде ініціювати відставку суддів КС, якщо вони підтримають чинну парламентську коаліцію. Екс-прем'єр додала, що її фракція буде вносити відповідні проекти постанов до Верховної Ради, а також звертатиметься з проханням до З'їзду суддів зібратися на позачергове засідання і звільнити тих суддів КС, які визнають формування коаліції на індивідуальній основі таким, що відповідає Основному Закону. "Минулого тижня відбулося рейтингове голосування за вказаним поданням, яке показало, що лише сім суддів з 18 поки що залишаються на позиції закону і не піддаються тиску влади", - заявила лідер БЮТ.

Крім того, вона заявляла про підкуп суддів . У зв'язку з цими словами за її перевірку взялися МЗС і Генпрокуратура.

Прихильники Тимошенко також вважають, що своїм рішенням КС може підтримати чинну парламентську коаліцію.

Так, голова комітету Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності "бютівець" Віктор Швець заявив, що "за тією інформацією, яка є у нас, шостого квітня КС може ухвалити таке рішення", пише сьогодні видання "Экономические известия".

Депутат додав, що якщо суд підтвердить легітимність коаліції Партії регіонів, КПУ, Блоку Литвина й окремих депутатів, то цим самим в Україні буде відкрито можливість для здійснення антиконституційних дій в більш широкому масштабі.

Незважаючи на гучну заяву Тимошенко про звільнення деяких суддів, у неї немає дієвих важелів впливу на КС. Адже суд складається з 18 суддів - по шість від президента, Верховної Ради та З'їзду суддів. У Раді не знайдеться достатньої кількості голосів для звільнення суддів КС, так само як і Тимошенко не зможе вплинути на З'їзд суддів.

Глава Мін'юсту Олександр Лавринович вважає, що ініціативи Тимошенко обмежаться критичними зауваженнями. "Своїми сьогоднішніми заявами вона чинить тиск на суддів КС перед їх вердиктом щодо правомірності чи неправомірності парламентської коаліції", - заявив учора міністр.

"Регіонал" Олександр Стоян сказав, що "нам неважливо, яке це буде рішення. Заяви Юлії Тимошенко - не більш ніж політтехнологія".

Подейкують, що рішення КС щодо коаліції вигідне для Тимошенко

Тимчасом у політичних колах курсує версія про те, що екс-прем'єр може мати користь від остаточно узаконеного порядку формування коаліції.

Формально залишаючись в опозиції, лідерка БЮТ може співпрацювати з президентом України Віктором Януковичем на парламентському рівні за допомогою перебіжчиків. Що зведе нанівець вплив Блоку Литвина і комуністів.

БЮТ і Партія регіонів робили невдалі спроби об'єднатися заради змін Конституції у вересні 2008 р. - тоді Рада протягом двох тижнів ухвалювала законопроекти, написані тодішнім першим віце-спікером Ради Лавриновичем і одним з найвпливовіших юристів БЮТ Андрієм Портновим. До речі, минулої п'ятниці Портнов указом президента призначений заступником голови Адміністрації президента і буде опікуватися питаннями судової реформи.

"Регіонали" ж кажуть, що з екс-прем'єром неможливо вести будь-які переговори. "Юлія Тимошенко намагається впливати на процеси у своїй фракції, але всі вони відбуваються без її участі, у тому числі і перехід депутатів до коаліції", - заявив депутат від Партії регіонів Василь Хара.

У БЮТ прикидають, скільки ще депутатів може залишити фракцію заради союзу з "регіоналами". За підрахунками спікера Володимира Литвина, потенційних дезертирів у БЮТ знайдеться ще близько двадцяти людей. За підрахунками всередині фракції БЮТ, парламентську більшість може поповнити ще близько 25-27 перебіжчиків.

Президент України, у свою чергу, заявив, що готовий оголосити нові парламентські вибори, якщо Конституційний суд ухвалить рішення, яке поставить під сумнів легітимність коаліції. Проте в опозиції впевнені, що Янукович у жодному разі не піде на розпуск Верховної Ради.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1162 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ