Вт, 2024-04-23, 20:59


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2010 » Квітень » 8 » Легітимність коаліції "тушок" Конституційний суд підтвердив
17:18
Легітимність коаліції "тушок" Конституційний суд підтвердив
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Конституційний суд підтвердив легітимність коаліції "тушок". Окремі народні депутати мають право брати участь у формуванні коаліції у Верховній Раді. Про це йдеться у рішенні Конституційного суду України, яке було ухвалено 6 квітня й оприлюднено у вівторок.
"Окремі народні депутати України, зокрема, ті, які не перебувають у складі депутатських фракцій, що ініціювали створення коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України, мають право брати участь у формуванні коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України", - мовиться в рішенні КС.

У мотивувальній частині рішення КС йдеться, що відповідно до правової позиції, викладеної в рішенні КС від 25 червня 2008 року, "фракційне структурування Верховної Ради і формування коаліції є обов'язковими умовами її повноважності".

"У частинах п'ятій та дев'ятій статті 83 Конституції України передбачено, що порядок роботи Верховної Ради України, засади формування, організації діяльності та припинення діяльності коаліції встановлюється Основним Законом і Регламентом (Ради - ред.)", - також йдеться в рішенні КС, яке зачитав у четвер голова КС Андрій Стрижак.

Проте тлумачення положень частини 6 статті 83 Конституції у рішенні КС від 17 вересня 2008 року "було дано без урахування чинного на той час Тимчасового регламенту Верховної Ради, який цим же рішенням КС визнав неконституційним у зв'язку з прийняттям його не у формі закону, а в формі постанови Верховної Ради", - підкреслюється в рішенні.

Зазначимо, що восени 2008 року КС оприлюднив рішення, яке прямо забороняє утворювати коаліцію не фракціями. "До складу коаліції депутатських фракцій можуть увійти лише ті народні депутати, які є у складі депутатських фракцій, що сформували коаліцію", - йдеться у ньому.

Незважаючи на це, 11 березня була створена коаліція під назвою "Стабільність і реформи", до якої увійшли в повному складі депутати фракцій Партії регіонів, Комуністичної партії України, Блоку Литвина, а також чотири позафракційних депутати і ряд депутатів фракцій БЮТ і блоку "Наша Україна - Народна самооборона" в індивідуальному порядку. За поданням парламентської коаліції було сформовано уряд під керівництвом Миколи Азарова .

Блок Юлії Тимошенко і частина НУ-НС відразу звинуватили більшість у порушенні Конституції.

Проте напередодні, 9 березня, Верховна Рада внесла зміни до закону про регламент парламенту, згідно з якими змінюється порядок формування коаліції. Президент України Віктор Янукович підписав закон.

З поданням про офіційне тлумачення частини шостої статті 83 Конституції та частини четвертої статті 59 Регламенту Верховної Ради з приводу можливості окремих народних депутатів брати безпосередню участь у формуванні парламентської коаліції в КС звернулися 68 народних депутатів від фракції Партії регіонів. Це подання надійшло до КС 9 березня.

Тим часом 11 березня в КС надійшло ще одне подання - 56 народних депутатів від БЮТ, в якому вони просять визнати неконституційним положення статті 61 регламенту Верховної Ради про можливість участі окремих депутатів у формуванні коаліції. За цим поданням КС досі не відкрив провадження.

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко 7 квітня в інтерв'ю журналістам повідомила, що КС 6 квітня ухвалив рішення про конституційність створення парламентської коаліції. Зокрема, за таке рішення, за її словами, проголосували 11 суддів КС України.

За твердженням Тимошенко, КС на вимогу президента України "різко змінив свою позицію" , враховуючи рішення з аналогічного питання від 2008 року. "Два діаметрально протилежні рішення одного і того ж суду говорять про те, що окрема частина суддів Конституційного суду, вчора, коли ухвалювала рішення, яке суперечить Конституції,.. скоїли злочин", - сказала вона.

Вона також заявила про підкуп суддів і шантаж їх чинною владою, через що вона була викликана на килим до ГПУ. Проте там вона не назвала конкретних прізвищ і не надала доказів.

Разом з тим, "конституційне положення щодо встановлення підстав формування коаліції Конституцією України та Регламентом реалізовано зі вступом в дію 17 лютого 2010 Закону України №1861-VI "Про регламент Верховної Ради України", тому офіційне тлумачення відповідних положень Конституції України та Регламенту щодо формування коаліції має відбуватися в їх системному зв'язку", - говориться у новому рішенні КС.

За словами Стрижака, рішення КС було ухвалено з однією окремою думкою.

Раніше ЗМІ повідомляли, що як мінімум 11 суддів КС із 18 вважають, що нинішня парламентська коаліція створена законно. Проте ані експерти, ані деякі політики до останнього не бачили підстав все ж таки визнати її такою і були впевнені , що КС винесе рішення про нелегітимність чинної більшості.

Янукович приймає рішення КС щодо коаліції

Президент України Віктор Янукович приймає оприлюднене в четвер рішення Конституційного суду щодо законності формування парламентської коаліції і заявляє про готовність слідувати принципам Конституції.

"Ще раз нагадую: я завжди говорив, що ухвалю будь-яке рішення Конституційного суду, і я ухвалю рішення, яке є", - заявив Янукович в четвер, передає "Інтерфакс-Україна".

За словами глави української держави, країні необхідно жити відповідно до законів.

При цьому Янукович зазначив, що можна по-різному ставитися до чинної Конституції України. "Але головний принцип повинен бути незмінним. Це те, що ми повинні дотримуватися Конституції і жити згідно з законом", - наголосив президент.

Представник президента у Верховній Раді Юрій Мирошніченко заявив, що Конституційний суд України засвідчив законність діяльності нинішньої коаліції, а також поставив крапку в правовій дискусії.

"Виходячи з сьогоднішнього рішення КС, можна сказати, що діяльність коаліції, створеної у Верховній Раді, є конституційною, законною і ніякі політичні дискусії не перешкоджатимуть виконанню своїх повноважень як членами коаліції, так і створеним коаліцією урядом", - сказав Мирошніченко.

Він також додав, що, на його думку, КС діяв абсолютно коректно з правової точки зору і таким чином "він розставив крапки в правовій дискусії".

КС відкрив владі шлях до будь-яких порушень Конституції і законів, вважає опозиція

Рішення Конституційного суду про легітимність створення коаліції не тільки фракціями, але і окремими народними депутатами є суто політичним рішенням, яке відкриває владі шлях до будь-яких порушень Конституції і законів, заявив глава фракції "Наша Україна - Народна Самооборона" Микола Мартиненко.

"На жаль, Конституційний суд з верховного арбітра перетворився на звичайного політичного гравця, який прямо грає на стороні однієї політичної сили. КС виносить абсолютно взаємовиключні ухвали - то підтверджує Основний закон: "тільки фракціями", то його спростовує", - цитує Мартиненко прес-служба фракції НУ-НС.

На думку депутата, і "партійна система виборів, і політична суб'ектность фракцій нівелюється, хоча це суперечить Конституції". "Виборці голосували за політичні сили і сформовані ними списки кандидатів в депутати", - пояснив він.

За словами Мартиненко, "вчора була перша серія: КС дав "зелене світло" зняттю з депутатів недоторканності. Сьогодні серія друга: створюються умови для того, щоб легше було ці "тушки" загнати в коаліцію".

"Через Конституційний Суд Партія регіонів також передала великий привіт Комуністичній партії України і Блоку Литвина - тим політичним силам, які тішать себе ілюзіями про "золоту акцію". Тепер про неї можна буде забути - ці фракції зведені до рівня окремих депутатів", - резюмував лідер фракції НУ-НС.

Інший член НУ-НС, міністр опозиційного Кабміну Роман Зварич, вважає, що рішення Конституційного Суду щодо легітимності чинної коаліції ставить регламент Верховної Ради вище за Конституцію.

Він нагадав, що КС ухвалив дане рішення на противагу своєму ж попередньому, а крім того користувався при його ухваленні Регламентом Верховної Ради, незважаючи на те, що у КС знаходиться подання щодо конституційності деяких статей Регламенту.

Зварич також нагадав, що КС ще не ухвалив рішення за поданням щодо Регламенту. "Виявляється, що тепер Регламент Верховної Ради є вищим за Конституцію України", - сказав опозиційний депутат.

Водночас, Зварич не зміг відповісти на запитання, яким чином опозиція протидіятиме виконанню даного рішення і якими взагалі будуть її подальші дії.

У свою чергу, представник БЮТ у КС Олена Шустік заявила, що наступної середи опозиція має намір створити спеціальну слідчу комісію, результатом діяльності якої має стати відставка тих суддів КС, які підтримали відповідне рішення.

"Ми вважаємо, що 11 суддів не мають права носити це високе звання, і наступної середи під час засідання Верховної Ради ми будемо ставити питання про створення спеціальної слідчої комісії щодо вивчення мотивів та підґрунтя для винесення суддями завідомо неправосудного рішення з метою відсторонення таких суддів від посад", - сказала вона.

Рішення КС щодо легітимності парламентської коаліції було винесено на основі нинішньої правової ситуації, пояснює голова КС

Рішення Конституційного Суду України щодо можливості входження окремих народних депутатів до складу парламентської коаліції було винесено на основі правової ситуації, що склалася на сьогодні. Про це заявив голова КС Андрій Стрижак УНІАН. сьогодні на прес-конференції, передає

"Конституція не змінилась (з моменту винесення КС рішення щодо формування парламентської коаліції виключно фракціями у вересні 2008 року – ред.). Змінилось правове регулювання – був прийнятий закон про Регламент (Верховної Ради) на кінець через другі наші потуги. Нове тлумачення на цьому етапі ми не могли давати без урахування закону про Регламент, тому що конституційне положення реалізовано тільки зараз, на превеликий жаль", - сказав Стрижак.

Водночас він зауважив, що рішення КС від 2008 року щодо коаліції залишається чинним, але у зв’язку з прийняттям закону про Регламент ВР правова ситуація змінилась. Разом із тим Стрижак не повідомив, скільки суддів КС проголосували за оприлюднене сьогодні рішення, але у тексті рішення вказано лише 14 суддів КС з 18. На уточнююче питання журналістів Стрижак відповів, що три судді у відпустці, а один хворів.

Крім того, Стрижак висловив сподівання, що оприлюднене рішення принесе користь суспільству, бо саме з таких морально-суспільних та правових позицій виходив КС, приймаючи своє рішення.

"Конституційний Суд України не розглядав цю справу як спір, як конституційно-правовий конфлікт, а виходив з реальних процесів життя, які не завжди можна прочитати в книгах чи законах", - сказав Стрижак.

Він зазначив, що в Конституції України закладено дуалізм, що, з одного боку, депутати мають імперативний мандат, але водночас депутат не є "кріпаком" і може вільно голосувати.

Також Стрижак зазначив, що Конституційний суд у нових обставинах може змінити своє рішення щодо формування коаліції окремими депутатами.

"Якщо через деякий час внесуть зміни в Конституцію, то буде інше рішення КС", - сказав він.

Стрижак також повідомив, що КС відкрив провадження за поданням депутатів від Блоку Тимошенко щодо неконституційності положень регламенту, які дозволяють формувати коаліцію окремими депутатами.

"Дійсно, є таке подання, і вчора на колегії було відкрито провадження про неконституційність деяких положень закону про регламент", - сказав він.

Також він повідомив, що Конституційний суд не звертатиметься до прокуратури у зв'язку із заявами лідера БЮТ Юлії Тимошенко про підкуп суддів.

"Я не збираюся звертатися до прокуратури", - сказав голова КС Стрижак журналістам в четвер.

"Політик на те й політик, щоб робити імідж таким чином", - зазначив він.

Стрижак додав, що не бачить підстав для того, щоб якось реагувати на порушення таємниці дорадчої кімнати, коли рішення КС стало відомо до його оголошення.

"Ну що ви з цього робите проблему? Ну, хтось знав! Ми настільки прозорі, що нічого не боїмося", - сказав Стрижак.

Він повідомив, що у розгляді питання брали участь 14 суддів КС з 18, троє перебували у відпустці, а один - на лікарняному. Окрему думку з числа 14 суддів висловив суддя Віктор Шишкін.

На питання журналістів, чи були в історії КС рішення, які можна назвати ганебними, Стрижак відповів: "Мати, яка народить дитя, хіба скаже, що він урод. Я не можу сказати, що рішення ганебне".

Рішення КС щодо права окремих депутатів входити до складу більшості посилить легітимність коаліції, але може призвести до появи "українських Ходорковських", вважають експерти

Директор Національного інституту стратегічних досліджень, політолог Андрій Єрмолаєв вважає, що сьогоднішнє рішення Конституційного Суду України стосовно права окремих народних депутатів входити до складу парламентської більшості посилить легітимність коаліції та уряду. Про це Єрмолаєв повідомив у коментарі журналістам.

Він переконаний, що позитивне для нинішньої парламентської коаліції рішення Конституційного Суду суттєво підвищить її легітимність, а також легітимність коаліційного уряду.

Ще одним наслідком цього рішення Єрмолаєв назвав зняття напруги навколо питання про можливість проведення дострокових парламентських виборів, що існувала останнім часом.

Політолог вважає, що сьогоднішнє рішення КС стане імпульсом до нового політичного діалогу. За його словами, ключовим питанням після рішення суду залишатиметься плідна співпраця коаліції з президентом, проведення економічних реформ.

Відповідаючи на питання журналістів, Єрмолаєв зазначив, що з огляду на сьогоднішнє рішення КС не вважає актуальним питання про можливість збільшення кількісного складу парламентської коаліції. Експерт пояснив це тим, що, за його інформацією, якщо уряд та члени коаліції в процесі проведення реформ будуть виносити конструктивні пропозиції, то їх підтримає частина депутатів з опозиційного табору і без формального входження до коаліції.

Тим часом, науковий директор Школи політичної аналітики при Національному університеті "Києво-Могилянська академія" Олексій Гарань вважає, що рішення Конституційного Суду щодо легітимності коаліції руйнує систему стримування і балансів в Україні.

Політолог також переконаний, що сьогоднішнє рішення руйнує авторитет самого Конституційного Суду.

"Це повний підрив морально-політичної легітимності Конституційного Суду як арбітра у правових суперечках", - зауважив він, додавши, що можна констатувати відсутність в Україні КС.

"Якби це рішення не виправдовувалось політичною стабілізацією, що це буде сприйматися в світі як те, що в країні є стабільність, і це теж плюс, але це не робиться такими методами", - сказав Гарань.

Він переконаний, що рішення КС сприятиме політичній монополізації влади. "І це може відбитися не лише на політиках, а й на вас з вами – на експертах, журналістах", - вважає політолог.

Водночас Гарань сподівається, що в Україні збережуться певні баланси через наявність опозиції. "Вона є різною, не єдиною, але, тим не менш, вона є. І є об’єктивна база для її діяльності. Другий момент: я думаю, і в самій Партії регіонів, і серед бізнес-еліт ніхто не бажає бути "українським Ходорковським", тобто вони про це мають думати, що концентрація влади в руках однієї людини є небезпечною для них же самих. Тому в мене є сподівання що це спрацює, але, тим не менше, тенденція, безумовно, є небезпечною", - наголосив Гарань.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1247 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ