Пт, 2024-03-29, 07:13


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Головна » 2009 » Грудень » 1 » Лісабонський договір набув чинності
11:21
Лісабонський договір набув чинності
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

З 1 грудня набирає чинності Лісабонський договір - новий основний документ ЄС, ратифікований всіма 27 країнами-членами.

Документ спрямований на спрощення процедури прийняття рішення в рамках Євросоюзу і посилення його ролі у світовій політиці. Договір засновує дві нові посади - президент ЄС і глава європейського зовнішньополітичного відомства.

Офіційні заходи з нагоди вступу документа в силу пройдуть сьогодні в португальській столиці - там виступлять з промовами лідери країн Євросоюзу, передає Бі-Бі-Сі. Офіційний початок дії Лісабонського договору може здатися незначною подією, однак воно змінить порядок прийняття рішень у країнах Євросоюзу.


Прихильники документа стверджують, що він допоможе зробити Європу більш демократичною і ефективною, у той час як противники вважають, що країнам-членам Євросоюзу доведеться поступити Брюсселю забагато повноважень.

Вперше про подібного роду документ заговорили вісім років тому. Остання перешкода на шляху до його прийняття була знята, коли в листопаді після довгого судового розгляду договір ратифікувала Чехія.

Незабаром після цього були обрані офіційні особи Євросоюзу - першим президентом Європейської Ради став бельгійський прем'єр Херман ван Ромпей, главою дипломатичного відомства - британка Кетрін Ештон, яка очолювала раніше комісію ЄС з питань торгівлі.

Відхід Солани - завершення епохи в європейській зовнішній політиці

Британка змінить Хав'єра Солану. Колишній міністр закордонних справ Іспанії очолював європейську дипломатію більш 10 років, прийшовши на цю посаду з посади генсека НАТО.

У своєму прощальному заяві Хав'єр Солана відзначив, що за останні десять років "Євросоюз став глобальним гравцем у міжнародній політиці, сьогодні наш голос чути на всіх континентах", передає ИТАР-ТАСС.

"Ми створили єдину зовнішню політику з усіма необхідними структурами та інструментами для її втілення в життя. Європейський Союз буде активно працювати, щоб покращити життя людей у світі. Засоби масової інформації відіграли ключову роль, висвітлюючи нашу діяльність, і я впевнений, що ЗМІ продовжать цю роботу", - сказав Солана.

"Відхід Хав'єра Солани знаменує завершення цілої епохи в європейській зовнішній політиці", - заявив експерт Європейського центру стратегічних досліджень Конрад Шульц. На його думку головним успіхом Солани на міжнародній арені стала стабілізація Балкан, головною невдачею - патова ситуація навколо ядерної програми Ірану.

Як Верховний представник у справах зовнішніх відносин та безпекової політики баронеса Ештон буде мати більш великі повноваження і більш широкий штат дипломатичної служби. Вона увійде до складу Єврокомісії і отримає посаду заступника її голови. Ештон отримає у своє розпорядження повноцінну європейську політичну службу, яка має право відкривати місії за кордоном. Чисельність європейської зовнішньополітичної служби складе до 5 тисяч осіб.

"Дотепер Беніта Фереро Вальднер була комісаром із зовнішніх зв’язків та відповідала за європейську політику сусідства. Був також пан Солана, який опікувався зовнішніми зв’язками, але більше безпековими питаннями. Зараз баронеса Кетрін Ештон виконуватиме обов’язки не тільки представника Європейської ради, але й віце-президента Єврокомісії. Якщо можна так сказати, це буде одна людина замість двох," - пояснює голова представництва Європейської комісії в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра, передає Радіо Свобода.

Підписання Лісабонської угоди відкриває для України можливість вступу в ЄС

Ці зміни на практиці вплинуть і на дотеперішнє Представництво Європейської комісії в Україні, адже від 1 грудня воно репрезентує не тільки цю інституцію, а весь ЄС, а з часом стане частиною новоствореної дипломатичної служби (орієнтовно квітень 2010 року). Поступово Представництво перебиратиме на себе компетенції, які зараз мають національні посольства країн-членів. Щоправда, поки це не стосуватиметься візових питань.

Від 1 грудня дотеперішнє Представництво Європейської Комісії в Україні матиме іншу офіційну назву - Представництво Європейського Союзу.

На думку Жозе Мануеля Пінту Тейшейри, підписання Лісабонської угоди відкриває можливості для подальшого географічного розширення Євросоюзу, а відповідно, Україна має шанси скористатися цим. Як зазначив посол Єврокомісії в Україні, 2010 рік для ЄС буде перехідним.

Одним з ключових нововведень Лісабонського договору є скасування права вето держав-членів відразу в декількох областях, в тому числі в боротьбі зі змінами клімату, в питаннях енергобезпеки і екстреної допомоги.

Абсолютна одностайність, як і раніше, буде необхідною при прийнятті рішень з питань оподаткування, міжнародної політики, оборони та соцзахисту. Із Лісабонським договором рішення в сфері енергетичної політики ЄС ухвалюватимуться не одноголосно, а більшістю.

Входження в дію Лісабонського договору збіглося з призначенням нової Європейської комісії. В ній будуть створені нові посади комісарів, які відповідатимуть за зовнішню політику в окремих питаннях.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1466 | Додав: Olenka
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ