Пт, 2024-03-29, 10:27


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 1 » Литва не називатиме Грузію "Георгією"
16:11
Литва не називатиме Грузію "Георгією"
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


Державна комісія з литовської мови, розглянувши звернення МЗС Грузії, не знайшла юридичних або наукових підстав для зміни в литовській мові назви "Грузія" на "Георгія", повідомляє РИА "Новости" з посиланням на завідувачку загальним відділом комісії Регіну Добелене.
На початку грудня 2009 року міністр закордонних справ Грузії Грігол Вашадзе в ході двосторонньої зустрічі в Афінах звернувся до свого литовського колеги з проханням розглянути питання зміни в литовській мові назви Грузії на "Георгія". Своє прохання Грузія мотивувала тим, що "Георгія" - це історична назва, а у назви "Грузія" слов'янське походження.

"Склалася цікава ситуація. Річ у тому, що в самій Грузії офіційно країна називається "Сакартвело", самі грузини називають себе "картвелами", "са" означає союз, тобто "Сакартвело" - це союз картвелів. І якби вони поводилися до нас з тим, щоб визнати їх офіційну назву Сакартвело, то рішення було б зовсім іншим: скоріше за все, було б запроваджено офіційну назву "Сакартвело" і залишилася б традиційна назва "Грузія", - сказала Добелене.

За її словами, співвідношення найменувань "Грузія" і "Георгія" з офіційною автентичною назвою країни "Сакартвело" однакове - два перших відрізняються від третього не тільки написанням, але і походженням, тому зараховуються до так званих традиційних місценайменувань.

"Половина Європи використовує корінь "груз", інша половина - "георг". Це обумовлено тим, що ці назви потрапили в ужиток європейських мов з різних джерел - "Георгія" привезли до Європи німецькі археологи, а "грузія" прийшло від арабської назви грузинських племен. Але при цьому жодна держава ні в Європі, ні в світі не називає Грузію "Сакартвело" - автентичною і офіційною назвою країни. Це випадок, що не має прецеденту", - додала філолог.

Ці традиційні відмінності зазначені у міжнародному стандарті "Коди найменувань країн і територій" (ISO - 3166-1).

"Самі грузини міжнародною назвою своєї країни вибрали слово іншого походження, ніж оригінальна назва. Тому не було навіть приводу міняти одну неофіційну назву на іншу неофіційну, тобто, по суті, прийняти англійський варіант. Для цього не було підстави ні наукової, ні юридичної", - сказала Добелене.

Вона також пояснила, що, навіть якщо змінюється офіційна назва країни, її традиційне найменування залишається в ужитку, оскільки "мовою неможливо управляти, не можна наказати людям з певного дня, наприклад, іменувати грузинів картвелами", але в документах вже застосовується затверджена офіційна назва.

Традиційні найменування місцевостей, серед яких і Грузія, зараховуються до спадщини найменувань литовської мови. Їх захист затверджений мовною комісією.

Раніше Грузія зверталась у МЗС Японії з проханням змінити назву країни японською мовою з нинішнього "Грудзіа" на англійське "Джорджія".



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1295 | Додав: gena_masur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ