Сб, 2024-04-20, 12:03


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Березень » 2 » Литвин готовий "стратити" коаліцію. На Тимошенко чекає відставка
11:47
Литвин готовий "стратити" коаліцію. На Тимошенко чекає відставка
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Спікер Верховної Ради України Володимир Литвин має намір сьогодні оголосити про розпад коаліції, якщо депутати не зберуть 226 підписів для підтвердження її існування. "У мене немає іншого виходу", - сказав спікер в понеділок журналістам.
"Це дуже відповідальний крок, і, якщо відверто, я не хочу виступати могильником (коаліції-ред)", - додав Литвин.

Розвал коаліції призведе до автоматичної відставки уряду Юлії Тимошенко. Прем'єр-міністр і її політична сила - блок Юлії Тимошенко - намагаються зберегти існуючу коаліцію у складі БЮТ, блоку "Наша Україна-Народна самооборона" і блоку Литвина.

Тимошенко заявляє, що "демократична коаліція може бути зруйнована тільки шляхом виходу з її складу однієї фракції". "Я переконана, що іншого шляху, окрім виходу будь-якої фракції з демократичної коаліції, іншого шляху руйнування коаліції не існує, - вважає прем'єр. - БЮТ залишається в демократичній коаліції, і ніхто, ніякий чиновник не може розпустити демократичну коаліцію своїми силами, посилаючись на новоприйняті регламенти".

Незважаючи на те, що коаліція де-юре існує, де-факто вона вже давно не працює. У минулому році коаліція не прийняла жодного рішення. Більше того, її члени "допомогли" опозиційної фракції Партії регіонів на чолі з нинішнім президентом Віктором Януковичем відправити проект урядового бюджету-2010 на доопрацювання.

У зв'язку з цим Литвин пропонує коаліції підтвердити своє існування прийняттям "хоча б одного дієвого рішення".

Спікер постійно закликає депутатів прийняти бюджет на 2010 рік "для демонстрації ефективної діяльності коаліції". Однак частина фракції НУ-НС категорично відмовляється "працювати на Тимошенко".

Друга частина НУ-НС допускає оскарження дій Литвина з приводу оголошення про розпад коаліції. "Якщо буде ухвалено рішення головою Верховної Ради про відповідне оголошення - про припинення діяльності коаліції, я особисто буду вважати, що такий процесуальний крок головуючого може підпадати під судовий розгляд", - заявив представник НУ-НС Роман Зварич.

При цьому він повідомив, що фракція зібрала 23 підписи під коаліційною угодою. Тим часом, у НУ-НС входять 64 депутати. За такого розкладу коаліція не набере і 200 голосів при 226 необхідних.

Фракції не хочуть виходити з коаліції

Втім, за його словами, жодна з фракцій коаліції поки не демонструє офіційного бажання вийти зі складу коаліції, передає УНІАН.

За його словами, під час засідання ради коаліції, яке відбулося у понеділок, жоден із представників трьох фракцій – НУ-НС, БЮТ і Блок Литвина - не підтримав вимогу спікера Володимира Литвина про надання 226 підписів депутатів на підтвердження існуючої коаліції.

"Я також не відчув серед присутніх великого бажання валити нашу коаліцію. Жодна із фракцій, жоден із представників трьох фракцій про це не говорили", - сказав він.

За словами Зварича, судячи з усього, Литвин все ж має намір оголосити про розпад коаліції.

"Але на засіданні пан Шаров (лідер фракції Блоку Литвина) натякнув, що це буде не обов’язково у вівторок", - зазначив депутат.

"Але ми можемо опинитися в ситуації, коли у вівторок почнеться відлік 30-денного терміну до можливого оголошення про позачергові парламентські вибори президентом", - сказав Зварич.

У свою чергу, заступник лідера фракції БЮТ Андрій Кожем’якін зазначив: "...Ми домовилися наступним чином, і це прем’єр підтвердила, що якщо вони покажуть 72 підписи під новою кандидатурою прем’єра, то наша фракція готова до переголосування".

У засіданні ради коаліції брали участь прем'єр Юлія Тимошенко, лідер фракції НУ-НС Микола Мартиненко , лідер фракції БЮТ Іван Кириленко, лідер фракції Блоку Литвина Ігор Шаров.

НУ-НС втомилася від уваги Тимошенко

При цьому Мартиненко звинувачує прем'єра Тимошенко у спробі розвалити фракцію. Про це він сказав журналістам, повідомляють українськими новини.

Мартиненко зазначив, що в понеділок відбулося засідання ради коаліції, на якому була присутня прем'єр.

"У нас була рада коаліції. Рада коаліції була неконструктивною. Я залишив її до завершення засідання, тому що на сьогоднішній день прем'єр-міністр діє на роз'єднання фракції", - сказав він.

На думку депутата, Тимошенко занадто багато уваги приділяє фракції НУ-НС.

"Мені здається, вона займається країною набагато менше, ніж нашою фракцією", - додав він.

Мартиненко обурився, що на засідання ради коаліції був запрошений представник прес-служби Кабміну з відеокамерою.

"Коли я запропонував запросити інші засоби масової інформації, які є у Верховній Раді, щоб вони були присутні на засіданні ради коаліції, камера Кабміну зникла", - сказав він.

Парламентар додав, що засідання ради коаліції депутати від НУ-НС обговорили на зборах фракції.

Інший "нунсівець" Микола Катеринчук в ефірі "Шустер Live" заявив, що фракція НУ-НС не ухвалювала рішення про входження в іншу парламентську коаліцію.

"Рішення фракції щодо іншого формату коаліції зараз не існує, і не буде існувати. 37 депутатів, які погодяться на коаліцію з Партією регіонів – це фантастика", - вважає він.

Розповідаючи про збори фракції, які відбулися у понеділок, депутат сказав: "Перша пропозиція – запропонувати прем’єру розглянути іншу кандидатуру в рамках діючої коаліції".

БЮТ пообіцяв НУ-НС нового прем'єра

За словами Катеринчука, на раді коаліції було прийнято рішення, що якщо "НУ-НС дасть необхідну кількість голосів, приблизно 55-60, то тоді БЮТ згодна розглядати пропозицію щодо кандидатури іншого прем’єра".

Крім того, коментуючи конфуз, який стався з президентом Віктором Януковичем у Брюсселі, НУ-НСівець сказав: "Питання в особистості Януковича, якому ще дуже важко перекладати з російської на українську".

"Він сплутав не тому, що він не знає, що таке Північна або Південна Осетія. Він просто переплутав це", - зазначив він.

"Мені вперше було зрозуміло, що Янукович, як президент, підтвердив Баррозу незмінність євроінтеграції і сказав, що це є пріоритетним завданням для України", - наголосив Катеринчук.

У понеділок в Брюсселі президент Віктор Янукович під час запису інтерв'ю каналу "Євроньюс" переплутав Косово з Сербією і Чорногорією, а Північну Осетію - з Південною.

Тим часом в Україні вирішується доля коаліції. Для її розвалу а також повалення чинного уряду в опонентів є відразу два важелі тиску.

По-перше, вже минув той 10-денний термін за час якого спікер ВР зобов'язав коаліціантів надати 226 підписів на підтвердження існування коаліції. Литвин зазначив, що згідно з регламенту Верховної Ради , списки депутатів є невід'ємною складовою частиною угоди про створення коаліції.

У БЮТ одразу ж заявили, що підписи надавати не будуть, тому що на момент створення коаліції цей регламент ще не мав законної сили. Учора відмовилися надавати свої підписи і в НУ-НС

Раніше голова парламенту говорив, що у випадку ненадання цих підписів і не створення нової коаліції, він буде змушений оголосити про розпуск парламенту. При цьому на руках спікера вже є проект коаліційної угоди від ПР. Втім, хто ще має намір потрапити до коаліції "регіоналів", крім них самих досі до кінця не ясно. Нинішні коаліціанти підозрюють один одного в веденні переговорів з опонентами та все-таки сподіваються на краще для існуючогї нині де-юре більшості.

По-друге, на сьогодні-завтра заплановано рішення виключно долі Тимошенко в прем'єрському кріслі , що втім також стане останнім гонгом для чинного уряду і, швидше за все, коаліції. Втім раніше цей час ікс неодноразово переносили , що дає підстави припускати , що і цього разу доленосне рішення відкладуть.

І хоча прихильники Тимошенко не вірять в розпуск коаліції, до такого повороту подій все ж готуються. Кабінет міністрів переніс своє засідання з середи на вівторок, оскільки 3 березня парламент має намір розглянути питання про відповідальність уряду. Не виключено, що воно буде відправлено у відставку.

Президент Янукович вже пообіцяв особисто зайнятися створенням дієздатного кабінету міністрів. "Після повернення з Брюсселя я почну цю роботу на нинішньому тижні. Сподіваюся, результати будуть позитивні, - сказав Янукович журналістам у понеділок після зустрічі з головою Єврокомісії в бельгійській столиці. - Безумовно, створення більшості у парламенті і організація ефективної роботи уряду і парламенту - це перше завдання, яке стоїть переді мною ".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1200 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ