Чт, 2024-03-28, 19:22


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 17 » Литвин зажадав доказів існування коаліції. БЮТ протестує
13:11
Литвин зажадав доказів існування коаліції. БЮТ протестує
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Голова Верховної Ради Володимир Литвин просить коаліцію у 10-денний термін надати документи, які підтверджують її існування, зокрема списки щонайменше 226 депутатів, передає "Інтерфакс-Україна".
"Я прошу коаліцію, раду коаліції, надати всі документи, які підтверджують діяльність коаліції", - сказав він на засіданні парламенту в середу.

Литвин зазначив, що згідно з регламентом Верховної Ради, списки депутатів є неохоплюваним складником угоди про створення коаліції.

Коментуючи заяву першого заступника глави регламентного комітету Сергія Саса про те, що закон про регламент Верховної Ради зворотної сили не має, Литвин зазначив, що під час створення нинішньої коаліції "була проблема з регламентом" через визнання його неконституційності Конституційним судом.

"Значить, діяла конституційна норма, що коаліцію формують депутатські фракції, які повинні в сукупності мати більшість народних депутатів", - сказав спікер.

Литвин зазначив, що в регламенті Верховної Ради, який тепер є законом, детальніше прописано порядок і процедура формування, припинення діяльності коаліції. "У статті 61 пункт 4 наголошується: до коаліційної угоди додаються списки членів депутатських фракцій, що сформували коаліцію, з особистими підписами народних депутатів. Списки є невід'ємній складовою угоди", - підкреслив він.

Литвин нагадав, що в середу набув чинності закон про регламент Верховної Ради. При цьому він послався на статтю 68 цього закону, яка визначає механізм припинення діяльності коаліції.

"Діяльність коаліції припиняється у разі припинення повноважень Верховної Ради відповідного скликання; зменшення чисельного складу коаліції до складу народних депутатів меншого, ніж визначено в Конституції України. І третє - ухвалення коаліцією рішення про припинення своєї діяльності", - процитував спікер положення закону.

Таким чином, за словами Литвина, до нинішньої ситуації з коаліцією застосуємо пункт 2 даних статті. При цьому він зазначив, що якщо після закінчення 10-денного терміну не будуть надані відповідні документи, які підтверджують діяльність коаліції, то "будуть інші реалії, і треба буде говорити про необхідність формування нової коаліції", - підкреслив він.

"Я не хочу, щоб у нас почався, як ви вимагаєте сьогодні, відлік 30 календарних днів, з усіма наслідками, які з цього закінчуються (можливість розпуску парламенту президентом - ред)", - сказав спікер.

З ініціативою до спікера оголосити про необхідність приведення у відповідність з регламентом норми про формування коаліції на засіданні парламенту в середу виступив глава регламентного комітету Олександр Єфремов(Партія регіонів).

У БЮТ кажуть, що вимога Литвина суперечить Конституції

БЮТ миттєво відреагувала на вимогу Литвина назвавши його такою, що суперечить Конституції.

"Ми упевнені в тому, що голова Верховної Ради прислухається до Конституції України, де іншого порядку немає, тому що цей закон (про регламент Верховної Ради - ред) не має зворотної сили", - сказав глава комітету з питань правової політики Сергій Міщенко (БЮТ) журналістам в середу в кулуарах парламенту.

Депутат підкреслив, спікер не може зобов'язати коаліцію надати такі списки. "Він не може зобов'язати зробити те, що не передбачено законом", - сказав він.

Міщенко нагадав, що при створенні нинішньої коаліції було надано весь необхідний пакет документів і про створення коаліції оголосив головуючий на пленарному засіданні.

Депутат висловив надію, що спікер розбереться у складеній ситуації. При цьому він висловив сумнів, що після закінчення 10-денного терміну спікер оголосить про припинення діяльності нинішньої коаліції.

У Верховній Раді 5 фракцій: Партії регіонів (172 депутати), Блоку Юлії Тимошенко (153), блоку "Наша Україна - Народна самооборона" (71), Комуністичній партії України (27) і Блоку Литвина (20). Крім того, 6 депутатів є позафракційними.

Нинішня коаліція складається з трьох фракцій - БЮТ, блоку НУ-НС і Блоку Литвина. При цьому в НУ-НС низка депутатів, а також депутатських груп заявили про вихід з коаліції.

Особливо гостро питання про розпад коаліції піднялося після того, як чинний президент Віктор Ющенко підписав закон про регламент.

Партія регіонів, у свою чергу, достатньо давно "потерає руки", прогнозуючи розпад існуючої коаліції. Фракція вже тричі називала дату створення нової коаліції. Згідно з останньою заявою "регіоналів", нова "біло-блакитна" коаліція буде створена після інаугурації президента, яку призначена на 25 лютого.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1175 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ