Пт, 2024-03-29, 10:33


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Листопад » 8 » Лукашенко: Росія "похерила" Союзний договір
16:02
Лукашенко: Росія "похерила" Союзний договір
Інші останні Цікаві інтерв'ю на сайті holosUA.com/

Президент Бєларусі Олександр Лукашенко наприкінці минулого тижня дав інтерв'ю польським ЗМІ, в якому звинуватив російську владу в тому, що вона "похерила" Союзний договір, відмовившись три роки тому проводити референдум з ухвалення Конституції Союзної держави. Як вважає бєларуський лідер, саме російське керівництво винне в провалі проекту цього державного утворення, передає NEWSru.com.

Лукашенко також позначив основні позиції, з яких Москва і Мінськ не можуть дійти єдиної думки. Щодо майбутніх виборів, бєларуський президент також зазначив, що в Росії, Бєларусі та інших країнах СНД є традиція, за якою їх лідери правлять десятиліттями.

- "Росія докладає всіх зусиль, щоб я не пішов на новий президентський термін", вважає Лукашенко
- Лідер Бєларусі: "Як це Путін не президент? А хто?"

За словами Лукашенка, Росія не захотіла піти на референдум для обговорення майбутньої Союзної держави. "Вона, даруйте, похерила цей Союзний договір. Почитайте, він же не закритий, і побачите, де вони порушили. Економічна співпраця. Вони бачили труби, нафтопереробку, калійні об'єднання та інші стратегічні об'єкти, які сьогодні дають колосальні доходи державі. Це мільярди доларів. Віддайте! Слухайте, як віддати? Як віддати? Взагалі ці об'єкти заборонені до приватизації. Їх невеликий список, але вони заборонені до приватизації", - так пояснив Лукашенко одну з причин, з якої російська і бєларуська сторони не дійшли єдиної думки, створюючи Союзну державу.

За словами бєларуського президента, у результаті під "шаленим тиском" Бєларусь вивела з цього списку "Бєлтрансгаз" і "50 на 50" поділилася з Росією. "Ось це був поділ! Вони встановили ціну - 600 доларів коштує вся трубопровідна система в Бєларусі. Я кажу: "Ви звідки цю ціну взяли?". "А по балансу у вас в бухгалтерії". Я кажу: "Так це ж балансова вартість. А ми ж у ринковій економіці живемо. Вони зараз про це говорять. Тому давайте за ринковою оцінювати", - розповів Лукашенко.

Як вважає бєларуський лідер, сторони так і не досягли точної ціни, але коли до оцінки залучили німецьких експертів, вони назвали ціну - 5 мільярдів доларів. "Теж, знаєте, не сподобалося: Лукашенко незговірливий", - з обуренням відзначив президент Бєларусі.

Лукашенко в своєму інтерв'ю, перераховуючи пункти, за якими у Росії і Бєларусі різні позиції при підході до Союзної держави, нагадав і про єдину валюту. "Пам'ятаєте, вони всі нас шманали з цією "єдиною валютою". У Конституції буде записано. Ви знаєте, основні статті конституції будь-якої, вони скрізь однакові: органи влади, сфери ведення, зовнішня політика, внутрішня, зокрема фінансова система. Єдина валюта, що це буде: російський рубль, бєларуський рубль, а може, злотий? До речі, тоді не бачили ми, що це буде якийсь рубль", - сказав Лукашенко.

Росія докладає всіх зусиль, щоб я не пішов на новий президентський термін", вважає Лукашенко

Лукашенко висловив упевненість в тому, що Росія докладає всіх зусиль, щоб він не пішов на новий президентський термін. "Вони в Росії роблять все для того, щоб я програв ці вибори", - заявив бєларуський лідер. Як вважає Лукашенко, така позиція пояснюється тим, що Росії не подобається небажання Бєларусі увійти до складу Російської Федерації. "Я як перший президент суверенної держави не можу дозволити собі знищити країну, включити її до складу іншої держави", - відзначив з приводу цього Лукашенко.

Різко відгукнувся Лукашенко і про опозиціонерів, які ведуть передвиборну боротьбу. За словами Лукашенка, вони пропонують віддати бєларуські "заводи і труби" Росії, тому що у Москви є нафта. "Я починаю думати: може, вони по п'яні це сказали?" - припустив Лукашенко, відзначивши, що інакше "вони просто не хочуть бути президентом". "Я не розумію їхньої позиції. Напевно, хочуть на цьому заробити на передвиборній кампанії, і все", - додав беларуський лідер.

Лідер Бєларусі: "Як це Путін не президент? А хто?"

В інтерв'ю Олександр Лукашенко дав зрозуміти, що збирається і далі керувати Бєларуссю, незважаючи на значний термін перебування при владі. "Це ваші проблеми", - заявив він у відповідь на міркування, що в Європі неможливо бути президентом 15 років. За словами Лукашенка, зате таке можливе в Бєларусі і в Росії. Реагуючи на репліку журналістів, що в Росії теж неможливе, оскільки Путін більше не президент, Лукашенко серйозно здивувався: "Як?! А хто?"

Міркуючи про те, що в інших країнах СНД лідери також правлять безстроково, Лукашенко пояснив, що і йому пропонували такий варіант, але він відмовився: "Про що ви говорите? Що в Польщі це неможливо. Ну, поляки так захотіли. У мене теж був варіант комбінацію влаштувати, і мені це пропонували. Я сказав: "Ні. Я на це не піду". Це ж ломка для суспільства, це витрата грошей".

"Казахстан - світило демократії! Скільки хочу - стільки і буду", - так відгукнувся Лукашенко про президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, який недавно заявив, що збирається не просто балотуватися в президенти в 2012 році, але і залишитися при владі як мінімум до 2020 року. Нагадаємо, що в червні Назарбаєва проголосили "лідером нації" з винятковими правами і захистом держави.

"Таджикистан, Туркменістан, з яким ви співпрацюєте і готові все ділити навпіл, тому що у них газ є, нафта. Азербайджан, - продовжив Лукашенко, перераховуючи країни, де лідери правлять десятиліттями. - Там же такі закони. Весь пострадянський простір так живе".



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Цікаві інтерв'ю | Переглядів: 1372 | Додав: Просто_Марія
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ