Пт, 2024-04-19, 03:32


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2010 » Травень » 5 » Лукашенко розчарувався і в Росії, і у Заході
22:31
Лукашенко розчарувався і в Росії, і у Заході
Інші останні Навіны Беларусі на сайті holosUA.com/


Президент Бєларусі Олександр Лукашенко заявив, що розчарований нинішніми відносинами із Заходом, який не відповів взаємністю на вжиті Бєларуссю кроки назустріч, а також політикою Москви, що взяла курс на розвиток "прагматичних" відносин з Мінськом. Про це він заявив в інтерв'ю Reuters.
Бєларусь заговорила про поліпшення відносин з ЄС і США на тлі численних суперечок зі своїм головним союзником Росією. Проте останнім часом Євросоюз, який не так давно дозволив в'їзд Лукашенку і членам білоруського уряду, знову посилив критику офіційного Мінська з приводу темпу реформ і ситуації з правами людини.

"За останній час ми чимало зробили щодо розвитку відносин з нашими західними партнерами... Але якщо брати загалом, я б не сказав, що ми зробили все, на що розраховували, і що Захід пішов нам назустріч", - сказав Лукашенко. "Є хороші зрушення, але це процес несправджених надій... Ми чекали від Заходу більшого", - додав він.

Лукашенко назвав західних політиків "безвідповідальними" і сказав, що, аби поліпшити відносини з Білоруссю, Євросоюз повинен відновити повноцінний політичний діалог з Мінськом, відмовитися від візових санкцій і повернути країні торговельні преференції, яких вона позбулася кілька років тому через політичні розбіжності із Заходом.

"Ми зробимо рівно стільки кроків, скільки готовий зробити Захід. Я не можу навіть сказати про ті відчутні кроки, які я зробив, і Захід нас кинув. І це нам дорого коштувало", - сказав Лукашенко.

У свою чергу, Захід вважає, що Бєларусь дуже повільно рухається по шляху демократичних перетворень, і критикує Мінськ за небажання запровадити мораторій на смертну кару.

Однак, на думку білоруського президента, ці звинувачення є лише приводом. "Заходу не подобається наш курс і нинішній президент. Ось і все. Будьмо чесними", - сказав Лукашенко.

На думку Лукашенка, ЄС взяв паузу в очікуванні намічених на початок 2011 року президентських виборів, в яких, як дав зрозуміти білоруський президент, він має намір взяти участь. Він застеріг Захід і Росію від втручання в політичну кампанію в Бєларусі.

"На даному етапі я розумію, що Захід призупинив тут усілякі рухи тіла і чекатиме виборів. Мене це трохи дивує. Ситуація в Бєларусі абсолютно передбачувана. Якщо хтось думає, що тут можна... створити умови для якихось революцій, він просто шарлатан від політики", - сказав Лукашенко.

Раніше Лукашенко пообіцяв білорусам важку президентську кампанію, закликавши співгромадян не допустити розвитку подій за сценарієм Киргизстану, президент якого був повалений в результаті захоплення влади опозицією.

Лукашенко заявив, що не чекає втручання у вибори з боку Росії. "Можливо, в Росії хтось і хотів би, щоб тут був інший президент. Але для Росії Лукашенко поганий тільки тим, що він не сидить під Кремлем, не кланяється і не просить подачки. Все інше тут проросійське... Хоча я для них не дуже зручний, я не думаю, що вони будуть когось шукати тут".

Якщо Росія продовжить свою "прагматичну політику", то може втратити Бєларусь, заявив Лукашенко

Давно ображений на Росію білоруський президент сказав, що Москва може втратити Бєларусь, якщо продовжить "прагматичну політику", яка припускає відміну пільг для білоруських підприємств та економіки, які існували раніше.

Особливо болючим для Мінська за останній час стало рішення Росії запровадити експортні мита на поставки нафтової сировини, в результаті чого робота білоруських НПЗ опинилася під загрозою.

"Однобокий прагматизм, введення мит на нафту і нафтопродукти для одного члена Митного союзу, Бєларусі, і невведення для іншого члена, Казахстану, - це, як мінімум, корупцією попахує", - сказав Лукашенко.

Наприкінці минулого року Бєларусь, Росія і Казахстан оголосили про створення з липня поточного року Митного союзу, і Мінськ вважає, що стягування мит на нафту суперечить принципам такого об'єднання. При цьому Лукашенко заявив, що поки що не планує виходити з Митного союзу.

"Навряд чи у цього об'єднання є перспективи, якщо ми будемо відходити від наших домовленостей і порушувати фундаментальні принципи. Але я думаю, у нас усе попереду. Ми тільки почали формувати союз... Але виходити, ще не ввійшовши, навряд чи це буде правильно", - сказав білоруський лідер.

Суперечка Лукашенка з Росією поставила під питання його участь у неформальному саміті глав країн СНД, який відбудеться в Москві 8 травня. У вівторок Лукашенко сказав, що, незважаючи на розбіжності з Росією та зайнятість усередині країни напередодні Дня Перемоги, він все-таки візьме участь у зустрічі.

"Напевно, доведеться їхати. Я не хочу туди їхати, але доведеться. Це демонстрація нашої єдності, данина поваги нашій історії", - сказав білоруський лідер.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Навіны Беларусі | Переглядів: 1229 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ