Чт, 2024-04-25, 07:19


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 3 » Мінекономіки спрощує імпорт цукру до України, щоб уникнути дефіциту
22:34
Мінекономіки спрощує імпорт цукру до України, щоб уникнути дефіциту
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Мінекономіки придумало спосіб, як швидше наситити внутрішній ринок цукром, ціни на який б'ють рекорди. Міністерство економіки розмістило на своєму сайті проект наказу, який покликаний активізувати імпорт цукру до України. Щоб прискорити ввезення сирцю, чиновники пропонують спростити цей процес.

За словами заступника міністра економіки Валерія П'ятницького, зміни процедури видачі ліцензій ухвалюються у зв'язку з критичним рівнем дефіциту цукру на внутрішньому ринку, який, за прогнозами, становитиме до 400 тис тонн.

В першу чергу Мінекономіки пропонується відмовитися від практики, коли компанії повинні пред'являти оригінал сертифікату про походження товару при подачі заявки на імпорт в рамках пільгової квоти. Отримання даного сертифікату вимагає від імпортера додаткових витрат часу, адже для цього він повинен звернутися в держоргани країни-експортера. По-друге, обмежити термін дії ліцензії на пільговий імпорт до 60 днів. На даний момент дія ліцензії закінчується 31 грудня 2010 року.

"Термін дії ліцензії до 31 грудня є достатньо тривалим і не стимулює суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності до ввезення цукру-сирцю", - зазначає П'ятницький. Третє пропоноване Мінекономіки нововведення - подача компаніями-імпортерами звітів у відомство про те, скільки вони фактично ввезли сирцю в рамках наданої їм квоти.

Оператори ринку позитивно сприйняли ініціативи Мінекономіки. "Ухвалення даного документу дозволить бронювати запрошувану квоту на термін не більше 2 місяців з моменту видачі ліцензії і не дасть можливостей для недобросовісного резервування квоти з метою зниження імпорту", - вважає виконавчий директор "Цукрового союзу "Укррос" Володимир Григоревський.

За його словами, термін дії ліцензії можна було б зменшити і до одного місяця. "У 2009 році унаслідок недосконалості законодавчої бази з розподілу імпортних ліцензій компанії забронювали повний обсяг квоти на ввезення цукру-сирцю, але не змогли повністю нею скористатися. В результаті квота на 2009 рік була виконана лише на 15%, що негативно позначилося на ринку цукру", - пояснює свою позицію Григоревський.

З іншого боку, експерти зазначають, що спрощення процедури ліцензування ввезення сирцю ще не гарантує, що він буде ввезений до України. "Бажання уряду зрозуміле, він хоче швидше наситити ринок цукром, але не факт, що компанії захочуть в нинішніх умовах ввозити цукор-сирець", - попереджає директор консалтингової компанії "Проагро" Микола Верницький.

На даний момент ввозити і переробляти сирець в Україні невигідно через високі ціни на сировину, які знаходяться на 30-річному максимумі. Так, компанія "Укррос" подала заявку на ввезення 35 тис тонн цукру-сирцю в 2010 році. "Фактичний обсяг імпорту цукру-сирцю нашою компанією залежатиме від цін на цей продукт на міжнародних ринках і цін на білий цукор в Україні", - пояснює Григоревський.

Разом з тим виробники не гарантують, що заходи Мінекономіки зможуть в короткий термін зменшити ціни на "білий пісок" в країні. "Швидке ввезення цукру або цукру-сирцю може зняти ажіотаж і втихомирити спекулятивні настрої. Говорити ж про зниження ціни досить складно через високі світові ціни", - зазначає Григоревський.

За станом на 1 лютого 2010 року було розподілена більше половини пільгової квоти на імпорт цукру-сирцю в поточному році - 157,5 тис тонн. Загальна квота на ввезення сирцю за пільговою ставкою мита (2%) в рамках зобов'язань, узятих Україною у СОТ, становить 260 тис тонн. Всі 157,5 тис тонн передбачається ввезти з Бразилії. Заявок на імпорт сирцю з інших країн в Мінекономіки не налходило.

Як повідомлялося, Антимонопольний комітет і Держцінінспекція почали перевірки операторів ринку цукру, щоб визначити причини його подорожчання на 30%. За підрахунками чиновників, роздрібна ціна цукру зараз не повинна перевищувати 8,5 грн/кг. Втім, зменшити вартість з нинішніх 11 грн/кг до цієї позначки буде складно, оскільки в країні дефіцит цукру, говорять експерти.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1229 | Додав: gena_masur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ