Пт, 2024-03-29, 10:16


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Вересень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Головна » 2009 » Вересень » 21 » Мінфін України розпочинає продаж державних цінних паперів населенню
21:16
Мінфін України розпочинає продаж державних цінних паперів населенню
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Міністерство фінансів починає залучення грошей населення для фінансування дефіциту держбюджету. З 23 вересня "Ощадбанк" зможе продавати фізичним особам казначейські зобов'язання з прибутковістю 16% річних.

На думку експертів, боргові папери уряду можуть зацікавити громадян, що розчарувалися в банках, але лише за умови підвищення прибутковості, яка нижче, ніж у депозитів, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Міністерство фінансів почало продавати казначейські зобов'язання (КЗ) для фінансування дефіциту держбюджету за рахунок гривневих заощаджень населення. З 23 вересня "Ощадбанк", який став генеральним агентом з розміщення, доставки, інкасації, обслуговування обігу, погашення і знищення КЗ, через київські районні філії почне продаж КЗ серії А від 14 вересня.

Термін обігу держпаперів номінальною вартістю 500 грн кожна становитиме 12 місяців. Ставка прибутковості - 16% річних зі щоквартальною виплатою купонного доходу. Продажем КЗ з 28 вересня займуться регіональні управління і відділення "Ощадбанку". КЗ випускаються в документарній формі на пред'явника і "розміщуються на добровільній основі серед населення". Покупці КЗ зможуть зберегти анонімність.

В "Ощадбанку" не змогли пояснити, чому продаж КЗ почнеться тільки в кінці вересня, тоді як Кабмін дозволив цю схему ще 14 квітня. Тоді постанова №362 визначила обсяг кожної емісії КЗ на рівні 500 млн грн, плату за доставку бланків КЗ у розмірі 1,2% їх номінальної вартості і прибутковість 8%. Але вже в травні ставка подвоїлася до 16% (20 грн щоквартально на кожне КЗ), плата знизилася до 0,2%, а сума однієї емісії КЗ скоротилася до 200 млн грн.

Вартість КЗ встановлюватиметься Мінфіном щотижня. "Перевагами такого інструменту інвестування коштів для населення є надійність, гарантована державою; доступна номінальна вартість; відсутність оподаткування доходів, отриманих у результаті купонних виплат; можливість зберегти гроші з одночасним запобіганням можливим втратам від інфляції", - вважають у Мінфіні. Але прибутковість річних облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) вища - 22%.

На думку начальника відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ Банк Україна" (первинний дилер на ринку ОВДП) Олександра Печерицина, купівля КЗ може стати привабливим способом збереження коштів громадян в умовах недовіри до банківської системи.

В той же час держава не має позитивної кредитної історії за цим інструментом. "Населення не знає, як розраховуватиметься Мінфін, що збільшує ризики. Тому покупцями зобов'язань можуть стати ті, хто довіряє державі", - зазначає банкір.

Радник голови правління "Укргазбанку" Олександр Охріменко говорить, що спроби продажу КЗ в 1997 і 1999 роках закінчилися провалом унаслідок неринкової прибутковості і відсутності у населення необхідних знань щодо ринку цінних паперів.

"Безглуздо купувати КЗ з прибутковістю 16%, якщо можна розмістити депозит в банку з іноземним капіталом під 20-22%. Запропоновано дуже довгий термін - люди налякані і не довіряють розміщенню на тривалий період. Оптимальний термін - 3-6 місяців. І якщо про депозити населення знає все, то розуміти ринок державних цінних паперів почне не раніше ніж через два роки", - вважає банкір.

За даними агентства "Простобанк Консалтинг", середня ставка за річними гривневими депозитами становить 19,33%, максимальна прибутковість – 26%.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1311 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ