Пт, 2024-03-29, 01:15


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 3 » Міжнародна місія побачила підготовку до масового зриву виборів
13:11
Міжнародна місія побачила підготовку до масового зриву виборів
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Місія спостерігачів CIS-EMO на президентських виборах оприлюднила попередній звіт про перебіг виборчої кампанії, вказавши на можливість масового зриву голосування на дільницях через відсутність кворуму в комісіях. Раніше було оприлюднено звіт місії ОБСЄ, в якому європейські спостерігачі також вказують на низку проблем, але їхні зауваження не носять критичний характер, пише сьогодні "Комерсант-Україна".
Місія спостерігачів CIS-EMO (об'єднує неурядові організації низки країн СНД) оприлюднила вчора попередній звіт про хід президентської виборчої кампанії. Як і представники інших міжнародних місій, спостерігачі CIS-EMO визнали перший тур голосування чесним і відкритим, а його результати — такими, що відповідають волевиявленню виборців.

Водночас в місії припускають, що у другому турі може виникнути низка проблем. Головну небезпеку спостерігачі вбачають у тому, що на багатьох дільницях голосування може бути зірвано з ініціативи однієї з політичних сил, якщо її представники в виборчкомах відмовляться приходити на ділянки.

"Через це під час першого туру в Київській області 26 комісій розпочали роботу значно пізніше. На нашу думку, це було відпрацювання механізму (зриву виборов.-ред.). Ми припускаємо, що такі технології можуть бути масово використані у другому турі" , - заявив голова місії Олексій Кочетков, зазначивши, що в Білоцерківському районі проблеми з кворумом були найбільш масовими і мали ознаки спланованого дії.

Як заявив керівник місії CIS-EMO, на "проблемних" дільницях кворум зривався "частіше за все через відсутність членів комісії від технічних кандидатів - Михайла Бродського, Сергія Ратушняка, Василя Противсіх". Слід зазначити: у звіті місії зазначено, що на етапі формування виборчкомів квоти від трьох вищеназваних кандидатів "заповнювалися штабом Віктора Януковича".

Наприкінці минулого тижня було оприлюднено проміжний звіт місії ОБСЄ - найбільш авторитетної організації, чиї підсумки спостережень стають основою для звітів місій більшості парламентських асамблей, а також спостерігачів з країн Євросоюзу. Представники ОБСЄ теж виявили низку порушень при підготовці до другого туру.

Багато проблем залишилися у виборчому процесі з першого туру. "ЦВК продовжує практику проведення закритих нарад", - говориться в документі.

Крім того, спостерігачі наголосили на низці проблем дня голосування, про які не повідомлялося у звіті від 18 січня. "Приблизно у 50 з 185 окружних виборчкомів, які відвідали спостерігачі, їм відмовили у спостереженні за введенням даних протоколів в електронну систему 'Вибори'", - стверджується серед іншого у звіті.

Втім, критичних порушень міжнародних норм при підготовці до проведення другого туру, що свідчать про підготовлюваний зрив виборів або масових фальсифікаціях, місія ОБСЄ не виявила.

У ЦВК бояться розколу виборчкомів

І тим не менше, про вибори турбуються і в Україні. У ЦВК бояться розколу виборчкомів. Справа в тому, що ухвалення ініційованих Партією регіонів змін до закону про вибори президента може призвести до функціонування виборчкомів у двох складах. Про це заявив заступник голови ЦВК Андрій Магера в ефірі 5 каналу.

"В такому вигляді, як законопроект був прийнятий у першому читанні, на жаль, бажання одну проблему усунути, може породити іншу проблему", - зазначив він.

"Усунути проблему неявки членів окружних і дільничних виборчих комісій від одного кандидата, може породити проблему функціонування комісії у двох складах", - наголосив член ЦВК.

За словами Магери, у цьому випадку "одну частину дільничної виборчої комісії буде очолювати голова комісії, а іншу секретар комісії".

"Кожен з них буде претендувати на роль комісії як органу", - наголосив він, додавши, що це "шлях у нікуди".

Зміни до закону про вибори президента, які Верховна Рада має розглянути сьогодні, дозволять проводити засідання виборчих комісій без кворуму в 2/3 голосів.

Крім того, член ЦВК підкреслив, що напрямок у правоохоронні органи матеріалів про відмову тільки представників Юлії Тимошенко брати участь у засіданнях окружкомів в Криму і Донецькій області - це "не зовсім вірний шлях".

"До ЦВК приходили факти з одного боку. Інших даних про інший бік немає, а ті, що надійшли, не беруться до уваги", - зазначив Магера.

"Моя пропозиція надіслати матеріали про ці факти не тільки щодо членів окружкомів від кандидата Тимошенко, а й від кандидата Януковича, на жаль, не знайшла підтримки більшості членів ЦВК", - сказав він. Раніше він заявляв, що однією із загроз зриву другого туру виборів може стати відкликання кандидатами своїх представників з виборчкомів на заході та сході України.

Крім того, коментуючи заяву голови ЦВК Володимира Шаповала про те, що члени комісії розвозять бюлетені у регіони на власних автомобілях і за свій рахунок, Магера заявив: "Його не повністю вірно зрозуміли".

"Мова йшла про те, що члени ЦВК не добираються службовим транспортом. Багато членів комісії добираються власним транспортом, за власні кошти. Я не вважаю, що тут є щось корупційне, чи таке, що порушує вимоги законодавства", - заявив він.

Тим часом, другий тур виборів президента України призначено на 7 лютого . Вже зараз конкуруючі політсили кидають взаємні звинувачення у підготовці до фальсифікації та зриву виборів.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1231 | Додав: gena_masur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ