Пт, 2024-04-19, 09:23


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Вересень » 28 » Міжнародне розслідування довело причетність Росії до катастрофи MH17. ВІДЕО
17:23
Міжнародне розслідування довело причетність Росії до катастрофи MH17. ВІДЕО
Інші останні Катастрофи та природні катаклізми на сайті holosUA.com/

Міжнародна спільна слідча група (Joint Investigation Team, JIT) довела причетність Російської Федерації до катастрофи Boeing рейсу MH17 у небі над Донбасом.

"Результати кримінальної справи свідчать, що рейс МН17 був збитий 17 липня 2014 року ракетою серії 9М38, яка була випущена з ЗРК "Бук", і цей комплекс був доставлений з території Російської Федерації, а потім був повернутий на територію РФ", - повідомив представник JIT, голова департаменту розслідувань поліції Нідерландів Гілберт Пауліссен на прес-конференції в Гаазі в середу, 28 вересня, трансляцію і переклад якої здійснює телеканал "112.Україна".

За словами представника слідчої групи, установку ЗРК "Бук" після здійснення пострілу через Красний Луч, Дебальцеве і Луганськ було виведено на територію Росії.

"Пізно ввечері 17 липня ЗРК "Бук" своїм ходом прибув у Сніжне, де був завантажений на транспортер і пізно увечері 17 липня розпочав рух у бік Росії", - сказав Пауліссен.

Він зазначив, що маршрут був відновлений зі слів свідків з числа місцевих жителів і бійця проросійських формувань, який брав участь в евакуації ЗРК "Бук" на територію РФ.

"Стосовно точного місця: ми можемо зробити висновок, що місцем запуску була місцевість біля Первомайська. Це було поле близько 600 кв.м. Поле, оточене деревами, і голландська сторона вже дійшла висновку, що ракета була запущена з території близько Тернового. Під час запуску ця територія контролювалася проросійськими бойовиками", - заявив Пауліссен.

За його словами, в рамках проведення розслідування за визначенням точного місця запуску ракети, слідча група відвідала місце катастрофи літака, щоб провести аналіз ґрунту. Також були опитані свідки.

На підставі отриманих даних і були зроблені висновки слідчої групи, що місце запуску належало до району Первомайського.

"Слідчі відкинули два сценарії: технічну несправність і теракту на борту лайнера", - зазначив на прес-конференції нідерландський генеральний прокурор і координатор слідства Фред Вестербеке.

При цьому він підкреслив, що в момент аварії МН17 поблизу не перебувало інших літальних апаратів.

"Зараз є 100 підозрюваних, або осіб, які тим чи іншим чином можуть бути пов'язаними зі збиттям (МН17 - ред.) або транспортуванням ракетного комплексу. Ми визначили їхні особи, ці люди або управляли "Буком", або причетні до його перекидання до місця запуску. Інші особи також сприяли або будь-яким іншим чином відігравали (у цьому) роль. Наприклад, ті, які ескортували "Бук". Вони не є автоматично підозрюваними", - заявив Вестербеке.

Також він додав, що потрібно визначити ієрархію всіх причетних - хто кому підкорявся, прийняла команда рішення стріляти самостійно або виконувала чиєсь наказ і так далі, додає ЛІГА.net.

Представник слідства наголосив, що для цього буде проведено окреме розслідування і відмовився називати будь-які імена або деталі. За його словами, зараз офіційно підозрюваних немає. Знайти відповіді на ці запитання слідство планує в наступному році.

"Якщо ми зробимо все те, що необхідно, то ми впевнені, що це виллється в судовий розгляд і буде відповідне звинувачення. А зараз не час визначати, який саме суд буде відповідним для цієї справи, щоб притягти підозрюваних до відповідальності. І тоді дуже важливо знати про підозрюваних, їхнє громадянство, місце перебування, і в залежності від цього є кілька варіантів проведення відповідного суду. Ми не будемо обирати до того, поки не дізнаємося, хто буде підозрюваним", - заявив голова національної прокуратури Нідерландів.

Визначати судову інстанцію, яка розглядатиме матеріали розслідування міжнародної спільної слідчої групи (Joint Investigation Team, JIT у справі збитого в небі над Донбасом "Боїнга" МН17 поки що рано, заявляє голова національної прокуратури Нідерландів Фредерік Вестербеке.

"Якщо ми зробимо все те, що необхідно, то ми впевнені, що це виллється в судовий розгляд і буде відповідне звинувачення. А зараз не час визначати, який саме суд буде визначено відповідним для цієї справи, щоб притягти підозрюваних до відповідальності. І тоді дуже важливо знати про підозрюваних, їх громадянство, місце перебування, і залежно від цього є кілька варіантів проведення відповідного суду. Ми не будемо вибирати до того, поки не дізнаємося, хто буде підозрюваним ", - заявив представник JIT на прес-конференції в Гаазі.

"Ми не можемо зараз заявити більше ніж те, що "Бук" прибув із РФ і туди ж повернувся. Ми не можемо робити заяв про участь Росії як країни чи людей з Росії", - сказав він, цитату якого наводить "Українська правда".

Зазначимо, до міжнародної спільної слідчої групи входять представники п’яти країн - Нідерландів, Австралії, Малайзії, Бельгії та України.

Слідство використовувало запис перемовин бойовиків

Під час оприлюднення у Нідерландах результатів розслідування катастрофи малазійського Boeing над Донбасом заслухали перехоплені розмови проросійських бойовиків.

Зокрема на аудіо бойовики говорять, що їм немає чим відбивати напади літаків СУ-25 і що планують отримати ракетну установку "Бук". Також наводяться розмови бойовиків щодо транспортування "Буку".

"А куди нам цю красуню вантажити? Ту, що я привіз. Я вже у Донецьку", - каже один із бойовиків.

"Це те, що я думаю? "Бук"?" - питає другий.

"Так", - відповідає перший.

Зазначимо, цей запис було оприлюднено СБУ ще у 2014 році.

Також було представлено запис перехоплених розмов бойовиків, які підтверджують, що "Бук" потрапив в Україну з території Росії. Його супроводжували бойовики. Слідство встановило, що "Бук" наступного дня помітили у Єнакієвому Донецької області.

На аудіо бойовик повідомляє, що привіз "одну" установку.

"Відвантажили і своїм ходом пригнали", - каже він.

"Вона своїм ходом прийшла? Чи на тралі?" – запитує інший.

"Перейшла, перейшла через смугу (кордон – ред.)", - відповідає перший.

Тоді один із бойовиків каже, що "Бук" піде із "танками "Востока". Слідство зазначає, що пізніше "Бук" повернувся на територію Росії.

Також слідчі голландської прокуратури на презентації доповіді оприлюднили аудіозапис телефонної розмови бойовиків на Донбасі про катастрофу Боїнга МН17. Представник прокуратури говорить, що перехоплена розмова проросійських бойовиків відбулася 15 червня 2015 року, передає ЛІГА.net.

"Згадай, будь ласка, липень місяць, збиття Боїнга, пам'ятаєш?", - запитує один з терористів. "Так-так", - відповідає його співрозмовник. "Зараз з'являється інформація, що постріл був зроблений з населеного пункту Рощино, Зарощино... десь поруч із Шахтарськом. Дана територія була під ними або під нами? .. Зарощинське", - говорить терорист. "Це наша була територія. Точно наша. Якщо "укропи" заходили, то щільно там ніколи не стояли. Зарощинське - це тут саме поруч із нами... Я тобі даю 100%, що його збили не звідти, тому що коли його збили, ми були присутні на місці", - заявив другий бойовик.

Родичі загиблих розраховують, що справу передадуть до Гааги

Родичам загиблих в катастрофі літака рейсу MH 17 "Малайзійських авіаліній" повідомили, що літак був збитий ракетою "Бук", яка була завезена з Росії, із підконтрольної проросійським бойовикам території на Донбасі.

Як передає УНІАН, про це журналістам за результатами зустрічі зі Спільною слідчою групою щодо катастрофи МН17 повідомив батько загиблої 17-річної Елсемейк Ганс де Борст.

"Стало значно легше - нарешті справжня слідча група вказала на місце, звідки був запущений "Бук". Як ми і очікували, це було село Сніжне, сепаратистська територія. Вони також сказали, що ракета "Бук" була завезена із Росії в це село і відведена назад", - сказав він.

Батько загиблої висловив сподівання, що ця справа буде направлена в Міжнародний кримінальний суд.

"Я в це вірю", - наголосив він.

Довідка

17 липня 2014 року орієнтовно о 16.20 зник з екранів радарів літак авіакомпанії "Малайзійські авіалінії" Boeing 777, який здійснював рейс МН17 за маршрутом Амстердам – Куала-Лумпур. Як стало зрозуміло пізніше, він впав поблизу міста Тореза Донецької області.

На його борту перебували 298 осіб. З них - 192 підданих Нідерландів (один мав і громадянство США), 44 громадянина Малайзії, серед яких 15 членів екіпажу, 27 громадян Австралії, 12 - Індонезії, 10 - Великобританії (один мав і громадянство ПАР), четверо німців і четверо бельгійців, троє філіппінців, один громадянин Канади і один - Нової Зеландії. Всі вони загинули.

За відомостями очевидців, літак вибухнув у повітрі, тіла загиблих розкидало в радіусі 4 кілометрів.

СБУ оприлюднила радіоперехоплення розмови одного з лідерів бойовиків Ігоря Безлера зі своїм куратором, полковником Головного розвідувального управління Генштабу ЗС РФ Василем Гераніним, де він доповідає про скоєний злочин.

26 липня представник Білого дому Джошуа Ернест, заявив що президент Росії Володимир Путін винен у падінні Boeing 777.

Одразу після цього пропагандистські російські телеканали розтиражували безальтернативну версію про те, що малайзійський Boeing 777 нібито збили українські військові.

7 вересня прем'єр-міністр Малайзії Наджиб Разак повідомив, що рейс MH17 був збитий ракетою "земля-повітря" в районі, контрольованому проросійськими бойовиками.

9 вересня Рада безпеки Нідерландів представила доповідь, в якій назвала головну причину падіння літака. Для проведення експертизи уламки літака були доставлені до Нідерландів.

У лютому 2015 року уряд Нідерландів опублікував десятки документів про катастрофу.

29 липня Росія на засіданні Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй наклала вето на резолюцію зі створення міжнародного трибуналу щодо розслідування за фактом збиття літака Малайзійських авіаліній Boeing 777 рейсу MH17 над територією України 17 липня 2014 року і загибелі 298 людей.

11 членів засідання проголосували "за" створення трибуналу, 1 – "проти" та 3 утрималися (Китай, Ангола, Венесуела).

Під час обговорення питання постійний представник Росії в Раді Безпеки ООН Віталій Чуркін зганьбився і фактично звинуватив Україну в трагедії з MH-17. Також одіозний дипломат припустився символічної обмовки.

"Будемо сподіватися, що розслідування розбереться, і безкарність настане і щодо тих, хто збивав літак, і тих, хто його направляв у зону воєнних дій", - сказав він.

Країни - учасниці розслідування домагатимуться переслідування винних у авіакатастрофі рейсу MH-17, незважаючи на вето і готують новий механізм правосуддя.

Україна, Малайзія, Нідерланди, Австралія та Бельгія та обговорюють три основних альтернативних варіанти створення міжнародного трибуналу.

31 серпня глава Міністерства закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що трибунал можуть створити шляхом угоди між 5 країнами.

13 жовтня 2015 р. заступниця міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль заявила, що заяви Росії щодо залучення Міжнародного кримінального суду для розслідування катастрофи Boeing-777 є некоректними, розглядається варіант створення гібридного трибуналу. За її словами, ані Україна, ані Росія, ані Малайзія не є сторонами МКС, тому заяви Росії щодо залучення суду до розслідування катастрофи є нонсенсом.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Катастрофи та природні катаклізми | Переглядів: 1043 | Додав: adminA | Теги: причетність Росії, міжнародне розслідування, катастрофа MH17
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ