Ср, 2024-04-24, 19:34


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 3 » На УМВБ вперше була продана нафта українського походження з дисконтом в 30%
22:23
На УМВБ вперше була продана нафта українського походження з дисконтом в 30%
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/


Вперше цього року на Українській міжбанківській валютній біржі (УМВБ) була продана нафта українського походження. Майже всю сировину викупила одна компанія - що входить до групи "Приват" дніпропетровська "Ріаліз Ойл". Інші учасники ринку не змогли взяти участь в торгах, оскільки продавець відмовився змінювати умови аукціону - сировину пропонували лише з резервуарів компаній групи "Приват".
В результаті вартість нафти виявилася на третину нижче світової, пише "КоммерсантЪ-Украина".

На Українській міжбанківській валютній біржі вчора, 2 лютого, відбувся аукціон з продажу нафти компанії "Укрнафта" (видобуває 87% нафти в країні; 42% належить групі "Приват"). За даними УМВБ, із запропонованих до продажу 166,852 тис т нафти 164,852 тис т купила дніпропетровська компанія "Ріаліз Ойл" (входить до групи "Приват" Ігоря Коломойського).

Середня ціна нафти на аукціоні становила 3,3 тис грн/т. Ще 2 тис т купив нафтотрейдер, афілійований з компанією "Галс К", яка знаходиться в партнерських відносинах з групою "Приват". Всі лоти (окрім одного, ціна продажу якого знизилася з 3,5 тис грн/т до 3,3 тис грн/т) були продані за стартовою ціною. В "Укрнафті" підсумки конкурсу вчора не коментували.

Передбачалося, що вартість нафти на аукціоні буде значно вища. У грудні Кабінет міністрів ухвалив постанову, згідно з якою ціна вітчизняної сировини повинна бути прив'язана до вартості імпортної. Відповідно, вона повинна була зрости на 42,3% - досі "Укрнафта" продавала всю сировину компанії "Укртатнафта" (контролюється групою "Приват").

Перші дві спроби провести аукціон на нових умовах також не мали успіху - компанії відмовилися від участі в торгах, оскільки сировина продавалася за умови її вивозу з резервуарів "Укртатнафти". Крім того, 20 січня біржа отримала визначення окружного адміністративного суду Києва, який за позовом "Укрнафти" призупинив дію урядової постанови.

На цей раз умови аукціону не змінилися. "Умови роботи на ринку повинні бути рівними для всіх компаній. На жаль, цей принцип ось вже два роки не розповсюджується на торгівлю українською нафтою, - говорить прес-секретар "ТНК-ВР Коммерс" Дмитро Звєрєв.- Базисом постачання ресурсу є не родовища, а резервуари приватних компаній, що робить доставку нафти їхнім конкурентам вкрай проблематичною. Сьогоднішній аукціон на УМВБ по суті нічим не відрізнявся від безлічі інших подібних аукціонів".

"Можна констатувати, що ринкового ціноутворення на українську сировину не відбувається, що спотворює конкурентне середовище і украй негативно впливає на інвестиційну привабливість галузі", - погоджуються в прес-службі "Лукойлу".

Вчора нафта марки Urals на європейських біржах коштувала 71,4 дол/барель, тоді як ціна проданої нафти "Укрнафтою" становила 47,8 дол/барель, зазначає аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква. "Дисконт 33% - це суттєво, враховуючи, що за якістю українська нафта перевершує Urals", - говорить він. За оцінками Сакви, в результаті "Укрнафта" недоотримала близько 18 млн дол. Це не могло не позначитися на котируваннях акцій "Укрнафти": вчора папери компанії на "Українській біржі" впали на 1,5%, на ПФТС - на 0,8%.

Але, продаючи нафту за заниженими цінах спорідненим компаніям, група "Приват" збільшує прибуток "Укртатнафти", зазначає директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн. "Продавати нафту за ринковими цінами - означає накачувати прибутком "Укрнафту", де у "Привату" немає повного контролю. Крім того, доведеться ділитися з іншими акціонерами, в чому ніхто не зацікавлений", - підкреслює він.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1235 | Додав: gena_masur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ