Чт, 2024-04-25, 22:36


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2010 » Серпень » 4 » Над "Софією Київською" нависла загроза потрапити до чорного списку ЮНЕСКО
14:51
Над "Софією Київською" нависла загроза потрапити до чорного списку ЮНЕСКО
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО на 34-й сесії, що проходить зараз в Бразилії, відмовився включити Андріївську церкву та церкву Святих Кирила і Афанасія Олександрійських до списку всесвітньої культурної спадщини.
За словами прес-секретаря ЮНЕСКО Сью Вільямса, Україна не надала достатньої кількості інформації про ці об'єкти. "Тому ми дали українській стороні час для підготовки матеріалів", - пояснив Вільямс, пише газета "КомерсантЪ-Україна".

Як зазначив Вільямс, в ЮНЕСКО також розглядають можливість внесення Національного заповідника "Софія Київська" в так званий чорний список об'єктів, що перебувають під загрозою руйнування. Причиною цього є зведення елітних житлових будинків на вулиці Гончара і Пейзажній алеї. Ці вулиці розташовані в прилеглих до заповідника буферних зонах, тому будівництво там заборонено.

Супротивники зведення житлового будинку на Пейзажній алеї домоглися зупинки будівництва, проте представники компанії-забудовника заявляють, що не мають наміру відмовлятися від своїх планів.

Якщо після внесення "Софії Київської" у чорний список забудова буферних зон не припиниться, заповідник може бути вилучено зі списку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. Крім того, у разі потрапляння "Софії" у чорний список, за правилами ЮНЕСКО, до реєстру всесвітньої спадщини не можна буде додати будь-які інші об'єкти, розташовані на території України.

У Національній комісії України у справах ЮНЕСКО повідомили, що знають про рішення сесії, але коментувати його відмовилися, пославшись на відсутність офіційних документів.

Тим часом керівники заповідника переконані, що "Софія Київська" не потрапить до чорного списку. "Нещодавно до нас приїжджала комісія ЮНЕСКО, яка засвідчила, що "Софія" знаходиться в цілісному і автентичному стані, так що розмови про її внесення до чорного списку позбавлені підстав. Це непорозуміння", - заявили в керівництві заповідника.

Іншої думки противники забудови буферної зони "Софії Київської". "На жаль, плани ЮНЕСКО (про внесення" Софії Київської "у чорний список - ред.) справді можуть втілитися в життя, оскільки будівництво на прилеглих до заповідника територіях велося і ведеться абсолютно незаконно і псує зовнішній вигляд столиці", - сказав організатор численних пікетів проти забудови буферної зони заповідника, голова громадської організації "Порядок і достаток" Олександр Місюра.

Заступник міністра з питань регіонального будівництва та архітектури Ігор Соколов заявив, що нарахував 30 ділянок землі навколо "Софії", які столична мерія останнім часом віддала під забудову.

Крім того, у травні гендиректор "Софії" Неля Куковальська розповіла про ще одну небезпеку для архітектурного пам'ятника. За її словами, рівень ґрунтових вод під заповідником піднявся на сім метрів. "Фундамент у Софійській церкві дуже маленький, тобто, вода може його просто змити!" - розповіла вона.

До списку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО в Україні входять Національний історико-культурний Києво-Печерський заповідник (Києво-Печерська лавра), Національний заповідник "Софія Київська", історичний центр Львова, букові ліси в Карпатах і частина геодезичної дуги Струве, що проходить через територію країни (4 геодезичні пункти: Баранівка, Катеринівка, Старонекрасівка, Фельштин).

Включення об'єктів до списку культурної спадщини ЮНЕСКО сприяє їх популяризації та забезпечує пріоритетність у разі залучення фінансових коштів для підтримки їх у належному стані.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 959 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ