Пт, 2024-04-19, 06:55


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Головна » 2009 » Грудень » 1 » "Нафтогаз" допускає підвищення ціни на газ наступного року
09:28
"Нафтогаз" допускає підвищення ціни на газ наступного року
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

НАК "Нафтогаз України" допускає підвищення середньорічної ціни газу наступного року до 337 дол за тисячу кубометрів, а не 280 дол, як заявлялося раніше. Такі цифри компанія направила до Мінекономіки та Мінпаливенерго для підготовки макроекономічних прогнозних показників на наступний рік, пише сьогодні "Комерсант-Україна" .

За словами учасників ринку, при такій ціні палива продукція ключових галузей знову стане нерентабельною. Однак експерти впевнені, що реальна ціна буде нижчою, а показники монополії розраховані на збільшення розміру бюджетної компенсації за природний газ, який продається ТКЕ.

Про те, що НАК "Нафтогаз України" подала до Мінекономіки та Мінпаливенерго розрахунки, згідно з якими у 2010 році середньорічна ціна російського газу становитиме 295-337 дол за тисячу кубометрів, вчора повідомило українське агентство з посиланням на джерело в Кабінеті міністрів. При цьому прес-секретар "Газпрому" Сергій Купріянов раніше заявляв, що середня ціна становитиме 280 дол за тисячу кубометрів.


Офіційно у "Нафтогазі" ці заяви не коментують. Однак, за словами джерела в компанії, розрахунки були направлені до Мінекономіки і до Мінфіну для підготовки макроекономічних прогнозних показників на наступний рік, у тому числі держбюджету.

Згідно з домовленостями між "Нафтогазом" і "Газпромом", ціна газу для України перераховується щокварталу за спеціальною формулою. У неї закладено базову ціну 450 дол за тисячу кубометрів, а також прив'язку до котирувань мазуту і газойля Platts з дев'ятимісячним запізненням. Так, в I кварталі ціна газу для України становила 360 дол за тисячу кубометрів, у II - 270,95 дол, у III - 198,34 дол, ву IV - 208 дол Таким чином, середньорічна ціна, виходячи з обсягів закупівлі газу, становитиме 228 дол за тисячу кубометрів.

Якщо прогнози "Нафтогазу" виправдаються, підприємства з виробництва мінеральних добрив знову зупиняться, як це було в I півріччі, вважають у "Дніпроазот". "При нинішніх світових цінах і вартості газу 334 дол за тисячу кубометрів виробляти близько 60% металургійної продукції буде нерентабельно", - говорить заступник голови правління Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча Сергій Матвієнков.

На думку президента "Енергетичної консалтингової групи" Олексія Шеберстова, таке різке підвищення ціни газу може компенсувати лише чотирьох-п'ятикратне зростання тарифів на електроенергію для населення. "Якщо цього не відбудеться, генеруючі компанії наступного року отримають колосальні збитки - і можна буде очікувати на їхнє банкрутств", - упевнений він.

Експерти також вважають ціни, названі "Нафтогазом", завищеними. "Всі провідні міжнародні нафтові аналітики розраховують на збереження ціни нафти наступного року в діапазоні цього року, тобто 50-70 дол за барель. А це означає, що зростання цін газойля і мазуту і, як наслідок, газу Україні чекати не слід", - погоджується директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн.

Член комітету Верховної ради з ПЕК Сергій Тулуб пов'язує завищені прогнозні показники НАК зі спробою домогтися збільшення бюджетної компенсації за продаж палива теплокомуненерго (ТКЕ).

Він нагадує, що в проекті бюджету враховується різниця між закупівельною ціною газу та ціною його продажу ТКЕ, яка становить близько 105 дол за тисячу кубометрів. "Якщо закласти занадто малу різницю в цінах для ТКЕ і закупівельною ціною, то" Нафтогаз "просто буде працювати собі в збиток, як цього року, коли з бюджету покривалося лише 70% різниці", - зазначає член комітету Верховної Ради з ПЕК, радник прем'єр-міністра Олександр Гудима.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1394 | Додав: Olenka
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ