Пт, 2024-03-29, 15:07


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Серпень » 12 » Найбільше раділи підписанню "мовного" закону російськомовні регіони: за гроші та з примусу, - преса
09:59
Найбільше раділи підписанню "мовного" закону російськомовні регіони: за гроші та з примусу, - преса
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Підписавши скандальний мовний закон у середу, президент Янукович відкрив скриню Пандори: в усіх куточках України тільки й мови, що "про мову". У Львові, скажімо, оперативно створили Страйковий комітет за участю представників опозиційних політсил та громадських організацій - обговорювали наступні протестні дії. А в Донецьку тим часом міська рада жваво звітує, що вже мало не завтра готова закріпити статус російської мови в регіоні.

До протестних мітингів поки що далеко, а жителі південно-східних областей сприйняли підписання закону схваленням. В той же день, коли він був підписаний, пройшли мітинги в Дніпропетровську, Луганську, Одесі - в дев'яти регіонах країни, пише Сергій Ведмідь у статті "Язик: кожен при своєму" в газеті "Комсомольская правда в Украине".

Мовний закон знову виводить людей на вулиці: активісти-захисники української мови закликають національно свідому громадськість зібратися в День Незалежності біля Українського дому. Там нових протестантів обіцяють дочекатися й учасники нинішнього "мовного" протесту - своєї акції вони не згортатимуть принаймні до 24 серпня. Під Українським домом досі голодують четверо активістів, пише Марина Ткачук у статті "Це плювок в обличчя українству" в газеті "Україна молода".

У Києві захисники української мови "по гарячих слідах" учора провели своєрідну акцію протесту проти мовного закону: почепили стрічки "Голодую!", "SOS!", "Встаю з могили" на голови статуям великих українцiв. "Ми обрали ті пам’ятники, які уособлюють людей, що боролися за Україну, українську ідею, вели просвітницьку роботу, - розповіла учасниця акції Олена Довганюк. - Якби вони жили в наш час, то були б теж проти мовного законопроекту". Так, до вияву громадської проукраїнської позиції активістів "приєдналися" Тарас Шевченко, Михайло Грушевський, Ярослав Мудрий, козак Мамай і В’ячеслав Чорновіл.

Інший - "рускоговорящій" - майдан вирішила організувати Партія регіонів. Прес-служба "регіоналів" навіть запевнила журналістів, що "у багатьох містах України на центральні площі міст вийшли люди, які вітають це рішення". Лише в Дніпропетровську на Фестивальний причал прийшли подякувати Януковичу за пiдпис більш ніж 5 тисяч ощасливлених мешканців. В Одесі "регіонали" нарахували таких три тисячі, у Луганську - стільки ж.

Щоправда, гарну картинку "загального щастя" зіпсували ЗМІ: керівник громадського руху "Спільна справа" на Дніпропетровщині Віктор Романенко повідомив "Радіо "Свобода", що на мітинг у "добровільно-примусовому порядку" звозили освітян та медиків з різних міст області - Дніпродзержинська, Павлограда тощо. Не на камеру учасники акції говорили, що декого задля участі в акції викликали з відпустки.

Від масових акцій протесту опозиціонери хочуть відмовитися. Принаймні так заявляє керівник виборчого штабу опозиції Олександр Турчинов: "Ми не будемо збирати, виводити людей чи, тим більше, їм платити". У разі перемоги на парламентських виборах опозиціонери скасують прийняття мовного закону. (Так, наче це не вони дали можливість його ухвалити, хоч сам Арсеній Яценюк неодноразово божився не допустити цього). Обіцяють опозиціонери й притягнути до відповідальності Януковича та голову ВР "за наругу над Конституцією і державною мовою".

Засудили дії Януковича й у партії "УДАР". У своїй заяві "кличкiвці" зазначили, що підписанням мовного закону президент Янукович "продовжив курс на розкол країни".

У проукраїнської громади ще лишається примарна надія на рішення Конституційного Суду. Політолог, керівник Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко припускає варіант звернення до КС і скасування "мовного закону" його рішенням. "А можливо, що закон залишиться в такій формі. Просто будуть внесені поправки і доповнення, які посилять державний статус української мови", - каже Фесенко.

Для опозиції документ - важливий фактор політичної боротьби, і вона напевно вивела б людей на акції протесту. Тільки от зараз нічого не вийде, адже в Києві та регіонах немає студентів - головних дійових осіб будь-яких мітингів, - вважає політолог, директор Українського філіалу Інституту країн СНД Володимир Корнілов.

Головний "фігурант" мовної пертурбації - Віктор Янукович - наразi доручив прем’єр-міністру Миколі Азарову в найближчі дні створити робочу групу із залученням громадськості, відомих діячів освіти, науки і мистецтв, провідних фахівців iз мовних питань для розробки та внесення пропозицій у мовне законодавство.

Заяви проросійських керманичів на місцях про присвоєння особливого статусу російській мові в регіонах "прямо тут і тепер" не є голослівними. Як пояснив заступник голови Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Юрій Ключковський ("НУ-НС"), якщо керуватися лише мовним законом, то надати новий статус російськiй буде дуже просто. І хто там чекатиме обіцяних президентом правок!

"Для цього потрібно взяти лише результати перепису населення, - каже Ключковський. - Щоправда, необхідно, аби ці результати були офіційно передані місцевим органам самоврядування, а на це потрібен певний час. І на підставі даних цих переписів, як зазначено в законi, місцева рада може оголошувати статус мови. Але, за Конституцією, місцева рада не може цього робити. Тому-то й колізія. Тут мала б застосовуватися Конституція. Але, ясна річ, що в цьому випадку ніхто не буде дотримуватися букви закону. Стиль роботи цієї влади - діяти напролом. Є закон чи його немає - вони зроблять, як хочуть, а ви потім доводьте щось у суді, який є у відомо чиїй кишені. Ситуація складається досить негативна. І тільки активна протидія і "качання своїх прав" іншою частиною України може зупинити цей процес".

Закон про мовну політику, підписаний президентом у середу, несе зміни в українському суспільстві, пише Дмитро Коротков в статті "Мови: не все відразу" в газеті "Сегодня". Держструктури, яких цей закон торкнеться, готові виконувати його, але на деякі норми знадобиться ще перехідний період.

Наприклад, не все відразу можна змінити в системі освіти, яка 20 років українізувалися адміністративними заходами. "Безумовно, ми будемо виконувати закон. Але поки він не набрав чинності, поки немає доручень, неможливо говорити про терміни, - каже заступник міністра освіти Борис Жебровський. - Виходячи з практики, можу сказати, що в школах -новобудовах, де все починається з нуля, створення класів з різними мовами навчання пройде швидше. У школах з усталеним навчальним процесом знадобиться більше часу - на замовлення підручників, зміна навчальних програм. А значить, десь ми зможемо привести кількість класів з різними мовами навчання у відповідність до побажань батьків вже з нового року, а десь - з наступного навчального року. У дитсадках все можна провести набагато швидше - там не потрібні підручники, немає розкладу уроків. Тому головне - тільки бажання батьків".

Суттєвого переформатування ТБ-ефіру також не відбудеться. Навіть при тому що Нацрада з телебачення і радіомовлення готова скасувати мовні обмеження для телеканалів і радіостанцій. "Звичайно, закон буде виконано, - пояснює його голова Володимир Манжосов. - Як тільки він набуде чинності, ми на одному з найближчих засідань приймемо рішення про те, що пункт про відсотки мовлення певними мовами в ліцензіях перестає діяти".

Разом з тим на телеканалах до можливості не відслідковувати хронометражу сказаного російською ставляться без ажіотажу. "Ухвалення закону про мови не позначиться якимось особливим чином на роботі телеканалу, - говорить директор телеканалу "Україна" Марина Миргородська. - Ми завжди дотримувалися мовного балансу - наприклад, новини в нас виходять і українською ( два щоденних випуски), і російською (один щоденний випуск). Частина програм також виходить українською, частина - російською, але при цьому з українськими субтитрами. Всі російськомовні серіали ми обов'язково субтитруємо українською. Таким чином, у мовному питанні у нас не виникало якихось проблем".


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 954 | Додав: adminA | Теги: підписанню мовного, за гроші, з примусу
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ