Пт, 2024-04-19, 05:42


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Листопад » 18 » Наскільки реальним є безвіз для України - преса
12:03
Наскільки реальним є безвіз для України - преса
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Комітет постійних представників країн-членів ЄС (COREPER) схвалив запровадження безвізового режиму з Україною. Про це в четвер 17 листопада повідомила прес-служба відомства.

"Даючи зелене світло сьогодні, Рада продемонструвала свою прихильність безвізовому режиму для громадян України, беручи до уваги, що всі вимоги були виконані. Реформи слід заохочувати. Я також радий, що наше рішення може надіслати позитивний сигнал напередодні саміту Україна-ЄС 24 листопада", - сказав голова Комітету постійних представників Пітер Яворчик.

У прес-службі Комітету повідомили, що на підставі цього рішення він почне переговори з Європарламентом, який спільно з Радою ЄС і має схвалити остаточне рішення про безвіз. Консультації щодо механізму запровадження безвізового режиму досі тривають.

Рада вважає, що візовий режим має запрацювати в той же час, коли чинності набуде новий механізм припинення безвізового режиму з третіми країнами (в разі необхідності). Європа, налякана потоком близькосхідних мігрантів, таким способом хоче себе убезпечити і від українських громадян.

І тільки після того, як цей механізм буде затверджено, питання про безвізовий режим для України може бути ухвалено Європейським парламентом та Радою ЄС. А коли це станеться, зараз не готові сказати ні в самому ЄС, ні спрогнозувати в Україні. Принаймні питання про надання безвізового режимі Україні нині немає в порядку денному Європарламенту. І коли це станеться, не знають навіть у самому Євросоюзі.

Reuters з посиланням на своє джерело повідомило, що посли ЄС нібито висунули умову щодо безвізу. Однак в офіційному повідомленні Комітету про таку умову не сказано ні слова.

Україна вже давно виконала всі вимоги, але конкретних термінів, коли скасують візи, не знає ніхто, пишуть Марина Тищенко, Ірина Сосніна, Віктор Тимофєєв у статті "Євросоюз схвалив запровадження безвізового режиму з Україною" в газеті "КП в Украине".

Президент Петро Порошенко під час жовтневого візиту до нідерландського Маастріхта, відповідаючи на запитання російського журналіста, заявив, що "в листопаді українці подорожуватимуть до Європейського Союзу без віз". Обіцяний місяць добігає кінця, а питання про надання Україні безвізового режиму навіть не внесено до порядку денного найближчого засідання Європарламенту.

Можливість їздити в Європу без віз стала одним із гасел Майдану. Через три роки, незважаючи на те що Україна виконала 156 пунктів зобов'язань перед ЄС, рішення про безвізовий режим для українців все ще не схвалено.

Судячи з показників незалежної експертизи Eastern Partnership Visa Liberalisation Index, Україну ще на початку 2016 року побачили як лідера країн, які слідом за Молдовою прямують на шляху до безвізової Європи. Сумарні показники України за чотирма ключовими блоками питань (захищеність документів, нелегальна міграція, громадський порядок і безпека, дотримання основних прав) перевищили успіхи інших країн Східного партнерства - Грузії, Вірменії, Азербайджану та Бєларусі. Прогнози експертизи віщували безвізовий режим до середини 2016 року.

Українські та європейські політики періодично називають нові дати. Оптимістом виявився єврокомісар з питань розширення і політики сусідства Йоганнес Ган, який наприкінці вересня заявив, що скасування віз відбудеться в жовтні. Можливо, він мав на увазі не скасування віз, а тільки рішення Європарламенту. Як жовтень, так і названий українським президентом листопад не змогли подарувати українцям обіцяний безвізовий режим.

"Після голосування в Європарламенті питання узгоджується з Радою ЄС. Вже після прийняття остаточного рішення Радою ЄС має пройти півтора місяця, і тоді можна буде їздити без віз", - пояснює процедуру експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма" Мар'яна Кузьо. Вона підкреслює, що розгляд цього питання на пленарній сесії Європарламенту залежить від роботи української дипломатії і темпів реформ у країні.

До кінця року пройдуть три пленарні сесії Європарламенту, остання з них - 12-15 грудня. Якщо до 15 грудня головний законодавчий орган ЄС не ухвалить рішення, розгляд безвізового режиму для України переноситься на 2017 рік.

На думку політолога-міжнародника Георгія Кухалейшвілі, президент продовжує обіцяти все нові дати, щоб уникнути соціального вибуху: "Рейтинги Петра Порошенка різко впали, а безвізовий режим був одним з головних вимог Майдану, яку виконати поки що не вдалося".

За всього бажання українського президента встановити черговий дедлайн вплинути на європейські рішення він не може. На шляху до безвізового режиму з'явилася перешкода, яке ніяк не залежить від України, - розробка механізму призупинення безвізового режиму. Без прийняття цього механізму Європейським Союзом процедуру скасування віз не продовжать для жодної третьої країни, а значить, голосування з українського питання в Європарламенті можна не чекати.

Механізм передбачає список критеріїв, через які Євросоюз може призупинити дію безвізового режиму. Пропозиція про такі запобіжники від великих хвиль міграції надійшла від Франції та Німеччини.

Технічно Україна справді виконала всі вимоги, які стояли на шляху до отримання безвізового режиму. Другий бік проблеми - корупційні скандали, які періодично спалахують і які можуть викликати побоювання у європейських політиків. "Будь-які корупційні скандали можуть стати приводом для додаткових питань до України. Все це означає затягування процесу. Може здаватися, що ЄС ставить занадто багато додаткових питань, але українська влада сама давали приводи для сумнівів, наприклад, затягуючи голосування у Верховній Раді і створення антикорупційних інституцій. Тому важливо утримати темп реформ і не зробити два кроки назад", - підкреслює Мар'яна Кузьо.

Координатор проекту Eastern Partnership Visa Liberalisation Index Кшиштоф Мрозек практично впевнений, що скандали, пов'язані з затриманням декларацій і заявами про корупцію, не повинні вплинути на наміри ЄС надати безвізовий режим Україні.

"Питання насамперед політичної згоди. Україна виконала план дій щодо безвізового режиму, і рішення тепер у руках політиків країн - членів ЄС. Досі складалося враження, що Париж може знищити шанси на зняття віз, але нова позиція Франції показує, що рішення справді можна отримати вже в листопаді", - пояснює Мрозек.

Європейські політики, на відміну від українських, не готові називати якісь конкретні дати, обмежуючись формулюванням: "найближчим часом". "Україна виконала всі умови для безвізового режиму", - підтвердив прес-аташе ЄС в Україні Давид Стулік. Судячи з усього, навіть скандали, якими супроводжувалося запровадження електронного декларування чиновників, вже не вплинуть на процес скасування віз для українців. Наступний крок за Європою. А українським політикам не варто обіцяти дедлайни, які від них не залежать, пише Олексій Коваленко в статті "Безвіз без дати. Чи стане Європа безвізовою для українців у листопаді 2016-го" у виданні "Фокус".

У питанні надання Україні безвізового режиму Євросоюз поводиться непослідовно і некоректно, зауважує екс-міністр закордонних справ Володимир Огризко у виданні "Новое время". Адже в той момент, коли влада ЄС, причому на найвищому рівні, визнала, що Україна виконала вимоги для отримання безвізового статусу, рішення мало бути ухвалено моментально.

Потрібно зрозуміти, що пов'язувати всередині європейські процедури, які виконували інші країни - це пов'язувати абсолютно різні речі. Є кілька десятків країн, які користуються безвізовим режимом з Європейським Союзом. Питання: хіба припинено для них дію цього режиму, оскільки ЄС зараз обговорює таку процедуру на випадок надзвичайних ситуацій? Ні.

Відповідно, прив'язка надання Україні безвізового режиму до розробки такої процедури зовсім штучна. Не виключаю, що робиться це не без зовнішнього впливу, припускає екс-міністр.

Про який вплив йдеться? Думаю, всім зрозуміло, що на північному сході від нас є країна, яка дуже зацікавлена в тому, щоб в українців з безвізом нічого не вийшло.

Тож затягування безвізового режиму з Україною, на мою думку, - політична помилка Євросоюзу. Демарші, зроблені українською владою в цьому плані, абсолютно справедливі і правильні.

Зараз, як мені здається, ми повинні говорити не про технічні речі: хто за ким (посли, парламент, Рада Європи і так далі - це вони повинні вирішити самостійно, але швидко). Я дуже сподіваюся, що до 24 листопада, до саміту Україна-ЄС, європейська сторона вирішить це питання. Інакше це буде великий іміджевий прокол для всього Європейського Союзу, підкреслює Володимир Огризко в статті "Коли Україна отримає безвіз" у виданні "Новое время".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 991 | Додав: adminA | Теги: преса, Реальний, безвіз для України
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ