Чт, 2024-03-28, 13:48


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2012 » Серпень » 13 » Науковці оцінили у 5 трильйонів доларів знайдений новозеландськими моряками "острів, що дрейфує"
18:41
Науковці оцінили у 5 трильйонів доларів знайдений новозеландськими моряками "острів, що дрейфує"
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/
Рідкісний природний феномен - архіпелаг з пемзи, який дрейфує, виявлений в Південній частині Тихого океану, - це буквально гроші, що плавають на хвилях, зауважують експерти. Хоча владі Нової Зеландії, біля берегів якої були знайдені плавучі острови, навряд чи вдасться заявити територіальні претензії. І причина навіть не в тому, що острови дрейфують - просто вони надто недовговічні.

Нагадаємо, про виявлення архіпелагу з пемзи загальною площею близько 26 000 кілометрів - що можна порівняти з територією Бельгії - стало відомо минулого тижня. За оцінками моряків, на момент виявлення архіпелаг з пемзи розтягнувся на 750 морських миль завдовжки і близько 30 морських миль завширшки.

"Скелі височіли на висоті близько двох футів (близько півметра) над поверхнею води і на сонці буквально блищали, - наводить The Australian слова одного з офіцерів крейсера Canterbury, екіпаж якого став автором цього географічного відкриття. - Пемзова маса простягалася аж до горизонту".

На думку океанографів, пемза була викинута на поверхню при виверженні підводного вулкана Моновай, чия активність була зафіксована навесні цього року, зазначає радіостанція RNZ.

"Пемза - легкий матеріал, і було очевидно, що загрози судну він не становить. Але було моторошно наближатися до цього архіпелагу на швидкості 14 вузлів, - наводить The New Zealand Herald слова одного з офіцерів, що знаходилися на кораблі, який досліджував плавучі острови. - Ми пройшли наскрізь, як і передбачалося, без проблем".

"Під час виверження утворюється пемза, яка виростає над підводним вулканом у вигляді гігантського дерева і може навіть проіснувати якийсь час у вигляді своєрідного острова, який потім неминуче відірветься від свого прабатька і вирушить у вільне плавання. Він швидко охолоне і почне руйнуватися під ударами хвиль - пемза матеріал крихкий, - пише геолог Костянтин Ранкс в своїй статті для Slon.ru. - Поля плавучої пемзи зустрічалися в тих регіонах океанів і морів, де досить часто присутній підводний вулканізм... У штормових районах величезні пемзові поля кришаться. Але можуть цілком зберегтися на довгий час шматки по кількасот метрів у поперечнику, а то й кілометрів. Надто, якщо їм пощастить дістатися до особливих районів Світового океану, де, захоплені виром течій, вони опиняться в затишній і тихій "гавані".

Таких районів у Тихому океані два, зазначає експерт. Один з них утворився в Північній півкулі - там зараз зібралося величезне звалище, яке поповнило сміття, змите з берегів Японії під час цунамі 11 березня 2011 року.

Другий спокійний район Тихого океану - в Південній півкулі, в так званій Південній циркуляції. Про існування там дрейфуючих островів писав, зокрема, Жюль Верн в книгах "Таємничий острів" і "Діти капітана Гранта".

"Верн був абсолютно впевнений в існуванні острова, як і багато мореплавців, які знаходили його, правда, не там, де йому належало бути. А під кінець цей острів пропав зовсім - його немає ні на сучасних картах, ні на супутникових знімках, - зазначає Ранкс. - Острів справді був, але це був пемзовий острів, який довгий час спокійно кружляв у Південній циркуляції".

Так що розширити свою територію за рахунок пемзи, яка дрейфує, не вдасться жодній державі. Але за бажання з неї можна здобути комерційну вигоду.

Якщо шар пемзи підноситься над водою мінімум на два фути, то можна припустити шар завтовшки близько двох метрів. 26 тисячі квадратних кілометрів - це близько 50 мільярдів кубічних метрів, або десь 35-40 мільярдів тонн. На ринку пемза будівельної якості оцінюється в приблизно 150 доларів за тонну, наводить дані геолог Ранкс. Відповідно, біля берегів Нової Зеландії зараз дрейфують близько п'яти трильйонів доларів.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 1078 | Додав: adminA | Теги: Острів, що дрейфує, новозеландськими моряками
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ