Чт, 2024-03-28, 21:33


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Червень » 23 » Непосильна ноша для українців - півзарплати за комуналку
18:03
Непосильна ноша для українців - півзарплати за комуналку
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

  Словосполучення "підвищення тарифів" опитані DW українці називають "страшним" символом 2016 року. Навіть молодь із середнім рівнем доходів серйозно стурбована різким зростанням вартості основних комунальних послуг, а пенсіонери заявляють про неможливість сплачувати рахунки за новими тарифами.

Подорожчання газу, електрики, опалення та водопостачання для населення, за оцінками експертів, спричинить прискорення інфляції та загрожує соціальним вибухом.

Половина зарплати

Уряд Володимира Гройсмана з весни реалізовує політику безпрецедентного збільшення тарифів на комунальні послуги. Мета - скорочення витрат держбюджету і виконання умов з отримання багатомільярдного кредиту МВФ. Одним із перших рішень нового уряду стало суттєве подорожчання газу і скасування пільг для населення. Цьому передувало зростання тарифів на електроенергію на 25-30 відсотків від 1 березня. А в червні Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг вирішила з 1 липня майже вдвічі збільшити тарифи на гарячу воду і центральне опалення для населення.

Головною причиною цих заходів урядовці назвали подорожчання газу та електрики. Тарифи від різних постачальників послуг лише незначно відрізнятимуться в залежності від використаного ними палива. Так, у Києві клієнти компанії "Київенерго", яка спалює природний газ, платитимуть за гарячу воду вже не 42 гривні, а 77 гривень 67 копійок за кубометр. А клієнти Дарницької теплоелектроцентралі, яка спалює вугілля, - 67 гривень 95 копійок за кубометр гарячої води.

Підвищення комунальних тарифів викликало обурення українців. За попередніми підрахунками громадської організації "Публічний аудит", до кінця літа платіжка за всі комунальні послуги для киян подорожчає в середньому від 727 до 1174 гривень. А під час опалювального сезону жителям столиці доведеться платити вже не 1572 гривні, як раніше, а 2710. Це означає, що ті українці, які отримують середню зарплату у п'ять тисяч гривень, в опалювальний сезон за утримання двокімнатної квартири віддаватимуть більше половини від цієї суми.

Активна молодь у пошуках оптимізації

25-річний економіст Андрій мешкає за своєю дівчиною у двокімнатній київській квартирі. Розповідаючи про своє ставлення до збільшення тарифів, ледь стримує обурення. "Доведеться або дуже багато платити за опалення, або вкладати кошти в утеплення квартири. У нас обох середня київська зарплата, але це для нас дуже-дуже дорого", - сказав DW Андрій.

Він нарікає на низьку якість комунальних послуг: в одних квартирах його будинку батареї такі гарячі, що доводиться відчиняти кватирки, а в інших - навпаки ледь теплі, тому мешканці мусять вмикати електрообігрівачі. "З гарячою водою теж проблема: поставили лічильники, але зливаємо воду по 5-10 хвилин, доки потече хоч трохи тепла. Скаржитися на це неефективно, бо ЖЕК і "Київенерго" тільки переводять "стрілки" одне на одного", - обурюється Андрій. Він розмірковує, чи не вигідніше буде встановити бойлер, аби гріти воду самостійно.

Пенсіонери вичерпали можливості заощадження

Пенсіонерка Тетяна Петрівна живе в маленькому місті Остер Чернігівської області. Вона вже кілька років як відмовилася від надто дорогого для неї центрального опалення і встановила в своїй трикімнатній квартирі електроконвектори. "До подорожчання електрики це було вигідно, але тепер доведеться жити взимку в одній кімнаті, а решту - теплоізолювати до настання тепла", - сказала жінка в інтерв'ю DW.

Вона скаржиться, що подорожчання комунальних послуг збіглося з намаганням викроїти зі свого і так куцого бюджету кошти на заміну енергозберігаючих лампочок, які вже відпрацювали в неї трирічний ресурс. Але справжнім жахом стає для неї подорожчання ще й холодної води. "Я і так ощадила, як могла: воду, в якій мила голову, використовую для прання, а потім змиваю нею унітаз. Як тепер викроїти гроші на нові тарифи зі своєї вчительської пенсії в три тисячі гривень, просто не знаю", - зітхає Тетяна Петрівна.

Невтішні прогнози

Збільшення комунальних тарифів потягне за собою прискорення інфляції, прогнозують економісти. Адже виробники традиційно закладають додаткові витрати у вартість своїх товарів і послуг. Уряд очкує, що скорочення темпів інфляції в Україні цьогоріч становитиме 8-12 відсотків. "Але після хвилі збільшення цін на газ, воду і опалення інфляція може до кінця року сягнути більше 20 відсотків", - заявив українським ЗМІ аналітик консалтинговій компанії AFS Володимир Марченко.

Екс-міністр з питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко заявив по телебаченню, що збільшення комунальних тарифів не спирається на жодні економічно обґрунтовані показники. "Не було проведено і жодного дослідження платоспроможності населення. Це просто виконання замовлення монополістів", - вважає він.

Кучеренко прогнозує, що наслідками цих рішень стане криза неплатежів і масова передача боргів населення приватним колекторським компаніям, "які підуть по квартирах "вишибати" борги в людей". На його думку, такі дії врешті-решт загрожують соціальним вибухом і новою політичною кризою в Україні.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 851 | Додав: adminA | Теги: українці, непосильна ноша, півзарплати за комуналку
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ