Чт, 2024-04-25, 23:48


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 23 » Невдале голосування за відставку Тимошенко дасть їй імунітет до літа
10:59
Невдале голосування за відставку Тимошенко дасть їй імунітет до літа
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


У середу з ініціативи фракції БЮТ може відбутися позачергове засідання Верховної Ради. Пропрем'єрська фракція вимагає терміново розглянути постанову Партії регіонів про відставку Юлії Тимошенко , зареєстровану минулого тижня.
Проте голова Верховної Ради Володимир Литвин заблокував цю спробу народних депутатів фракції БЮТ.

Бажання Тимошенко відзвітувати перед парламентом політики розцінили як змагання наввипередки з новообраним президентом Віктором Януковичем. Саме він заявив про те, що в парламенті вже де-факто сформувалася нова коаліція з НУ-НС і Блоком Литвина, й залишилася дрібничка - підписати коаліційну угоду, пише сьогодні газета "Дело".

"Розгляд питання про відставку Тимошенко не набере голосів, що зайвий раз продемонструє: нової коаліції немає і не буде", - упевнений "бютівець" Сергій Сенченко. За його словами, перш за все за відставку не голосуватимуть фракції-коаліціанти - НУ-НС і Блок Литвина. "Для них це смерті подібно, у цих фракцій і так низький рейтинг", - запевняє народний депутат.

"Найнебезпечніше сьогодні - це невизначеність у владі. Саме тому Блок Юлії Тимошенко, фракція нашого блоку в парламенті наполягає на негайному розгляді цього питання, і для цього внесла 150 підписів, щоб цей проект був розглянутий не пізніше ніж у середу", - зробив учора заяву перший віце-прем'єр Олександр Турчинов.

Ініціатива БЮТ зустріла завзятий опір з боку спікера. "Апарат Верховної Ради категорично не хоче прийняти наші підписи, а спікер Литвин відмовляється скликати позачергове засідання", - повідомив журналістів перший заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем'якін, давши зрозуміти, що за цим стоять представники ПР, пише сьогодні "Комерсант - Україна".

"На даний момент ми зіткнулися з шаленим опором і штучними перешкодами з боку "регіоналів", - зазначив він. На його думку, така поведінка прихильників Януковича пов'язана з неможливістю відправити уряд у відставку. "Голосів за відставку уряду в них немає і найближчим часом не буде", - резюмував Кожем'якін. Разом з тим він повідомив, що фракція спішно переоформляє необхідні для проведення засідання документи. "Ми встигнемо (до кінця робочого дня - ред.), все у нас буде нормально", - підкреслив він.

Литвин не дає провести вирішальне голосування: чи то через фарс, чи то через змову з ПР

Учора позачергове засідання Ради так і не було оголошено. Отримати з цього приводу офіційний коментар Литвина не вдалося.

Тим часом ЗМІ стали відомі формальні причини, через які спікер відмовив представникам БЮТ. "Оскільки останнім часом проведення позачергових засідань перетворилося на фарс, Литвин видав розпорядження, відповідно до якого підписні листи для проведення засідань беруться в апараті - щоб не було так, як раніше, коли в сейфах партійних вождів лежали підписи на всі випадки життя", - розповіло джерело з оточення спікера.

"До речі, з цієї ж причини Литвин наприкінці минулого тижня відмовив у проведенні позачергового засідання та "регіоналам", - додав він.

Між тим експерти впевнені, що в даній ситуації спікер зіграв на боці Партії регіонів.

"Володимир Литвин намагається довести Януковичу, що він і його брат (Микола Литвин, голова Держприкордонслужби - ред.) потрібні йому, тому й відмовив представникам БЮТ у проведенні позачергового засідання, - повідомив директор Інституту проблем управління ім. Горшеніна Кость Бондаренко .- Хитрість Блоку Юлії Тимошенко напоролася на хитрість Литвина. БЮТ вчинив цілком передбачувано - якби питання про недовіру Тимошенко розглядалося в середу, то для цього могло й не вистачити голосів: по-перше, ще не закінчені переговори про створення коаліції з "Нашою Україною - Народною самообороною", а по-друге - багато "регіоналів" не було б у залі через залучення до процесу підготовки інавгурації Віктора Януковича".

НУ-НС ще не визначилася з голосуванням щодо відставки Тимошенко

Тим часом депутати від НУ-НС поки що не узгодили своїх позицій.

"Ми приймемо консолідоване рішення лише вранці в день позачергового засідання, але моя особиста думка: голосувати за відставку немає сенсу", - зазначила депутат від НУ-НС Ксенія Ляпіна. За її словами, навіть якщо Верховна Рада проголосує за відставку прем'єр-міністра, вона все одно й далі виконуватиме свої обов'язки - до формування нової коаліції та складу уряду.

Екс-кандидат у президенти, депутат від НУ-НС Анатолій Гриценко також не має наміру сприяти "регіоналам". "Я не буду брати участі у розвалі чинної коаліції", - сказав Гриценко. Він також вважає, що такий досвід голосування може стати корисним для парламенту, бо змусить політсили, що досі сумніваються, якнайшвидше визначитися, в якій вони коаліції - старій з БЮТ чи новій з Партією регіонів.

"За моєю інформацією, необхідних для регіоналів 37 підписів більшості фракції НУ-НС для створення коаліції поки що немає, але в середу ми на власні очі побачимо справжній стан справ", - зазначив Гриценко.

До речі, депутати цієї фракції раніше припускали, що змусити їх визначитися - вони залишаються в нинішній більшості чи йдуть в нову коаліцію з Партією регіонів - намагається і голова парламенту Литвин, вимагаючи надати 226 підписів на підтримку чинної коаліції. Інакше, обіцяв спікер, з'являться важелі, які дозволять розпустити Раду.

Блок Литвина не проти звільнити Кабмін

У блоці самого спікера, який є іншою ключовою фракцією парламенту, вважають, що якщо Тимошенко рветься до відставки, треба її бажання задовольнити.

"Наша фракція позитивно ставиться до відставки Тимошенко, нехай вона напише заяву, ми її підтримаємо", - заявив один із керівників фракції, народний депутат Сергій Гриневецький.

Цікаво те, що з "литвинівцем" повністю солідарні у Партії регіонів, хоча намір Тимошенко захопив "регіоналів" зненацька.

"Регіонали" стверджують, що голоси для відставки є, але хочуть ще почекати

"Регіонали" стверджують, що голоси для відставки уряду в них є, і вона відбудеться після інавгурації Януковича , запланованої на найближчий четвер.

"Голоси за відставку у нас є - це показали всі останні голосування в парламенті, у тому числі і за відставку Юрія Луценка, - повідомив член фракції ПР Юрій Самойленко .- Просто зараз ще тривають переговори про створення нової більшості, і вони (представники БЮТ - ред.) спробували таким чином зірвати ці переговори - але ми ж не пальцем роблені! Після інавгурації Віктора Януковича буде створена нова коаліція, і Кабмін, природно, піде у відставку!"

"Скликати позачергове засідання спеціально з цього питання - нелогічний хід, нехай вона напише заяву за власним бажанням", - зазначив перший віце-спікер Олександр Лавринович. ПР вже не раз висловлювала своє бажання безболісного відходу Тимошенко - за власним бажанням.

Конституція: якщо Тимошенко зараз не знімуть, вона стане недоторканна до літа

Відповідно до статті 14-ї закону про Кабінет міністрів, питання про відповідальність уряду може розглядатися не більше ніж один раз в ході поточної сесії, а також протягом року після затвердження Програми діяльності уряду або впродовж останньої сесії Верховної Ради. Якщо супротивникам Тимошенко не вдасться зібрати 226 голосів зараз, то, відповідно до закону, наступного разу відставити прем'єра вони зможуть не раніше наступної сесії Верховної Ради, яка розпочнеться влітку.

Майже рік тому Тимошенко і її уряд вже намагалися відправити у відставку голосуванням у Верховній Раді. Тоді її опонентам не вистачило 23 голосів , і тому Тимошенко вдалося зберегти своє крісло.

Отож і ця спроба відставки у разі невдачі "регіоналів" стане символічною напередодні інавгурації Януковича "коронацією" Тимошенко на термін - півроку.

Разом з тим в БЮТ говорять про те, що в середу буде не остання спроба "регіоналів" зняти прем'єр-міністра. "У нас не дуже-то дотримуються Конституції і законів, тому Партія регіонів буде намагатися відставити Тимошенко ще не раз", - вважає Сенченко. Однак є інший варіант розвитку подій - формування нової коаліції або дочасні вибори до парламенту.

Але поки що ситуація з бажанням нинішніх коаліціантів бути в одній упряжці з Партією регіонів залишається неясною, а перспектива дочасних парламентських виборів - дивує, адже лише кілька днів тому Рада за ініціативою Партії регіонів , всупереч аргументам Тимошенко , проголосувала за скасування місцевих виборів з формальної причини - браку коштів у бюджеті країни.

У зв'язку з цим виникає питання: якщо Верховна Рада скасувала проведення чергових місцевих виборів через брак державного фінансування, то незрозуміло, на які кошти будуть проводити позачергові парламентські вибори.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1317 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ