Чт, 2024-04-25, 19:17


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Жовтень » 28 » Німецька компанія Verbundnetz Gas домоглася від "Газпрому" зниження вартості палива
16:11
Німецька компанія Verbundnetz Gas домоглася від "Газпрому" зниження вартості палива
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Зниження цін на газ домігся черговий клієнт російського "Газпрому" в Європі - Verbundnetz Gas (VNG AG), один з найбільших постачальників газу в Східній Німеччині. Експерти зазначають, що зниження цін зараз добиваються практично всі споживачі "Газпрому" в Європі, включно з Україною, пише "КоммерсантЪ-Украина".

27 жовтня агентство "Інтерфакс" з посиланням на джерело повідомило, що німецька VNG AG домоглася від "Газпрому" знижок до ціни на газ. За даними агентства, торік VNG купувала російський газ по 286 доларів за тисячу кубометрів, а зараз ціна знизилася, хоча наскільки, не уточнюється.

Німеччина - найбільший експортний ринок "Газпрому" в Європі (34 млрд кубометрів газу в 2010 році), і, попри те, що VNG не є найбільшим споживачем "Газпрому" (близько 6,4 млрд кубометрів на рік), монополія навіть намагалася раніше отримати над VNG контроль. VNG - фактично монополіст на ринку Східної Німеччини, який володіє мережею газопроводів протяжністю близько 7 тис км і пропускною спроможністю 2,3 млрд кубометрів газу в рік, а також чотирма ПСГ (ще два - в процесі будівництва). Проте частка "Газпрому" в VNG не перевищує сьогодні 10,5% акцій (48% акцій - у німецького комунального холдингу EWE).

Те, що VNG добивалася від "Газпрому" зниження ціни на газ, не дивно, каже Віталій Крюков з "ІФД-Капіталу", "тому що цього вимагають абсолютно всі споживачі "Газпрому" в Європі". Всі вони не згодні з прив'язкою ціни газу до вартості нафти, нагадує аналітик, а також наполягають на запровадженні в контракти спотової складової, адже газ на спотовому ринку зараз коштує приблизно на 100 доларів дешевше за трубопровідний. Основні клієнти "Газпрому" в Німеччині - E.ON Ruhrgas і Wingas - домоглися перегляду контрактів з "Газпромом" ще на початку 2010 року, спотова складова в їхніх контрактах - 16%.

Експерти вже неодноразово критикували "Газпром" за небажання йти на перегляд контрактних формул з клієнтами в Європі: виручка монополії на експорті зростає, але частка ринку в Європі падає. Клієнти "Газпрому" або вже запускали арбітражні процедури через цінові суперечки (зокрема, італійська Edison, німецькі RWE і E.ON), або загрожували "Газпрому" подібними розглядами (про це заявляли влади України, Литви і Польщі).

Незважаючи на це, не лише сам "Газпром", а й російська влада не раз заявляли, що відмовлятися від прив'язки вартості газу до нафтових котирувань не хочуть. Арбітражні розгляди "Газпром" не лякають - неофіційно в монополії завжди давали зрозуміти, що вони тривають іноді більше року, а рішення суду у конкретній справі ніколи не є прецедентом для аналогічних справ.

Які можуть бути втрати "Газпрому" від перегляду контрактів з VNG, аналітики оцінити не беруться, але, за словами Крюкова, "виходячи з об'ємів закупівель VNG, навряд чи це щось значне". Інша справа, що приклад VNG показовий і свідчить про те, що конфлікти з клієнтами в Європі триватимуть, додає він.

На початку вересня польська газова монополія Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG) обіцяла подати позов до арбітражного суду на ВАТ "Газпром" через занадто високі ціни на російський газ, що постачається до Польщі.

Як повідомлялося, Туреччина розриває контракт з "Газпромом" на постачання до країни російського природного газу по так званому "західному маршруту" через Україну, Румунію і Болгарію. Туреччина вимагає знижки на газ.

Слід зазначити, що раніше грецька газова компанія DEPA домовилася з "Газпромом" про зниження ціни на газ і скорочення обсягів закупівель, повідомив директор DEPA з постачання газу Леонідас Драгатакіс.

У липні цього року італійській Edison також вдалося домогтися для себе перегляду ціни на газ "Газпрому".

На початку серпня німецький концерн E.ON, найбільший імпортер російського газу в Європі, після невдалої спроби домовитися звернувся до арбітражного суду з вимогою змінити формулу ціни на газ. Слідом за цим позов до арбітражного суду подала і RWE.




За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1012 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ