Пт, 2024-03-29, 08:30


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2017 » Січень » 1 » Нові санкції США проти Росії - "отруєний подарунок" Трампу - InoPressa
10:53
Нові санкції США проти Росії - "отруєний подарунок" Трампу - InoPressa
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Адміністрація Обами оголосила про масштабні заходи, вжиті проти Росії у помсту за її втручання в президентські вибори 2016 року. Мрія Трампа про міцну розрядку піддається суворому випробуванню: можливо, у нього не буде свободи рук, тим більше, що багато однопартійців обраного президента в Конгресі схвалили удар у відповідь Обами, пишуть ЗМІ.

"У четвер адміністрація Обами оголосила про широкі нові заходи проти Росії в помсту за те, що офіційні особи США назвали втручанням у президентські вибори", - повідомляє The Washington Post. Адміністрація розпорядилася про висилку "агентів російської розвідки" і наклала нові санкції на державні відомства і фізичних осіб, підозрюваних у зламі комп'ютерних систем в США.

Представник Держдепу Марк Тонер сказав, що відповідні заходи США щодо російських дипломатів - ще й реакція на "російські провокації щодо американських держслужбовців у Росії".

Обама дав зрозуміти, що США, можливо, зроблять таємні дії у відповідь на діяльність Росії. Деталі не повідомляються, пише видання.

Москва, яка заперечує свою причетність до атак хакерів, пообіцяла відповісти на санкції США відповідним чином.

"Є всі підстави вважати, що в майбутньому Росія стане втручатися в хід виборів у США і по всьому світу", - сказав виданню неназваний високопоставлений чиновник. За словами чиновника, союзники США і американський бізнес стурбовані діями Росії, а якщо перехідна команда Трампа не переймається, "то нехай пояснить чому", передають журналісти.

"Міністерство національної безпеки США і ФБР опублікували аналітичний звіт про хакерські групи, які обвинувачені у зламі підрозділів Демократичної партії США й імовірно користуються підтримкою російського уряду, - повідомляє Сем Тілман у The Guardian. - 13-сторінковий документ, призначений для фахівців з інформаційних технологій, побачив світло після того, як Барак Обама оголосив, що запроваджує нові санкції проти Росії за втручання у вибори 2016 року".

Експерти називають звіт поверховим і запізнілим - деякі приватні компанії значно раніше деталізували діяння хакерських груп Fancy Bear і Cozy Bear, йдеться в статті.

У Twitter фахівці з безпеки розкритикували урядовий звіт як занадто узагальнений. Джонатан Здзіарський - шановний дослідник у сфері комп'ютерної безпеки - порівняв спільний звіт з дитячим виробом, йдеться в статті.

Уряд США запровадив санкції проти Москви, вважаючи, що вона втрутилася в президентські вибори на боці кандидата-переможця, пише Фабіан Райнбольд у Der Spiegel. За даними ЦРУ, люди Кремля безпосередньо передавали крадене інтернет-листування Демократичної партії США сайту WikiLeaks.

"Тим часом на щорічній конференції Chaos Computer Club (CCC) в Гамбурзі - найголовнішому заході хакерів-програмістів та інтернет-активістів в Європі - подібні звинувачення викликають скепсис, - пише журналіст. - У хакерських колах відомо, наскільки важко довести, що та чи інша хакерська атака була влаштована конкретною групою з певної країни, хоча кожен учасник конференції визнає, що російська держава технічно здатна вчиняти подібні акції".

У випадку з хакерською групою Fancy Bear, також відомою під іменами APT28, Sofacy Group, PawnStorm, Strontium, фахівці спираються на те, що "в програмному коді знайдені кириличні символи, "нападники" були найбільш активні саме в години роботи московських офісів, а об'єкти атак були в конфлікті з російськими інтересами". Але хіба цих доказів достатньо? - ставлять питання хакери. Вони ж добре знають, що "хакери люблять створювати враження, ніби в усьому винні інші хакери", йдеться в статті.

"Метою ухваленого адміністрацією Обами в останній момент рішення запровадити нові санкції стосовно п'яти організацій і чотирьох фізичних осіб було продемонструвати, що причетність Росії до зламу комп'ютерних мереж Національного комітету Демократичної партії і глави передвиборного штабу Хілларі Клінтон Джона Подести в розпал активної виборчої кампанії не пройде непоміченою", - пишуть пишуть Джекі Кусинич і Ноа Шахтман в статті для The Daily Beast. Крім нових санкцій, 35 співробітникам російської розвідки наказано за 72 години виїхати зі США, йдеться в статті.

"Нашій країні пора переходити до більш значних і важливих речей, - відреагував на це Трамп. - Проте, в інтересах нашої країни і її великого народу я зустрінуся з керівництвом розвідувального співтовариства на наступному тижні, щоб отримати нову інформацію про факти в цій ситуації".

Один з його головних прихильників у Конгресі, республіканець з Каліфорнії Данкан Хантер пішов ще далі - в інтерв'ю The Daily Beast він неодноразово називав санкції "безглуздими", "дурними" і "безглуздими".

Журналісти вважають, що в наявності "розрив між прихильниками Трампа і республіканським керівництвом": республіканці в Конгресі "однозначно хочуть завдати удару по Володимиру Путіну, але ще не визначилися, як їм лавірувати у відносинах з їхнім майбутнім головнокомандувачем".

"Росіяни нам не друзі. І адміністрація Обами, очевидно, поки що не відбила у них охоту намагатися зламати наші системи кібербезпеки або переслідувати наших дипломатів у Москві, - заявив глава республіканської більшості в Сенаті Мітч Макконнелл. - Санкції проти російських розвідслужб - хороший перший крок, хоч і запізнілий".

Проте людину, яка скоро отримає повноваження вживати "надзвичайних заходів", здається, не турбують ці розмови про злочин і кару, зауважують автори статті.

"Одна з головних зовнішньополітичних обіцянок обраного президента США Дональда Трампа полягає в тому, що він налагодить робочі відносини з Росією - перетворить старого противника на союзника в боротьбі з терористичними мережами за кордоном і з іншими глобальними загрозами, які збивали з пантелику президента Обаму", - пише журналіст The Wall Street Journal Пітер Ніколас.

Але мрія про міцну розрядку зазнає серйозного випробування на міцність: Трамп успадкує російсько-американські відносини, на яких залишили незгладимий відбиток санкції, накладені Обамою в четвер. "Можливо, у Трампа не буде свободи рук, на яку він розраховував", - підсумовує автор.

Видатні республіканці в Конгресі підтримали санкції, а два впливових сенатори-республіканці - Джон Маккейн і Ліндсі Грем - хочуть домогтися ще жорсткіших заходів.

"І все ж Трамп не цілком загнаний в кут. Високопоставлені співробітники адміністрації США сказали, що новий президент після вступу на посаду може скасувати санкції", - йдеться в статті.

Трамп може запропонувати Росії пом'якшити санкції в обмін на більш активну співпрацю в боротьбі з "Ісламським державою" та в сприянні умиротворення в Сирії. У той же час він може пригрозити загостренням конфлікту, сподіваючись утримати Росію від нових агресивних кроків, міркує автор.

"Наприкінці президентського терміну Барак Обама все-таки вирішив порозмахувати дубинкою, - повідомляє нью-йоркський кореспондент Der Spiegel Марк Піцке. - Депортація 35 російських дипломатів, санкції проти спецслужб і шпигунів, хакерів і фірм; поіменне перерахування тих, хто ймовірно стоїть за хакерськими атаками, і навіть фото: штрафні заходи, які президент запроваджує проти Росії, стають найсерйознішими за всю довгу історію покритої таємницею кібервійни між Москвою і Вашингтоном".

"Це запізніла, але через це не менш драматична відплата за кібератаки на сервери Демократичної партії в період президентських перегонів стає отруєним подарунком Обами наступнику. Дональд Трамп, якому ці атаки, по суті, були лише на руку в політичному плані, провину Москви відкидає. Після офіційного вступу на посаду він міг би скасувати санкції. Правда, не всі, - пояснює автор: - по-перше, дехто з російського боку "засвітився" і був ідентифікований. По-друге, багато республіканців у Конгресі схвалили удар у відповідь Обами". Однопартійці Трампа можуть чинити опір скасуванню санкцій.

Білий дім вже не перший місяць веде дискусії, як відповідати на хакерські атаки проти Демократичної партії і Хілларі Клінтон. "Перший слід було взято ще восени 2015 року, - пише журналіст. - Суперечки виникають навколо питання про те, коли і які докази будуть опубліковані - і чи будуть взагалі. Кіберсутички між двома країнами тривають вже кілька років, але точаться поза увагою громадськості" .

Незважаючи на всю гостроту нинішніх санкцій, вони залишаються радше символічними. "Вибори відбулися, і назавжди залишиться невідомим, вплинули чи ні і якою мірою оприлюднені електронні листи на перемогу Трампа", - зауважує кореспондент.

У несподівано жорсткому тоні Обама, що відпочиває нині на Гаваях, засудив не тільки "кібероперації Росії в ході передвиборної кампанії в США", а й "агресивний утиск американських дипломатів", що працюють у Росії, продовжує автор. За даними Держдепу, має місце "неприйнятне" переслідування американських дипломатів у Росії: контроль з боку поліції, "фізична агресія", а також оприлюднення в телеефірі особистої інформації, що ставить під загрозу їхню безпеку.

"Росія на цьому не зупиниться", - цитує видання заяви представника адміністрації США, зроблені напередодні ввечері. Кібервійну не закінчено, констатує автор.

Також на цю тему:

Російські кібератаки - велика загроза для США і Європи (Le Figaro)

Переклад Inopressa.ru

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 1951 | Додав: adminA | Теги: нові санкції США проти Росії, InoPressa, подарунок Трампу
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ