Чт, 2024-04-18, 15:01


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Жовтень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2009 » Жовтень » 1 » ПАРЄ не стала забирати в Росії права голосу: це нічого не дасть Грузії
17:43
ПАРЄ не стала забирати в Росії права голосу: це нічого не дасть Грузії
Інші останні Новини росії на сайті holosUA.com/

Парламентська асамблея Ради Європи сьогодні підтвердила в повному обсязі повноваження російської делегації, прийнявши відповідну резолюцію, передає "Интерфакс".

Таким чином була відхилена ініціатива 72 членів ПАРЄ, які наполягали на перегляді раніше затверджених повноважень російської делегації у зв'язку з невиконанням, на їхню думку, Росією вимог двох попередніх резолюцій асамблеї.

За ухвалення резолюції проголосували 88 членів асамблеї, 35 були проти, 10 - утрималися. У процесі обговорення проекту резолюції була відхилена поправка про позбавлення повноважень російської делегації, її підтримали лише 33 депутатів, а 91 проголосував проти.

Були відхилені всі п'ять поправок, які в тій чи іншій редакції пропонували тимчасово, до січневої сесії, позбавити членів російської делегації права голосу.

У разі прийняття хоча б однієї поправки російські делегати могли б брати участь у засіданні асамблеї та виступати в дебатах з обговорюваних питань, але не мали б права голосувати при прийнятті рішень.

"Асамблея, незважаючи на те, що Росія не виконала більшість її вимог, приймає рішення підтвердити повноваження російської делегації, маючи на увазі, що це дасть можливість російській владі вступити у змістовний і конструктивний діалог для розгляду всіх питань, які були згадані в двох резолюціях асамблеї про наслідки війни між Грузією і Росією", - йдеться в тексті резолюції.

У цьому документі, внесеному комісією з моніторингу, "з жалем констатується, що через рік після початку війни велика частина з ключових вимог не була виконана, і досягнуто дуже незначний прогрес у плані вирішення питання про подолання наслідків війни".

У резолюції також підкреслюється, що "члени російської делегації публічно висловилися проти дотримання Росією вимог Асамблеї, проте Асамблея визнає, що її вимоги звернені до російської влади, на політику яких члени російської делегації в ПАРЄ не мають можливості вплинути".

Разом з тим у документі зазначається, що вирішення цієї проблеми можливо тільки шляхом "справжнього діалогу між Росією, Грузією і Асамблеєю" для забезпечення довгострокової стабільності в Південній Осетії й Абхазії.

"Асамблея також вважає, що в такій складній ситуації, що склалася на цей момент щодо подолання наслідків війни, особливо у світлі розбіжностей про конкретні причини початку цієї війни, виконання вимог Асамблеї не так легко можна реалізувати в рамках чітко встановлених термінів", - сказано в резолюції.

Асамблея залишає за собою можливість повернутися до розгляду цього питання після оприлюднення сьогодні доповіді Євросоюзу з встановлення фактів виникнення та перебігу конфлікту між Грузією і Росією.

У резолюції також заявляється про рішучість Асамблеї "активізувати процедуру моніторингу щодо Росії і в цьому зв'язку розробити конкретну дорожню карту для її подальшого дотримання, включаючи тимчасові рамки".

ПАРЄ неодноразово вимагала від Росії анулювати визнання Абхазії і Південної Осетії і допустити в регіон міжнародних спостерігачів. Москва незмінно відповідала, що не відмовиться від дипвідносин із Сухумі і Цхінвалі. "Це незворотній процес", - підкреслювали в російській делегації.

Ця позиція стала приводом для Грузії звинуватити делегацію РФ у невиконанні рішень ПАРЄ з подальшим ініціюванням перегляду її повноважень в Асамблеї. Саме грузинська делегація оголосила збір підписів під проектом резолюції. Самих грузинів серед підписантів немає.

У повному складі під документом підписалася делегація Литви (вісім осіб), половина делегації Польщі (16 осіб), три українці.

Зі свого боку голова російської делегації в ПАРЄ, голова комітету Держдуми з міжнародних справ Костянтин Косачев заявив журналістам, що делегація РФ не ввійде в залу засідання Асамблеї, коли буде розглядатися ініціатива 72 депутатів ПАРЄ про перегляд повноважень російських парламентаріїв, і покине сесію, якщо таке рішення буде прийнято.

Комісія ЄС: Росія підтримувала сепаратистські рухи в Грузії вже в 2004-2008 роках

Міжнародна незалежна комісія з розслідування причин російсько-грузинської війни, створена Європейським Союзом у грудні 2008 року, зазначає, що вже в 2004-2008 роках Росія підтримувала сепаратистські рухи в Грузії, особливо з часів президентства Михайла Саакашвілі, передає УНІАН. Про це йдеться у доповіді комісії, текст якої оприлюднено на її офіційному сайті.

"Він (Саакашвілі) проводив політику прискореної посиленої інтеграції, у той час як Росія збільшила підтримку Абхазії та Південної Осетії", - йдеться у документі.

"Росія брала участь у конфліктах не лише як головний миротворець та член Групи друзів Генерального секретаря ООН, але й демонструвала чітку прихильність "сепаратистських" сторін конфлікту. Її політика щодо Грузії сприймалася Тбілісі не як миротворча, а як спрямована на роздроблення країни", - продовжують автори доповіді.

При цьому у документі зазначається, що відносини між Росією і Грузією були складними ще за часів президентства Едуарда Шеварнадзе.

Головними суперечливими темами були вимоги Грузії про виведення російських військ, закриття російських військових баз, участь Грузії у будівництві нафтопроводу Баку-Тбілісі-Джейхан, прохання Росії надати доступ її військам через територію Грузії до Чечні, зокрема, Панкійської ущелини, та збільшення допомоги США на модернізацію грузинської армії.

Автори доповіді наголошують, що Росії найбільше не подобалася прозахідна політика Грузії, і вона відповідала на це економічними і дипломатичними покараннями.

На переконання комісії, у грузинській політичній еліті існувала єдність думок щодо територіальної цілісності та суверенності країни, тоді як у Росії був інший консенсус, який полягав у необхідності захищати негрузинських жителів Абхазії та Південної Осетії з антигрузинськими і проросійськими настроями і щойно отриманими російськими паспортами як російських громадян проти можливої грузинської агресії.

Комісія також зазначає, що наприкінці 2003 - початку 2004 року відбувся нетривалий період потепління у російсько-грузинських відносинах, коли Росія вивчала нове керівництво Грузії в особі Саакашвілі. Разом з тим, цей період завершився вже у квітні 2004 року, коли Грузія активізувала зусилля з реінтеграції Південної Осетії.

Вчора, 30 вересня, Комісія ЄС з розслідування причин війни між Росією та Грузією у серпні 2008 року зробила свою доповідь у Брюсселі. У Комісії вважають, що конфлікт на Кавказі в 2008 році почався через напад Грузії на Цхінвалі.

Доповідь складається з трьох томів загальним обсягом понад тисяча сторінок. Робота комісії на чолі з Хейді Тальявіні була започаткована у грудні 2008 року. Результати очікувалися у липні цього року, однак голова комісії попросила додаткового терміну для підготовки доповіді.

З осені 2008 року в Женеві проходять переговори між Росією та Грузією за посередництва ЄС, однак до цього вони завершилися нічим. Територія двох самопроголошених республік залишається закритою як для міжнародних спостерігачів, так і для міжнародної гуманітарної допомоги.

Тим часом в Абхазії введено російські телефонні коди для мобільного й фіксованого зв'язку, передає ИТАР-ТАСС. Це стало можливим після підписання меморандуму про співпрацю між Мінкомзв'язку РФ та урядом Абхазії.

Тепер республіці надаються телефонні коди в російській зоні нумерації - код "7". Республіка отримає код "840" для фіксованого зв'язку і "940" - для мобільного. За словами абхазьких чиновників, для переходу на нову систему кодів "республіці буде потрібно від півтора до двох тижнів. Але для зручності абонентів грузинські коди збережуться до кінця 2009 року".

Таким чином Абхазія з населенням близько 200 тисяч чоловік отримає від Росії телефонні коди на 20 млн номерів замість наданих їй Грузією 1 млн номерів.

На початку серпня 2008 року відбулася війна між Росією та Грузією, в результаті якої Росія фактично окупувала два регіони Грузії - Абхазію та Північну Осетію, - визнавши незалежність цих самопроголошених республік.

Абхазія та Південна Осетія проголосили незалежність і зараз, фактично, контролюються російськими військами. Республіки визнали Російська Федерація, Нікарагуа і Венесуела.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини росії | Переглядів: 1559 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ