Пт, 2024-04-19, 23:57


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Головна » 2009 » Грудень » 7 » Парламент Іраку зняв останню перешкоду до виборів у країні
10:43
Парламент Іраку зняв останню перешкоду до виборів у країні
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Парламент Іраку на надзвичайній сесії "практично одноголосно" проголосував за прийняття нового виборчого закону. Про це в понеділок повідомляє агентство France Press з посиланням на заяву спікера парламенту Іяда ас-Самарраі (Iyad al-Samarrai), передає РИА "Новости".

Голосування парламентаріїв завершилося за десять хвилин до опівночі в неділю, що було крайнім терміном для прийняття цього документу.

Згідно з інформацією агентства Reuters, віце-президент Іраку Тарік аль-Хашемі заявив, що поважає рішення парламенту і "згоден відкликати вето", накладене ним 18 листопада цього року на частину нового виборчого закону, що стосується надання місць в парламенті іракцям, які проживають за кордоном.


"Це - чудове і величезне досягнення для Іраку. Тепер шлях для проведення виборів у день, який буде визначений Президентською радою, вільний", - заявив віце-спікер іракського парламенту Халід аль-Аттія, передає Бі-Бі-Сі.

За новим виборчим законом кількість депутатських місць в іракському парламенті буде збільшена з 275 до 325, причому 310 з них відводиться представникам 18 провінцій Іраку, а ще 15 - представникам релігійних і національних меншин.

Парламент Іраку ухвалив новий закон про загальні вибори 8 листопада. Але Аль-Хашемі наклав вето на кілька статей закону через те, що вони, на його думку, недостатньо захищали права суннітського меншини країни. Після прийняття нових поправок, віце-президент відкликав своє вето і привітав "народ Іраку з історичною перемогою".

Аль-Хашемі входить до складу Президентської ради, що включає главу держави і двох його заступників. Всі вони мають право законодавчого вето. Він домагався того, щоб у законі було передбачено збільшення місць у майбутньому парламенті для іракців, які проживають за кордоном, з 5% до 15%.

За межами Іраку проживають близько чотирьох мільйонів громадян цієї країни. Значна частина з них, як і сам Аль-Хашемі - суніти, багато з яких втекли з країни в період шиїтської-сунітської різанини. Пік її припав на 2005-2007 роки.

Після накладення вето на закон про вибори, вища Незалежна виборча комісія Іраку припинила підготовку до намічених на кінець січня 2010 року парламентських виборів. Їх відтермінування викликало в Іраку і за його межами серйозні побоювання щодо погіршення ситуації в країні, а також можливого зриву планів США щодо припинення військових операцій в Іраку до літа 2010 року і повного виведення військ з країни до кінця 2011 року.

Тому в розповсюдженій у неділю заяві прес-секретар Білого дому Роберт ГіббсИТАР-ТАСС. назвав прийняття парламентом Іраку закону про вибори "вирішальним моментом для іракської демократії", передає

"Сполучені Штати вітають прийняту 6 грудня іракським парламентом резолюцію, що стосується закону про вибори, - підкреслюється в ньому. - Цей законодавчий акт дозволить провести в Іраку національні вибори відповідно до іракської конституції".

Гіббс повідомив, що "в рамках триваючого діалогу США з іракським керівництвом" президент Барак Обама і віце-президент Джозеф БайденМасудом Барзані. "Президент і віце-президент підтвердили прихильність США довгострокових відносин з Іраком, у тому числі з регіональним урядом Курдистану", - додав він. провели в неділю телефонну розмову з головою автономного району Іракський Курдистан

Дата загальних виборів в Іраку поки не визначена. Спочатку планувалося, що вони пройдуть 16 січня 2010 року. Однак через те, що віце-президент країни Тарік аль-Хашемі наклав вето на деякі положення законопроекту, дата голосування була перенесена. За словами віце-спікера іракського парламенту, новою датою для проведення виборів тепер може стати 27 лютого.

30 червня американські військовослужбовці залишили іракські населені пункти. Вони офіційно передали іракським силам обов'язки із гарантування безпеки в країні - через 6 років після початку вторгнення до Іраку.

Бойові операції провідних сил США повинні закінчитися до вересня 2010 року, а виведення американських військ з Іраку - до кінця 2011 року. Зараз чисельність американських військ в Іраку становить 131 тисячу осіб. Планувалося, що до виборів у січні 2010 року в Іраку їх чисельність становитиме не менш як 128 тисяч військовослужбовців.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1191 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ