Вт, 2024-04-23, 17:22


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Липень » 29 » Підозрілий план Москви і Дамаска із задушення Алеппо - InoPressa
17:29
Підозрілий план Москви і Дамаска із задушення Алеппо - InoPressa
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Прагнучи повернути контроль над найбільшим містом Сирії до серпневих мирних переговорів, війська Асада за підтримки Росії затягнули зашморг навколо повстанських районів Алеппо, закликавши мирних жителів рятуватися втечею, а бійців - скласти зброю або йти до Туреччини. Спецпосланець ООН Стаффан де Містура побоюється, що "диявол криється в деталях". Вашингтон відреагував "оглушливим мовчанням", пишуть ЗМІ.

"Сирійський уряд і його впливові російські союзники в четвер виклали "дорожню карту" підпорядкування контрольованих повстанцями районів міста Алеппо, відкривши коридори для евакуації мирних жителів і запропонувавши амністію повстанцям, які складуть зброю", - пише The New York Times.

"Взяття Східного Алеппо урядовими військами стало б важливим поворотним моментом у війні і закріпило б за Росією місце найвпливовішої іноземної держави, залученої в конфлікт", - зазначають автори публікації.

Новий план був викладений у четвер в узгоджених заявах з Москви і Дамаска. Російський міністр оборони Сергій Шойгу заявив, що буде відкрито три шляхи евакуації зі Східного Алеппо для мирних жителів і що їх забезпечать продовольством і медичною допомогою. Четвертий шлях призначається для озброєних повстанців, сказав Шойгу.

Асад оголосив тримісячну амністію для повстанців, які здадуться, складуть зброю і відпустять полонених. Сирійська армія також розіслала смс-повідомлення, що закликають повстанців здатися і вигнати іноземних бойовиків зі своїх лав.

Однак багато сирійців, західні дипломати і міжнародні гуманітарні організації сумніваються в щирості того, що Росія називає "великомасштабною гуманітарною операцією", стверджуючи, що Росію раніше не надто турбувало тяжке становище цивільних осіб на утримуваних повстанцями територіях, а сирійський уряд часто застосовував жорстоку облогову тактику, зауважують журналісти.

"Мало хто з жителів Східного Алеппо, за їхніми словами, очікує, що з ними будуть добре поводитися, якщо вони приймуть пропозицію уряду", - йдеться в статті.

Фаріда, лікар з клініки в Алеппо, зазначила, що всі маршрути евакуації приведуть мирних жителів на контрольовані урядом території, а вона побоюється, що здача урядовим військам буде означати або смерть, або тюремне ув'язнення. Втім, вона визнала, що деякі мирні громадяни хочуть виїхати, передають журналісти.

Оголосивши про "широкомасштабну гуманітарну місію" в Алеппо, "Росія знову застала весь світ зненацька", пише швейцарська Le Temps. Міністр оборони РФ у четвер оголосив про створення в Алеппо трьох гуманітарних коридорів для цивільних осіб і тих бійців, які складуть зброю. Четвертий коридор, що йде уздовж знаменитої дороги Кастелло, буде прокладений для того, щоб озброєні бійці могли вийти з міста в напрямку Туреччини".

Практично одночасно президент Асад підписав декрет про амністію для повстанців, готових здатися.

ООН заявила, що не була попередньо поінформована про російську ініціативу. Спецпосланець ООН з питань Сирії Стаффан де Містура закликав до обережності, бо "диявол криється в деталях". "Франція і Великобританія вимагають припинити облогу Алеппо. Зате Вашингтон, який кілька тижнів наодинці обговорює з Москвою відновлення переговорів про політичне врегулювання конфлікту в Сирії, відповів оглушливим мовчанням", - йдеться в статті.

ООН вже обпікалася на подібних "гуманітарних операціях", зазначає автор. У 2014 році вона сприяла евакуації обложених у старому місті Хомса, "але всі чоловіки були затримані для допиту сирійськими службами безпеки" і "десятки хлопчиків і чоловіків були силою завербовані в сирійську армію або просто зникли".

"Ми б хотіли відкриття гуманітарних коридорів, але під міжнародним наглядом, - сказав Тавфік Чама, президент швейцарського відділення Союзу організацій по наданню допомоги і медичних послуг. - Це не може бути завданням сирійського режиму і Росії, які продовжують бомбити місто".

"Прагнучи повернути контроль над найбільшим містом Сирії перед призначеними на серпень мирними переговорами, сирійські війська за підтримки Росії затягнули зашморг навколо повстанських районів Алеппо і запропонували мирним жителям рятуватися втечею, а бійцям - скласти зброю, - повідомляють Еріка Соломон і Назіха Оссеіран у The Financial Times. - У ході наступу на місто, що триває вже кілька тижнів, бомбардувань зазнали не тільки позиції повстанців, а й житлові будинки та лікарні. Підконтрольні повстанцям райони обложені. З супермаркетів зникли останні запаси, ціни злетіли".

У четвер російський міністр оборони Сергій Шойгу оголосив про відкриття трьох гуманітарних коридорів. Жителі Алеппо повідомили, що на них скидають тисячі листівок з картами коридорів і інструкціями з безпечного проходу через блокпости: йти рекомендується повільно, піднявши обидві руки над головою, йдеться в статті.

"За словами місцевих жителів, з літаків також скинули пакети з продуктами (з написами російською мовою). Деякі городяни додавали, що демонстративно викинули їх", - передають автори.

Багато мирних жителів Алеппо заявили, що відмовляються йти по запропонованим коридорах, передають кореспонденти.

"Бійці опозиції сказали, що отримали листівки з повідомленням, нібито товариші за межами міста покинули їх. Тим не менш, вони відмовилися здаватися", - передають журналісти.

"Режим намагається зламати волю народу, - сказав представник алепської бригади "Фастак Кама Умірт" Хішам Скаффа. - Але ті, хто несе смерть, не можуть дарувати життя".

Переклад Inopressa.ru

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 847 | Додав: adminA | Теги: InoPressa, задушення Алеппо, план Москви і Дамаска
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ