Сб, 2024-04-20, 10:22


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Січень » 3 » Політики та експерти спрогнозували перебіг 2013 року
11:42
Політики та експерти спрогнозували перебіг 2013 року
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Новий 2013-й буде роком виживання, вичікування і нагромадження сил для вирішальних битв, водночас у ньому Україні доведеться робити інтеграційний вибір. Такий прогноз зробив політолог, керівник Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, який замовив друк креслень таблиць з різними варіантами розвитку на сайті http://copy.spb.ru/poligr_prod/chertezhi/.

"Це буде рік виживання, вичікування і накопичення сил для вирішальних битв, в якому головним завданням для влади буде втримати ситуацію від фінансового, боргового та інших обвалів, не допустити економічної катастрофи і, відповідно, соціальних вибухів", - сказав Карасьов.

Для опозиції це теж буде рік виживання, перегрупування, вважає експерт, оскільки для неї важливо втримати чи навіть зміцнити позиції, здобуті на виборах 2012 року, утримати свої ряди від нових "тушок". "Тобто, 2013-й - це рік перевалу на майбутній 2014 рік, коли фактично розпочнеться президентська кампанія", - сказав він.

Водночас 2013 рік буде цікавий з огляду на вибори міського голови в Києві, сказав далі Карасьов. "Хоча дату виборів мера столиці ще не призначено, але вже можна сказати, що на київських виборах може бути протестований потенціал основних політичних гравців до президентських перегонів. Їхні результати можуть стати важливим показником, сканером того стану, в якому перебуває як влада, так і опозиція", - сказав він.

Той, хто виграє вибори київського мера, зробить суттєву інвестицію у майбутню перемогу на президентських виборах-2015, вважає експерт.

У цьому контексті Карасьов сказав, що в опозиції немає іншого вибору, ніж виставляти єдиного кандидата на виборах Київського міського голови: "Якщо опозиція програє київські вибори, це означатиме суттєвий крок до її поразки на президентських виборах-2015, і навпаки - її перемога може створити серйозний морально-психологічний, організаційний, інституційний плацдарм для перемоги у 2015 році".

На запитання щодо можливості проведення всеукраїнського референдуму у новому році Карасьов відповів, що такий референдум може бути проведений з двох питань: скасування депутатської недоторканності або вступу до Митного союзу (якщо президентська вертикаль обере Митний союз як свій зовнішньополітичний пріоритет).

"Але тут криється небезпека для ініціаторів такого роду референдумів, - сказав далі він. - Адже до питання про скасування депутатської недоторканності можуть бути приєднані питання і щодо скасування недоторканності президента, суддів і взагалі всього чиновництва".

А референдум щодо Митного союзу, вважає експерт, може взагалі розколоти країну. "Єдності у цьому питанні немає навіть в елітах, і що далі наростатиме імперативність такого вибору, то більше генеруватимуться розколи - як в елітах, так і в суспільстві, в країні загалом", - сказав він.

Але 2013-й буде для України роком вибору - інтеграційного та торговельно-економічного: між Європейським Союзом та Митним союзом, зазначив далі Карасьов. На сьогодні, за словами експерта, шальки терезів схиляються до повернення на європейську колію, європейський вектор української інтеграції.

У цьому зв'язку, підкреслив Карасьов, "головування України в ОБСЄстворює реальний напрям зовнішньополітичної активності української дипломатії і робить певним чином українську зовнішню політику осмисленою, адже останні роки ця зовнішня політика зводилася лише до балансування між інтеграційними векторами, до уникнення вибору інтеграційного смислу, до пасивної інтеграційної політики".

Головування в ОБСЄ повертає в українську зовнішню політику певні сенси і резони, вважає політолог. "Але головне завдання тут - не іміджеві, тим більше імітаційні, симулятивні форми активності під час головування, а вирішення кардинального питання про інтеграційне майбутнє України", - сказав Карасьов.

Рік обіцяє мало хорошого, але українці чекають, щоб не стало ще гірше

Політик і журналіст Андрій Шевченко вважає, що "рік обіцяє мало хорошого". "В економіці ситуація дуже непроста. У нас рекордний зовнішній борг. Три останні місяці у нас Казначейство фактично стало, це означає, що не вистачає грошей на соціальні виплати, на зарплати. Щоб не малювати картину загального колапсу, давайте скажемо, що ситуація надзвичайно складна. І навіть уряд визнає, що у нас намічається бюджет виживання".

"Українці від нового року чекають, щоб не стало гірше. Реально чогось хорошого від нового року вже не чекають, аби залишилося так, як є. Роботи люди хочуть і здоров'я", - зазначає український політик і економіст Олександр Кірш, передає його слова From.ua.

Думається, що мінімальний "пакет прикрощів", які будуть загрожувати українцям в насталому році, це проблеми, пов'язані з браком бюджетних коштів. Тобто можливі затримки соціальних виплат, відстрочка виплати "Вітіної тисячі", проблеми з фінансуванням медицини і шкіл. До речі, витрати на медицину і так сильно урізали. Так що якщо у вашій районній лікарні не було потрібного обладнання, то не чекайте, що воно з'явиться там у наступному році. Беріть гроші - і їдьте на обстеження туди, де воно є, радить економіст.

І як результат спроб розв'язання цих проблем з боку влади можливі нові драконівські заходи в податковій сфері: будуть знову дерти данину за дванадцять років наперед, так що малому і середньому бізнесу буде важко.

Зрозуміло, це буде викликати роздратування українців, невдоволення владою. Президент Інституту проблем регіональної політики, лідер руху "Братство" Дмитро Корчинський бачить у цьому позитив:

"Я думаю, що це буде бурхливий рік, рік змін, загострення соціально-політичного протистояння, рік, коли гнів все більше накопичуватиметься і ненависть буде вихлюпуватися в якісь дії. Відповідно, він буде більш вдалим, аніж 2012-й. Як показує історія, Україна добре себе проявляє тільки у бурхливих подіях. Спокійні часи шкідливі для України, а бурхливі, навпаки, пов'язані зі славою, з успіхом. Тому я очікую, що наступний рік буде кращим і ми проживемо його більш гідно, ніж попередні".

Раніше повідомлялось, що у 2013 році можуть активізуватися і навіть радикалізуватися суспільні настрої. Такі прогнози висловив голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко. На його думку, 2013 року суспільні настрої українців, політична кон’юнктура і доля уряду залежатимуть від масштабів і гостроти економічної кризи.

У свою чергу прем'єр-міністр Микола Азаров пообіцяв в 2013-му зробити життя українців ще кращим і багатшим.

У 2013-му влада не матиме спокою

Опозиція протистоятиме реалізації законодавчих ініціатив Віктора Януковича, уряду і парламентської більшості. Це значно ускладнить роботу президента й Кабміну. Про це заявив директор політико-правових програм Центру Разумкова Юрій Якименко.

"По-перше, зміняться принципи роботи самої Верховної Ради. І не тому, що змінилися її цінності чи цілі, а тому, що певною мірою змінилася конфігурація сил. Влада не отримала у парламенті переконливої більшості. Натомість є опозиція, яка здатна активно захищати свої принципи. У першу чергу, це – особисте голосування депутатів, дотримання процедурних норм тощо. Тобто, умовно кажучи, дотримання чесних правил гри. Якщо опозиція виявиться й надалі здатною контролювати дотримання правил гри – чесних і прозорих, - то владі буде жити набагато складніше", – стверджує він.

"З іншого боку, ми побачимо бажання влади продавлювати законопроекти, як було до цього. Але так само ми побачимо і спротив цьому процесу з боку опозиції. І я думаю, що легкість реалізації законодавчих ініціатив президента, уряду і більшості не буде такою абсолютною, як вона була у попередньому парламенті. Звичайно, це ускладнюватиме роботу уряду і президента. Законотворчий процес для них стане складнішим. Тобто, загалом ситуація для влади буде набагато менш спокійна, ніж 2012 року", – додає політолог.

Що стосується змісту політики, то, на його думку, великих змін очікувати не варто. "Ми не побачимо ні сильного ухилу до авторитаризму, ні посилення демократизації. Це буде така собі серединна лінія. Умовно кажучи, політика буде консервативною. За позірного рівня дотримання демократичних норм, прав і свобод, влада буде утримувати і посилювати свої механізми контролю над суспільним процесами. А це – судова система, законодавство про мирні збори, про свободу слова, про засоби комунікації, стосовно громадянського суспільства тощо", – вважає Якименко.

Цей рік буде вирішальним для зовнішньополітичного вибору України

2013-й стане вирішальним для зовнішньополітичного вибору України - якщо ми підпишемо Угоду про асоціацію з ЄС, то поставимо хрест на східних інтеграційних проектах з Росією. Про це каже перший заступник директора Інституту світової політики Сергій Солодкий.

"Нинішня політика "обумовленості "(conditionality) щодо України незрівнянна з тією, яка застосовувалася ЄС до країн Центральної Європи в 1990-ті роки: ви виконуйте умови - ми надамо членство в ЄС. Сьогодні цей принцип зведений до більш скромної, спрощеної формули: ви виконуйте умови - ми підпишемо Угоду про асоціацію. Сьогодні все залежить саме від української влади: ще більше поглибити свою ізоляцію чи спробувати надати нові імпульси для співпраці", - цитує слова експерта Главком.

При цьому він вказує, що 2013 рік стане найзручнішим для залучення України в євразійський інтеграційний проект. Альтернатива цьому - підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

"Відповідь на це питання є важливим в контексті іншого ризику, який став особливо виразним нинішнього (2012-го - ред.) року - йдеться про спроби Володимира Путіна втягнути Україну в євразійські інтеграційні проекти. Російське керівництво розуміє, що більш вдала нагода для тиску на Україну навряд чи з'явиться ще. Ба більше, 2013 рік може виявитися ключовим, вирішальним - якщо Україна підпише Угоду про асоціацію, то це поставить хрест на будь-яких євразійських інтеграційних ініціативах", - припускає Солодкий.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 2143 | Додав: adminA | Теги: Політики та експерти. 2013 року
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ