Сб, 2024-04-20, 05:41


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Травень » 20 » Політологи визначили, хто став "фаворитом Януковича" після мітингів
10:42
Політологи визначили, хто став "фаворитом Януковича" після мітингів
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Події під час акцій опозиції та влади 18 травня засвідчили значну радикалізацію українського суспільства. Таку думку висловив політолог Спілки молодих політологів Микола Спиридонов у ефірі "Ера-FM" 19 травня.

"Незважаючи на те, що кількість людей була досить помірною, відбулася значна радикалізація суспільства. Багато хто вважав, що акції будуть більш мирними, а виявилося досить багато осіб, які були готові битися, розхитувати "морквяний БТР" і так далі", - сказав він.

Експерт зауважив неефективність акції опозиції. "Безумовно, ця акція була для опозиції неефективною. Необхідно було визначити єдиного кандидата на виборах мера Києва, і байдуже, що офіційна дата ще невідома. Чекати, поки опоненти оголосять дату, - трохи наївно. Це все одно що французькі революціонери чекали би, коли їм штурмувати Бастилію", - зазначив Спиридонов.

Спиридонов розкритикував рішення лідерів Об'єднаної опозиції йти на перший тур президентських виборів окремо.

"На мою думку, цілком реальним може бути другий тур "Янукович - Симоненко". Якщо опозиція розпорошить свої голоси, то може статися, що у другому турі їм підтримувати вже не буде кого", - підсумував Спиридонов.

"Свобода" і Тягнибок на мітингу опозиції були фаворитами

Акції влади та опозиції - це мітинги кризи ідей, на яких було продемонстровано мобілізаційний потенціал кожного з таборів. Про це в коментарі Gazeta.ua заявив політолог Володимир Цибулько.

"Два табори змагалися в здатності зібрати проплачений мітинг і на цих мітингах демонструвати свої якісь світоглядні новації. Ця схема відрізняється від шоу-бізнесу тим, що в шоу-бізнесі на акторів ходять за гроші, а тут актор платить своєму слухачу за те, що він виступить перед ним", - вважає експерт.

Експерт зазначив, що Тягнибоку як конкуренту Януковича в другому турі "надавали дуже багато пасів".

"Саме "Свобода" і Тягнибок на цьому мітингу був фаворитом від опозиції", - сказав політолог.

Раніше повідомлялося, що лідери опозиційних фракцій Арсеній Яценюк, Віталій Кличко, Олег Тягнибок на мітингу в суботу в Києві підписали декларацію про координацію дій на президентських виборах. У Декларації наголошується, що у випадку якщо "режим Януковича продавить проведення президентських виборів в один тур, "Батьківщина", УДАР і "Свобода" визначить єдиного кандидата вже в першому турі".

Ідея влади з антифашизмом не спрацювала

Українська влада припустилася помилки, організувавши мітинг проти опозиції 18 травня на "антифашистській" тематиці. Таку думку висловив керівник Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень Володимир Бондаренко.

"Фактично усе звелося до організації концерту на Європейській площі для тисяч людей із провінції, - зауважує фахівець. - Антифашистська риторика мало кого сколихнула. Чимало мітингувальників навіть не розуміли, про що мова. Влада хотіла дати альтернативу в День Європи, але навіть не забезпечила належного порядку. Це показав випадок із побиттям журналістів. Опозиція найменш зацікавлена у розправі з журналістами, бо це її опора у боротьбі з режимом. Тому це на совісті влади".

На думку політолога, "антифашистська" тематика для України неактуальна.

"Ідея з антифашизмом не спрацювала, - каже експерт. - По-перше, вона не креативна, по-друге, розколює країну. Це повтор російської гри, коли Кремль пробував на "коричневій чумі" відлякати людей від протестів опозиції. Для України "антифашистська" тематика неактуальна. У нас ніхто не ходить по вулицях зі свастикою, нема очевидних проявів неофашизму. Це штучне нагнітання обстановки".

У влади є інші аргументи проти опозиції, вважає фахівець. "На жаль, можновладці обрали не найкращий аргумент. Саме це і зіштовхнуло людей. Можна було просто привезти людей на святкування Дня Європи. І це була б нормальна альтернатива. Мовляв, хтось невдоволений владою, а ми ось рухаємося до Євросоюзу, готуємося до підписання Угоди про асоціацію. А залякування фашизмом — це дикість. Бо який фашист Кличко? Чи інші лідери опозиції?"

Водночас політолог зазначає, що опозиція не витиснула максимуму із заключного мітингу акції "Україно, вставай!".

"Опозиційні сили не змогли вивести на вулицю заплановану кількість протестувальників, бо тривалий час виводили людей за гроші, - зауважує Бондаренко. Тому українці розучилися висловлювати свою громадянську позицію за поривом душі чи з ідейних міркувань. Опозиції не завадило б теж організувати концерт. Бо людей надихає не тільки палке слово, а й щира пісня, яка примушує серця битися в єдиному ритмі. Українська пісня — це єдине, що найбільше об'єднує усіх нас".

Акції влади і опозиції 18 травня стали репетицією напередодні найближчих виборчих кампаній, переконаний експерт.

"Обидві акції стали грою м'язів перед майбутніми виборами в Києві та у проблемних округах до парламенту. Влада і опозиція показали, що вони готові до серйозної боротьби за мандати і повноваження. Але владі потрібно змінити тактику. Агітація на розкол країни не працює. Нас уже ділили на три сорти у 2004-му. Тепер лякають фашизмом. Хоча насправді це відволікання громадян від насущних проблем. У багатьох містах і селах населення відключають не тільки від гарячої води, а й холодну подають за графіком. Оце і є фашизм з боку влади. Тому їй не слід призначати хлопчиків для биття, а запропонувати опозиції разом вирішувати проблеми. Цим влада показала б свою здатність до діалогу та конструктиву", - підсумовує Володимир Бондаренко.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 880 | Додав: admin | Теги: фаворит януковича, мітинг
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ