Чт, 2024-03-28, 17:20


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Вересень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Головна » 2009 » Вересень » 22 » Польща готується до газової кризи
21:14
Польща готується до газової кризи
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Польський концерн PGNIG вже в IV кварталі може зіткнутися з дефіцитом газу і впровадити обмеження для промислових споживачів. Ця ситуація стала наслідком виходу з ринку трейдера "РосУкрЕнерго", який забезпечував істотну частину постачань газу до Польщі. Російський "Газпром" же умовою збільшення постачань в країну ставить зростання своєї частки в спільній з Польщею компанії Europolgaz з 48% до 50%, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Вчора, 21 вересня, агентство Dow Jones з посиланням на віце-президента польської газової PGNIG Радослава Дудзинського повідомило: "Ми вважаємо, що дефіцит в IV кварталі становитиме порядка 500 млн кубометрів газу і нам, можливо, доведеться впровадити обмеження на споживання газу для промислових клієнтів". Минулого тижня заступник міністра фінансів Польщі Міколай Будзановський також попереджав, що країна може зіткнутися з дефіцитом газу.

"Цього року Польщі може не вистачити 700-800 млн кубометрів, - сказав Будзановський.- Розмір дефіциту залежатиме від погоди взимку і запитів промисловості". За його словами, переговори повинні бути проведені у вересні і сторони повинні знайти прийнятне рішення вже в жовтні. Польща стала заручником виключення з схеми постачань газу в ЄС швейцарського трейдера "РосУкрЕнерго" (50% належить Дмитру Фірташу і його партнерам, 50% - ВАТ "Газпром"). Він зазвичай постачав Польщі 2,5 млрд кубометрів газу на рік, тоді як "Газпром" - ще 7 млрд кубометрів.

У "Газпромі" пояснили, що додатковий газ може бути поставлений "після підписання відповідного контракту, про умови якого польська сторона повідомлена". За словами офіційного представника монополії Сергія Купріянова, головною умовою є збільшення частки "Газпрому" в операторові польської ділянки газопроводу Ямал-Європа Europolgaz (EPG) з 48% до 50%.

Ще 48% належать PGNIG, а 4%, що залишились - Gas-Trading, основним бенефіціаром якої є польський підприємець Олександр Гудзоватий. "Після того, як будуть проведені всі процедури (зі збільшення частки "Газпрому" в EPG), з'явиться можливість документального оформлення готовності обох сторін до розширення обсягу постачань газу", - підтверджував 9 вересня прес-секретар російського прем'єра Дмитро Пєсков.

Але поки в "Газпромі" не знають навіть, коли відбудуться наступні переговори з Польщею. Джерело в PGNIG раніше пояснювало, що сторони ще в червні досягли домовленості по суті - і щодо збільшення частки зокрема. "Ми погоджувалися поступитися до 50% в Europolgaz, проте в липні втрутилася політика. 1 вересня після приїзду прем'єра Путіна до Гданьську ваги знов похитнулися у бік поліпшення відносин", - пояснив співрозмовник, але і він відмовився прогнозувати підсумки переговорів з "Газпромом".

Президент East European Gas Analysis Михайло Корчемкін вважає проблему дефіциту газу для Польщі надуманою. "На мій погляд, проблема створена штучно. "Газпрому" не слід довго торгуватися в період, коли газ важко продати, - каже експерт.- Польща цілком може поповнити свій зимовий баланс біржовим газом, працюючи за схемою заміщення з одним з імпортерів російського газу. Таким чином, PGNIG відбиратиме газ з газопроводу Ямал-Європа і заміщатиме відібрані об'єми біржовим (спотовим) газом". Корчемкін нагадує, що спотові ціни в Європі зараз майже удвічі нижчі за ціни довгострокових контрактів "Газпрому".

Максим Шєїн з "Брокеркредитсервіса" додає, що за угодою "Газпрому" і PGNIG до 2022 року Росія у будь-якому випадку зобов'язана з 2010 року збільшити постачання газу до Польщі до 8 млрд кубометрів на рік.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1401 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ