Пт, 2024-04-19, 06:25


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Квітень » 29 » Помер легендарний співак Дмитро Гнатюк. ВІДЕО
13:32
Помер легендарний співак Дмитро Гнатюк. ВІДЕО
Інші останні Новини культури та освіти на сайті holosUA.com/

  На 92-му році помер Герой України, знаменитий тенор Дмитро Гнатюк, повідомляється на інтернет-порталі газети "День" із посиланням на ректора Національної музичної академії України Володимира Рожка.

"Минулого року в академії відзначили 90-річчя знаменитого баритона. Хоча 2016-й був непростим для Дмитра Михайловича, але він мужньо боровся з хворобою. Смерть митця - важка втрата для всього мистецтва нашої країни, а його ім'я ще за життя вписане до золотої скарбниці національної культури", - йдеться в інформації, оприлюдненій на сайті в п'ятницю, 29 квітня.

Гнатюк був першим виконавцем хітів 1960-х (легендарних пісень "Два кольори" і "Мій Київ"). На оперній сцені він створив такі самобутні образи, як Остап, Микола ("Тарас Бульба", "Наталка-Полтавка" Лисенка), Петруччіо ("Приборкання норовливої" Шебаліна), Мазепа, Онєгін ("Мазепа", "Євгеній Онєгін" Чайковського), Демон ("Демон" Рубінштейна), Фігаро ("Севільський цирульник" Россіні), Ріголетто ("Ріголетто" Верді) та ін.

Виступав як концертний співак, гастролював за кордоном (Угорщина, США, Канада, Росія, Португалія, Німеччина). Записав понад 15 платівок, 6 компакт-дисків. Загалом у концертному репертуарі Гнатюка було понад 85 творів національної та світової класики - від буковинця Сидора Воробкевича до австрійця Йозефа Гайдна.

Як режисер-постановник поставив понад 20 вистав, зокрема "Князь Ігор" О.Бородіна, "Запорожець за Дунаєм" С.Гулака-Артемовського, "Золотий обруч" Б.Лятошинського, "Мазепа" П.Чайковського, "Війна і мир" С.Прокоф’єва, "Севільський цирульник" Дж.Россіні та інші. Він багато років працював головним режисером Національної опери, викладав у НМАУ.

Прощання з Гнатюком відбудеться 4 травня з 11:00 до 13:00 у Національній опері України. Поховають співака на Байковому кладовищі в Києві.

Гнатюк - радянський та український оперний і камерний співак (баритон), режисер, педагог. Народний артист СРСР (1960), Герой України (2005). Народився 28 березня 1925 року в селі Старосілля (нині - село Мамаївці Кіцманського району Чернівецької області України). Закінчив Київське музичне училище, в 1951 році - вокальний факультет Київської консерваторії ім. П.Чайковського, у 1975-му - факультет музичної режисури Київського інституту театрального мистецтва ім. І.Карпенко-Карого. З 1951 року - соліст Київського театру опери і балету ім. Т.Шевченка. У 1979-1980 роках директор, у 1980-1988 режисер, у 1988-2011 - художній керівник і головний режисер, з 2011-го - режисер театру.

Виступав як концертний співак. У репертуарі понад 200 творів національної та світової класики, народних пісень і романсів. Знімався в кіно.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини культури та освіти | Переглядів: 846 | Додав: adminA | Теги: помер легендарний співак Дмитро Гна
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ