Ср, 2024-04-24, 04:51


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Травень » 15 » Порошенко: демонтовано понад тисячу ідолів Леніна. ВІДЕО
20:08
Порошенко: демонтовано понад тисячу ідолів Леніна. ВІДЕО
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Президент України Петро Порошенко закликав якнайшвидше закінчити декомунізацію, назвав це завдання питанням національної безпеки.

Про це заявив Порошенко під час свого виступу на церемонії вшанування пам’яті жертв політичних репресій у Національному історико-меморіальному заповіднику "Биківнянські могили", повідомляє Укрінформ.

Глава держави нагадав, що, зокрема, своєї черги чекають ще 11 районів та майже 300 населених пунктів.

"Цього тижня я уважно стежив за дискусією в Раді на цю тему – не тільки ж про генерального прокурора думав. Яке рішення я порадив би народним депутатам? Інтереси національної безпеки вимагають завершення декомунізації. З цього випливає, що ті, хто ще не перейменувався, мають таки назватися по-новому – крапка!", - сказав він.

За словами президента, наразі шістьма постановами Верховної Ради перейменовано 688 населених пунктів та 15 районів. Упродовж останніх 1,5 року в обласних центрах України було змінено назви понад 1 тис. вулиць. За період з 13 грудня по квітень цього року демонтовано понад тисячу ідолів Леніна та близько 150 істуканів іншим радянським діячам.

"Ви лише уявіть, як же було засмічено Україну цим радянсько-російським ідеологічним мотлохом! Навіть при таких темпах демонтажу в країні ще й досі залишається до тисячі монументів кривавому Іллічу", - зауважив він.

Зокрема, як поінформував глава держави, своєї черги чекають ще 11 районів та майже 300 населених пунктів, із них два – обласні центри. Він підкреслив: не можна допустити, щоб великі й славні міста України носили імена більшовицьких катів Кірова, Дзержинського, Петровського.

"Питання – риторичне. Замість того, щоб робити на ньому політичні спекуляції, використовувати в своїх інтересах пережитки радянських історичних стереотипів, дурити й лякати людей якимись нібито незручностями, треба вести в громадах роз’яснювальну роботу щодо важливості декомунізації", - додав він.

Водночас, Порошенко підкреслив, що у процесі децентралізації не враховувати думку громад теж неправильно, оскільки "не вина центру, що низка громад, часто внаслідок маніпуляцій політиканів, несерйозно поставилася до проблеми і не ухвалила рішень з цього питання в ті терміни, в які передбачав закон".

"Та хіба не в наших силах дати громадам додатковий термін і ще одну можливість прийняти рішення, самим обрати собі іншу назву? Імена катів з карти України – геть, це не обговорюється. А от яку назву обрати собі на майбутнє – хай громади вирішують самі. Єдине застереження – не повертатися до імперських найменувань.

Я не дозволю, щоби карту України знову заплямували новоросійськими топонімами! Ми маємо завершити декомунізацію, тому що це питання є питанням національної безпеки. Рівно як і нашої відповідальності на майбутнє, і морального обов’язку перед мільйонами і мільйонами українців, винищених більшовизмом", - наголосив Глава держави.

 

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 804 | Додав: adminA | Теги: тисяча ідолів Леніна, демонтаж, порошенко
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ