Пт, 2024-03-29, 12:19


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2010 » Лютий » 19 » Повстанці Нігера заявили про розпуск уряду і поставили свого лідера на чолі країни
15:23
Повстанці Нігера заявили про розпуск уряду і поставили свого лідера на чолі країни
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/


Путчисти Нігера оголосили про розпуск уряду і призначення командувача підрозділом важкої артилерії Салу Джибо керівником військової хунти, яка в результаті перевороту усунула від влади президента Мамаду Танджа, повідомляє РИА "Новости".
Підрозділ під командуванням Джибо зіграв ключову роль в боях у столиці Нігера Ніамеї, які в четвер призвели до повалення президента Танджа. Хунта, що іменує себе Верховною радою з відновлення демократії, також оголосила про розпуск уряду країни.

Військові, які зробили в четвер спробу державного перевороту, узяли штурмом палац голови держави і захопили президента країни Мамаду Танджа. Президент Танджа, викрадений військовими заколотниками, ймовірно, утримується в одному з військових бараків на околиці столиці країни Ніамея.

В ході перевороту не менш як 10 військовослужбовців отримали поранення, повідомили джерела в центральній лікарні столиці країни. Очевидці також повідомляли, що бачили, як з важко пошкодженої бронемашини до моргу були доставлені тіла трьох військовослужбовців.

Лідери військового перевороту, який стався в четвер у Нігері, звернулися до населення країни і заявили про припинення дії конституції і про розпуск усіх інститутів влади.

Про військовий переворот у Нігері ЗМІ заявили напередодні, коли в центрі міста почалася кулеметна стрілянина, а над президентським палацом піднявся стовп диму.

Тим часом США вважають, що дії президента Нігера могли спровокувати військовий заколот, що стався в країні, повідомив офіційний представник американського державного департаменту Філіп Кроулі.

"Склалася складна ситуація, оскільки президент Танджа спробував продовжити дію свого мандата. Поза сумнівом, його дії цілком могли спровокувати події", що сталися, - заявив Кроулі, висловивши також стурбованість подіями в Нігері. Кроулі, проте, зазначив, що США "жодною мірою" не схвалюють насильства проти влади країни.

"У Нігері мають пройти вибори і сформуватися новий уряд", - додав представник держдепу.

Політична обстановка в Нігері залишається напруженою після того, як в жовтні Танджа вирішив провести парламентські вибори всупереч протестам опозиції і попередженням про можливі санкції. На цих виборах перемогла партія Танджі MNSD, що стоїть біля керма влади.

Наприкінці 2009 року Танджа відмовився скласти свої повноваження, що закінчуються 22 грудня, чим викликав чергову хвилю критики з боку опозиції і міжнародного співтовариства. У відповідь на дії Танджі США запровадили обмеження на в'їзд до країни членів уряду Нігера і перестали надавати Нігеру негуманітарну допомогу.

У серпні 2009 року в Нігері пройшов загальнонародний референдум, на якому були схвалені поправки до конституції, що наділяють голову держави розширеними повноваженнями і знімають обмеження на число термінів його переобрання.

Незадовго до референдуму Танджа також фактично розпустив Конституційний суд, що тричі забороняв йому проведення референдуму. Так, Танджа підписав два укази, що зупиняють дію статей 104 і 105 конституцій, які стосуються призначення суддів КС та їх незмінності протягом шестирічного терміну. Також президент скасував три укази від 2004, 2006 і 2008 років, на основі яких був сформований нинішній склад КС.

Танджа обраний президентом на перший термін у 1999 році і отримав перемогу в президентських перегонах 2004-го.

Нігер є однією з найбідніших країн світу, але лоялісти стверджують, що за 10 років перебування при владі Танджа домігся відносної стабільності в економіці. При ньому почалася розробка одного з найбагатших у світі уранових родовищ і були підписані важливі енергетичні домовленості з китайськими підприємствами.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1204 | Додав: Olena_Mazur
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ