Чт, 2024-03-28, 22:37


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2019 » Січень » 8 » Про позиції України в міжнародних рейтингах розповіли експерти
11:33
Про позиції України в міжнародних рейтингах розповіли експерти
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Експерти розповіли про позиції України в міжнародних рейтингах

У рейтингу Doing Business Україна піднялася відразу на 5 позицій і посіла 71 місце

Традиційно під кінець року безліч світових аналітичних установ, дослідницьких інститутів, міжнародних організацій починають підбивати підсумки і публікувати рейтинги. У багатьох рейтингах Україна значно поліпшила свої позиції, але економісти відзначають, що говорити про успіхи ще зарано.

Так, наприклад, в одному з найпрестижніших рейтингів Doing Business, який щорічно складає Світовий банк, Україна піднялася відразу на 5 позицій і посіла 71 місце. Рейтинг оцінює легкість ведення бізнесу і аналізує ситуацію в 190 країнах світу. Власне кажучи, саме на підставі цього рейтингу і можна судити про те, які справи з економічною ситуацією в тій чи іншій країні. Роком раніше наша країна була тільки на 76 місці. В уряді такі результати оцінюють дуже позитивно і заявляють, що, хоча і повільно, але економіка все ж рухається у вірному напрямку.

До речі, за останні шість років Україна дійсно сильно зросла в рейтингу Doing Business. Якщо в 2012 р. країна була на 152 місці, то в 2015 р. – вже на 96, а в 2017 р. опинилася на 80 місці.

Незважаючи на очевидний прогрес, такої позиції в рейтингу виявляється недостатньо для того, щоб істотно збільшився приплив іноземних інвестицій в Україну. Країни, які є потенційно цікавими для інвесторів, як правило, знаходяться в топ-30 цього рейтингу. Економічні експерти також відзначають, що хоча Україна і піднімається в рейтингах, вона все ще далека від тих результатів, які уряд прогнозував кілька років тому.

"Перш за все, хоч ми кудись і піднялися, ми залишаємося далеко від лідируючих позицій. Це потрібно розглядати не як результат, не як успіх, а як те, що Україна нарешті почала рух в правильному напрямку – результати в економіці нехай слабкі, але все ж таки позитивні. І, напевно, вони також позитивно, хоч і обережно, оцінюються міжнародними експертами. Я б дивився на це саме з такого боку – дуже обережно і без надмірного пафосу, і, знову ж таки, акцентував би увагу на тому, що ми як і раніше, не на тих позиціях, які теоретично могли б мати", – зазначив Василь Юрчишин, директор економічних програм центру Разумкова.

А ось в рейтингу конкурентоспроможності, який щороку складає Всесвітній економічний форум (WEF), Україна опинилася на 83 місці з 140. Всього в індексі враховується 12 різних позицій: фінансові системи, інновації, ринок праці, інфраструктура, рівень розвитку бізнесу і т.ін.

Згідно з компонентами рейтингу, Україні вдалося поліпшити показники в таких сферах, як фінансові системи (піднялася із 120-го на 117-е місце), інституційний розвиток (зі 118-го на 110-е), інфраструктура (з 78-го на 57- е місце), інновації (з 61-го на 58-е).

Зросли також позиції України за критеріями "ринок товарів" (із 101-го на 73-е місце), "рівень розвитку бізнесу" (з 90-го на 86-е), "ринок праці" (з 86-го на 66-е).

"Економічне зростання в цьому році складатиме майже 3%. Якщо в грудні (за підсумковими показниками – Ред.) все також буде добре, то це буде означати, що у нас 12 кварталів поспіль, тобто 3 роки, зростає економіка. Інша справа, що ми так глибоко впали, починаючи з четвертого кварталу 2012 року, і потім це падіння протрималося весь 2013, 2014 і 2015 рр.

Повільний зріст почався тільки в 2016 р. Але таке зростання не забезпечує перехід на нову якість, ми тільки відновлюємо те, що було. Основними галузями економіки залишаються сировинні галузі, які дуже залежні від нинішньої кон'юнктури. У будь-який момент, коли впадуть ціни на сировинних ринках, це автоматично призведе до падіння економіки України, і ніхто нічого не зможе зробити.

Поки наша економіка залишається сировинною, ми стикаємося з ризиками залежно від зовнішніх чинників. Тому завдання таких рейтингів, як, наприклад, Doing Business, в першу чергу, залучити в українську економіку більше підприємств, які не пов'язані з сировинними галузями, які можуть формувати виробництво товарів і послуг.

Наше завдання полягає в тому, щоб регулювати ті галузі, які будуть більш стабільними і менш залежними від зовнішніх коливань", – пояснює економічний експерт Борис Кушнірук.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 557 | Додав: adminA | Теги: позиції України в міжнародних рейти, експерти
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ