Пт, 2024-03-29, 13:18


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2017 » Лютий » 3 » Про зовнішню політику - Лукашенко: йдемо туди, де відчинені двері
14:15
Про зовнішню політику - Лукашенко: йдемо туди, де відчинені двері
Інші останні Навіны Беларусі на сайті holosUA.com/

У Бєларусі немає іншого шляху, як розвивати багатовекторну політику. Про це заявив президент Бєларусі Олександр Лукашенко на зустрічі з представниками громадськості, бєларуських і зарубіжних засобів масової інформації, передає БЕЛТА.

"У нас немає іншої долі, як будувати нашу зовнішню політику як багатовекторну, - зазначив Лукашенко. - Це була моя жорстка вимога - багатовекторність політики, я, радше інтуїтивно, це відчув".

Водночас президент зауважив, що "у нас не все вийшло з цією багатовекторністю".

"Ви це знаєте, не хочу повторюватися - летіли на одному крилі. Куди прилетіли - теж знаєте. Тому ми, перебуваючи сьогодні в епіцентрі (навіть не в центрі Європи) цього євразійського континенту, не маємо іншого шляху, як розвивати багатовекторну політику, - переконаний Лукашенко. - Простою мовою це традиційні, згідно з нашим менталітетом, поняття - ми повинні дружити з усіма нашими сусідами. Нам ні Росія, ні Україна, ні Польща, ні Литва, ні Латвія не чужі. Бо це наші сусіди. Крапка. Більше нічого не треба говорити, хоча можна поставити кому і називати ще багато".

"Що стосується дальніх векторів - у нас відкрита економіка. Що нам робити? Якщо б могли нашим сусідам продати все (що виробляється в країні – ред.), щоб нормально жити (45% або половину), тоді не треба їхати на цю далеку дугу, як мене недавно критикували деякі - чого поїхав у Єгипет, Судан, - продовжив глава держави. - Лобіювати свою продукцію поїхав, хоч як би соромно це було говорити. Йду туди, де відчинені двері. Слава Богу, останнім часом двері відчинили багато країн, ось туди і їдемо. І жодна поїздка президента збитковою не була".

Лукашенко також заявив, що його країна не аж так залежить від російської нафти, як у цьому впевнені в Москві, і може обійтися без нафтопостачання з Росії. "Навіщо хапатися за живе, навіщо нас брати за горло? Зрозуміло, що без російської нафти ми обійдемося", - сказав він.

Лукашенко додав, що хоч і буде важко, але "свобода і незалежність не оцінюється жодними величинами".

"Ми все одно знайдемо вихід. Цього в Росії, на жаль, не розуміють", - сказав Лукашенко. Лукашенко також зазначив, що Бєларусь може закуповувати достатню кількість нафти в інших країнах, наприклад, у Венесуелі.

Нагадаємо, Бєларусь з 1 лютого підвищила тарифи на транзит російської нафти у відповідь на небажання РФ знизити вартість газу. Газова суперечка почалася в 2016 році, коли Бєларусь в односторонньому порядку вирішила, що ціна в $132 за 1 тис. кубометрів є несправедливою, і оплачувала російське паливо з розрахунку $73 за 1 тис. кубів.

Власне, саме тоді Росія й почала обмежувати обсяги нафтових поставок. Віце-прем'єр Росії Аркадій Дворкович заявив, що борг бєларуської сторони оцінюється в $550 млн, але прогрес у переговорах про оплату газу за первісною формулою відсутній.

Бєларуський політолог Олександр Класковський вважає, що Бєларусь готується до тривалого протистояння, адже для Мінська питання газових цін є принциповим. Але при цьому російсько-бєларуські відносини, за словами Класковського, мають непрозорий характер, а тому складно прогнозувати їхній розвиток, передає УНІАН.

Як стало відомо 1 лютого, Росія вирішила встановити прикордонну зону на кордонах Смоленської, Псковської і Брянської областей з Бєларуссю. Представниця МЗС Бєларусі Марія Ваньшина заявила, що Росія не попередила республіку про своє рішення це зробити.
   

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Навіны Беларусі | Переглядів: 762 | Додав: adminA | Теги: Лукашенко, відчинені двері, зовнішня політика
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ