Чт, 2024-04-18, 20:57


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Грудень » 6 » Рада оновила порядок формування тарифної сітки оплати праці
18:44
Рада оновила порядок формування тарифної сітки оплати праці
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Верховна Рада України підтримала за основу і в цілому законопроект №5130 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України".

За документ у вівторок 6 грудня проголосували 227 нардепів, передає "РБК-Україна".

Проектом передбачається створення правових умов для ефективного соціального діалогу, спрямованого на встановлення розмірів мінімальної заробітної плати на рівні вище прожиткового мінімуму для працездатних осіб, та заміна прив'язки розмірів посадових окладів мінімальної заробітної плати до прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Для досягнення цієї мети пропонується внести зміни в законодавчі акти в частині приведення поняття "мінімальна заробітна плата", умов її визначення та порядку встановлення у відповідності з європейськими стандартами і світовою практикою.

Проектом акта передбачається новий порядок формування тарифної сітки оплати праці. Так, у бюджетній сфері мінімальна тарифна ставка (посадовий оклад) буде встановлюватися Кабінетом міністрів України. У бюджетній сфері підприємства будуть визначати тарифні ставки самостійно в колективних договорах. При цьому мінімальна тарифна ставка не може бути нижче прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

Проектом акта вносяться зміни до законів України, в яких заробітна плата чи посадові оклади визначаються на основі мінімальної заробітної плати. Пропонується визначати їх у співвідношенні до прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня календарного року.

Зміни в частині соцстрахування

Документом планується завершення реорганізації Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та впровадження Фонду соціального страхування України як нового соціального інституту; відновлення щорічного перерахунку щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві (близько 220 тис осіб); здійснення перерахунку страхових виплат потерпілим на виробництві, розміри яких, у перерахунку на 100% втрати працездатності, менше мінімальної заробітної плати (близько 67 тис. осіб).

Зміни в частині легалізації відносин у сфері зайнятості та оплати праці

Згідно з проектом, передбачається запровадження на ринку праці нового механізму контролю, пов'язаного з наданням повноважень щодо здійснення контролю у сфері зайнятості та оплати праці виконавчим органам рад міст обласного значення та об'єднаних територіальних громад та встановлення зобов'язання для фізичних осіб-підприємців платити єдиний внесок.

Зокрема, планується посилення відповідальності юридичних і фізичних осіб-підприємців у разі недопущення державного інспектора праці до здійснення перевірки: штраф у розмірі до 3 мінімальних заробітних плат у всіх випадках недопущення інспекторів до перевірки, крім випадку, коли темою перевірки є не оформлення трудових договорів з працівниками та виплата зарплат у "конвертах"; у розмірі 100 мінімальних заробітних плат - при недопущенні держінспектора праці до перевірки, коли вона здійснюється з метою виявлення працівників з не оформленими трудовими договорами, виплати заробітної плати без нарахування і сплати ЄСВ

Зміни в частині пенсійного забезпечення на 2017 рік

Законопроектом передбачається продовження особливого порядку виплати пенсій для працюючих пенсіонерів; визначення максимального розміру пенсії в абсолютній сумі на рівні 10 740 гривень.

Зміни в частині виплат стипендій, ЄСВ та адмінпослуг

Згідно з проектом закону, планується надання повноважень Кабінету міністрів визначати порядок виплати соціальних стипендій для окремих категорій осіб, яким законами України надано це право.

Актом передбачається встановлення для платників єдиного податку першої групи норми, згідно з якою сума єдиного внеску не може бути менше 0,5 розміру мінімального розміру страхового внеску.

Окрім того, в частині плати за надання адміністративних послуг, сплати судового збору та державного мита встановлюється прив'язка розміру платежів до прожиткового мінімуму для працездатних осіб замість мінімальної зарплати.

Нагадаємо, з 1 грудня 2016 року в Україні зросла мінімальна зарплата.

Рада ухвалила закон про підвищення з 1 січня 2017-го мінімальної зарплати до 3,2 тис. грн

Верховна Рада України ухвалила за основу і в цілому розроблений Кабінетом міністрів законопроект №5130, що дає змогу підвищення з 1 січня 2017 року мінімальної заробітної плати вдвічі – до 3,2 тис. грн.

Представляючи законопроект, міністр соціальної політики Андрій Рева зазначив, що він забезпечує підвищення соціальних гарантій держави, передає УНІАН.

"Цей законопроект не містить жодної додаткової норми, яка б передбачала обмеження соціальних виплат і програм порівняно з рішеннями, прийнятими Верховною Радою в 2014 і 2015 роках. Саме цей законопроект створює умови для підвищення з 1 січня 2017 року розміру мінімальної заробітної плати вдвічі – до 3200 гривень", - наголосив він.

Міністр також зазначив, що проект передбачає впровадження європейського підходу до визначення мінімальної зарплати, відв`язування посадових окладів чиновників вищого рангу від показника мінімальної зарплати і скасування використання показника мінімальної зарплати для розрахунку штрафів, вартості адміністративних послуг, податків і зборів.

"Ще одне важливе завдання – залучення до соціального страхування великих верств зайнятого населення і посилення страхових принципів системи загальнообов`язкового соціального страхування", - додав Рева.

Довідка

Кабмін на своєму засіданні 26 жовтня в межах фіналізації проекту державного бюджету на 2017 рік запропонував наступного року вдвічі збільшити показник мінімальної зарплати - до 3200 грн замість 1600 грн. Того ж дня ввечері дану ініціативу цілковито підтримав президент Петро Порошенко. "Разом з побудовою Збройних Сил України першим пріоритетом влади, щойно з'явилася ця можливість, стає боротьба з бідністю", - підкреслив він.

Таким чином, уряд має намір зрівняти показники мінімальної зарплати з фактичним, а не нормативним прожитковим мінімумом.

За розрахунками Кабміну, мінімальну заробітну плату в Україні офіційно отримують приблизно 3,7 млн осіб.

31 жовтня прем'єр Володимир Гройсман запевнив, що в урядовому проекті держбюджету-2017 вже є кошти на подвійну "мінімалку".

"У бюджеті є ці кошти. Шляхом детінізації за рахунок того, що люди чесно платитимуть податки до Пенсійного фонду, шляхом того, що ми оптимізуємо усі видаткові частини, збалансуємо бюджет, жодних перевищень дефіциту бюджету, "друкарських верстатів" не буде. Я хочу це підкреслити. Я хочу всім повідомити, що це прораховане рішення, яке приведе до реального підвищення заробітної плати для українських громадян", - сказав Гройсман.

Водночас таке рішення різко розкритикував співголова Стратегічної групи радників Лешек Бальцерович:

"Я не є проти того, щоб було менше бідних людей. Але бідність усувається шляхом економічного зростання, а прискорення зростання потребує прискорення реформ".

Згідно з деякими думками, подвоєнням мінімальної зарплатні влада намагається пом'якшити негативний ефект від різкого збільшення тарифів на ЖКП.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1092 | Додав: adminA | Теги: рада, формування тарифної сітки оплати пр
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ