Пт, 2024-04-19, 15:14


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2013 » Січень » 4 » Рештки держпідприємств розпродадуть "своїм" або обміняють на дешевий газ - ЗМІ
16:21
Рештки держпідприємств розпродадуть "своїм" або обміняють на дешевий газ - ЗМІ
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/
Протягом року уряд хоче розпродати залишки державних компаній. "З молотка" можуть піти енергокомпанії, шахти та неліквідні підприємства. Експерти застерігають від непрозорості процесів. Кому дістануться підприємства і які наслідки чекають на Україну від їхнього продажу, дізнавалися журналісти Deutsche Welle, пише http://zhytlonews.com/.

Український уряд має амбітний план приватизації на 2013-й рік. За підприємства, які ще залишилися у державній власності, Фонд держмайна має виручити не менш ніж 10,8 мільярдів гривень, знайшовши покупців на енергогенерувальні компанії "Донбасенерго" та "Центренерго", а також на кілька ще непроданих енергопостачальних компаній.

Окрім цього, як мінімум чотири ТЕЦ – Дніпродзержинська, Херсонська, Одеська та Харківська - мають піти з молотка, аби забезпечити поповнення бюджету. Також фонд вже розпочав підготовку до продажу понад десятка вугільних копалень та кількох збагачувальних вугільних фабрик.

Єхануров: приватизація може призвести до порушення енергобезпеки країни

Колишній прем’єр-міністр України Юрій Єхануров вважає реалістичними приватизаційні плани фонду держмайна на 2013 рік. Втім, на його думку, бажання уряду передати енергетичні активи у приватні руки може спричинити порушення енергетичної та економічної безпеки України.

При цьому оглядачі констатують, що навряд чи продаж енергогенерувальних та енергорозподільчих компаній зможе допомогти наповнити держбюджет.

"Гроші від їхнього продажу можуть закрити деякі бюджетні дірки, але це краплина в морі. Грошей все одно не вистачить, і доведеться брати кредити або в Росії, або в Китаї", - каже президент Всеукраїнської спілки науковців-економістів Олександр Кендюхов.

Знижка на газ за Одеський припортовий завод

Тож аби перестрахуватися, у список рекомендованих до продажу об’єктів Фонд держмайна включив два українських гіганти - Одеський припортовий завод та "Турбоатом". Втім, пізніше голова фонду держмайна Олександр Рябченко поквапився запевнити, що уряд не збирається продавати ці активи, а включив їх до списку, бо цього вимагає процедура, за якою фонд мав включати підприємства, що раніше виставлялися на продаж.

Як відомо, починаючи з 2009 року, держава кілька разів виставляла Одеський припортовий завод на приватизаційний конкурс, але так і не продала.

Натомість виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук переконаний, що у купівлі Одеського припортового заводу та "Турбоатому" зацікавлені російські компанії, і українська влада поки що "дає задній хід" через відсутність конкретних політичних домовленостей між Москвою та Києвом.

"Якщо включили, то спробують продати, може, у другій половині року. Ймовірно Росію поки не влаштовує такий обмін за знижку на їхній газ Україні", - сказав Боярчук.

"Ласі" підприємства отримують лише "свої"

Досвід проведення приватизації 2012 року показав, що основні "ласі" об’єкти перепадають українським промисловим групам, наближеним до чинної влади, зокрема компаніям, підконтрольним олігарху Рінату Ахметову, зауважують аналітики. Так, холдинг ДТЕК став власником п’яти з восьми виставлених на продаж державних енергокомпаній. Також завзятими скупниками українських державних активів були російські бізнесмени.

Наприклад, підприємці з Росії Олександр Бабаков та Костянтин Григоришин тепер контролюють "Чернівціобленерго", "Закарпаттяобленерго" та "Вінницяобленерго".

Тенденція продавати ключові об’єкти "своїм" триватиме і далі, впевнені експерти.

"Будуть і надалі задовольняти інтереси груп впливу, які бачать особистий інтерес у приватизації. Вони керуються тим, що поки є можливість контролювати процес приватизації, чому б не перенаправити його на свою користь", - каже Олександр Кендюхов.

Експерт: у західних інвесторів немає шансів отримати підприємство на конкурсі

Директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна переконаний, що іноземні інвестори не надто поспішатимуть на розпродаж українських підприємств. "Західні компанії скептично налаштовані, бо в Україні є досвід продажу цілих груп таких об’єктів в одні руки без чесних конкурсів", - зауважив Боярчук.

Він вважає, що пріоритетів зробити приватизаційний конкурс 2013 року прозорим та відкритим український уряд не має. Але в Національному інституті стратегічних досліджень при президентові України впевнені, що іноземні інвестори не цікавитимуться українськими об’єктами з інших причин – через глобальну кризу.

"2013-го будуть депресивні настрої, тому іноземні компанії будуть обережні щодо купівлі об’єктів в Україні", - наголошує перший заступник директора інституту Ярослав Жаліло.

"Своїм" чи "чужим", однак продавати деякі активи уряду доведеться. Адже за прогнозами економістів, в Україні триватиме стагнація економіки, і значних надходжень у бюджет не варто очікувати. Разом з тим у бюджеті заплановані значні видатки у соціальній сфері, тож гроші на ці виплати доведеться десь шукати і знаходити.

Нагадаємо, раніше провідні українські економісти заявляли про те, що через олігархічний капітал українська економіка перебуває в стадії рецесії, тобто "реального падіння".


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1381 | Додав: adminA | Теги: дешевий газ, своїм, держпідприємств
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ