Пт, 2024-04-19, 19:49


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Березень » 18 » РФ застосувала на території Криму тактику "випаленого простору"
22:50
РФ застосувала на території Криму тактику "випаленого простору"
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

  Один із лідерів кримських татар і народний депутат України Рефат Чубаров заявляє, що окупаційна "влада" Криму посіяла на півострові страх і утискає громадськість.

Про це він заявив в інтерв'ю "Голосу Америки", яке публікує "Крим. Реалії" до другої річниці анексії.

"Перше, що привнесла Росія на територію окупованого нею Криму, – це застосування тактики "випаленого простору", з погляду поведінки громадськості", - сказав Чубаров.

За його словами, "сьогодні в Криму практично неможливе проведення масових заходів як форми вираження людьми своєї позиції".

"Для Криму це явище за останні 25 років дуже незвичне, бо в роки українського суверенітету цим правом – правом вільно висловлювати свою позицію, особливо у формі колективної поведінки, масових заходів – користувалися всі, у тому числі й ті, хто ці масові заходи прикрашав російськими триколорами. Сьогодні в Криму це неможливо, Росія цього домоглася", - заявив Чубаров.

"У суспільстві панує страх. Дуже швидко повернувся той час, який знайомий старшому поколінню, радянському – коли люди в суспільстві говорять одне (або не говорять взагалі нічого), думають інше, обговорюють лише з дуже близькими людьми свої думки", - сказав він.

"Час від часу окупаційна влада заохочує таку модель поведінки тим, що проводить масові обшуки в домівках. Роблять це в потворній формі, від якої кримські люди дуже давно вже відвикли", - заявив Чубаров

"Можуть, не постукавшись, зламати двері, увірватися через вікна, засипавши друзками розбитих вікон сплячих дітей. Можуть, не оформляючи документів, забрати до ФСБ чи інших каральних органів, і протягом дня намагатися психологічно зламати людину, а потім, ніби нічого не сталося, пізно ввечері її відпустити, навіть не оформивши документів", - уточнив він.

Також, наголосив Чубаров, влада тримає активних людей за ґратами.

"Сьогодні 11 кримських татар перебувають у тривалому ув’язненні без винесеного вироку", - нагадав він і уточнив, що серед них – Ахтем Чийгоз, Алі Асанов, Мустафа Дегерменджі, ще 8 осіб звинувачують у екстремістській діяльності у складі "Хізб ут-Тахрір".

"Ці постійні репресії безпідставні, мені здається, навіть із погляду тих, хто їх здійснює. Подивимося, чим закінчаться суди, але те, що такі репресії постійно підтримують рівень страху в суспільстві на необхідному для окупантів рівні, – це правда", - сказав Чубаров.

"Кримське суспільство сьогодні, з погляду прояву своєї позиції, у заціпенінні. Кримському суспільству дуже чітко сказано: ви можете веселитися, займатися своїми справами, висловлювати вільно свою позицію, але тільки в напрямку схвалення влади. Ви можете робити все, що завгодно, але тільки в тих параметрах, які ми вам визначили", - додав він.

Як йдеться в офіційному звіті правозахисної організації Human Rights Watch, оприлюдненій 18 березня 2016 року, російська окупаційна створила атмосферу страху і репресій в анексованому Криму. Директор організації у справах Європи і Центральної Азії Г'ю Вільямсон зауважив, що через ізоляцію Криму Росією моніторити дотримання прав людини там важко.

"З часу початку окупації Криму російськими військами на початку 2014 року простір свободи слова, свободи об'єднань і ЗМІ у Криму радикально зменшився. За два роки (місцеві кримські) посадовці не змогли провести змістовні розслідування таких дій збройних угрупувань, як тортури, позасудові страти, зникнення людей, напади і побиття кримських татар, українських активістів та журналістів", - йдеться у звіті.

Окрім того, люди, які не прийняли російського громадянства, зазнають дискримінації на півострові.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 742 | Додав: adminA | Теги: територія Криму, тактика випаленого простору, РФ
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ