Ср, 2024-04-24, 21:52


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Лютий » 22 » РНБО оприлюднила стенограму першого засідання після анексії Криму. ФОТО
16:47
РНБО оприлюднила стенограму першого засідання після анексії Криму. ФОТО
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/

Рада національної безпеки і оборони України розсекретила стенограму першого засідання, яке відбулося 28 лютого після анексії Криму. Документ оприлюднили в понеділок, 22 лютого, на засіданні комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони.

Тодішній голова СБУ Валентин Наливайченко доповідав, що голова Верховної ради Криму Володимир Константинов і оголошений прем'єром Криму Сергій Аксьонов перейшли на бік Росії і перебували в координації з Чорноморським флотом Росії. Також він повідомив на Раді про масштабний перехід військовослужбовців, співробітників "Беркута" й інших правоохоронців на бік РФ і взяття під контроль російськими силовиками об'єктів інфраструктури півострова.

Наливайченко говорив, що дії Росії отримали масову підтримку населення Криму, і пропонував робити все можливе, щоб не допустити стрілянини і жертв серед мирного населення чи військових ЧФ РФ.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков доповідав, що внутрішні війська і ППС у Криму тоді ще несли службу, але протидіяти росіянам не збиралися. "Ми маємо в Криму близько тисячі осіб внутрішніх військ, які, сподіваюся, зможуть виконувати накази, ну щонайменше здаватися не будуть", - говорив він. За словами Авакова, вже тоді присягу зрадили близько 67 бійців "Беркута" зі зброєю.

В.о. міністра оборони Ігор Тенюх на засіданні попередив, що Росія налаштована серйозно. "Відбулася розмова командувача ВМС із командувачем Чорноморським флотом, який у прямій розмові сказав: "Я не маю повноважень з вами вести переговори, але скажу наступне. Ми підемо до кінця - це перше. Друге. Усі війська приведено в повну бойову готовність. Третє - якщо ви нам не будете протистояти, то крові не буде і все мине мирно". Тобто, обстоював повну здачу, капітуляцію і перехід на бік РФ", - заявив тоді Тенюх.

Він також підкреслив, що об'єкти у Криму захопили спецпризначенці з досвідом бойових дій у гарячих точках РФ.

Згідно зі стенограмою, під час анексії Криму наприкінці лютого 2014 року Росія на кордоні з Україною зосередила 38 тис. військовослужбовців з великим арсеналом важкої техніки, вертольотів і кораблів у Чорному морі.

У стенограмі сказано, що, за даними Міністерства оборони, "під прикриттям навчання збройних сил Російської Федерації відбувається концентрація російських військ вздовж всього українсько-російського кордону".

"Їхня мета - не просто демонстрація сил, але реальна підготовка до вторгнення на нашу територію: перехід і виконання бойових завдань. На Київському, Харківському і Донецькому напрямках вже сконцентровано 38 тис. осіб, 761 одиницю збройної танкової техніки, 2200 броньованих машин, 720 артилерійських систем та залпового вогню, також до 40 ударних вертольотів і 90 вертольотів бойового забезпечення та 90 літаків штурмової авіації. В акваторії Чорного моря на бойове чергування вийшло 80 військових кораблів РФ", - повідомив Тенюх.

Тенюх також повідомив на РНБО, що армії Україна на той момент не мала.

"Ми можемо зібрати з усієї країни військове угруповання чисельністю близько 5 тисяч військовослужбовців, здатних виконувати бойове завдання. Їх ми можемо кинути в Крим, але це не вирішить проблеми Криму. Ми їх там просто покладемо. А що робити з тисячами кілометрів кордону і підготовкою Росії до вторгнення. Якщо зайдуть вранці з боку Чернігівської області, то до вечора вже в Києві будуть", - говорив Тенюх.

За його оцінками, в Криму на той момент було понад 20 тисяч російських військових проти 1,5-2 тисяч українських, готових виконувати наказ про застосування зброї.

Якоїсь миті в.о. президента Олександр Турчинов заявив, що вже дав команду готувати указ про запровадження воєнного стану.

Однак голова Генпрокуратури Віталій Ярема й Ігор Тенюх не підтримали його. "Воєнний стан у цій ситуації нам не допоможе. Ми не маємо можливості його ввести в Криму, ми не можемо залучати органи внутрішніх справ, яких на сьогодні немає, і також Службу безпеки, якої фактично не існує. Я не кажу вже про армію. Все це потрібно створювати, а потім говорити про введення якогось там стану", - казав Ярема.

Тенюх наголошував, що в армії є солдати, які ні разу у своєму житті не стріляли.

Крім того, Тенюх тоді повідомив, що в Чорному морі перебуває один фрегат керованої зброї - штабний корабель Whitley ("Вітлі"), який вийшов зі Стамбула. "Тому наявність американського фрегата керованої ракетної зброї, якщо б була домовленість і він увійшов би за домовленості в наші територіальні води, це було б також ознакою того, що ми не одні. Це може зупинити Росію", - сказав Тенюх два роки тому.

Він просив тодішнього в.о. президента України Олександра Турчинова надати дозвіл на проведення масштабних військових навчань, тому що "готовність більшості наших частин до виконання бойових завдань викликає великий сумнів".

Тенюх сказав, що всього чисельність українських сил, які могли протистояти військовим силам РФ, становила 15 тис. осіб. "15 тисяч - це повний склад військових. Тобто всіх, які нам підпорядковані. Але - це номінальна чисельність", - зазначав Тенюх.

Також він сказав, що "з російського боку в Криму, окрім сил Чорноморського флоту, йде постійне перекидання штурмових підрозділів збройних сил та спецназу ГРУ ГШ РФ. Вже зараз бойова компонента перевищує 20 тис. осіб. Але кількість російських військових, бойової техніки та зброї постійно зростає", - наголосив Тенюх.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк зі свого боку говорив, що введення воєнного стану рівноцінне оголошенню війни проти РФ. Він також розповідав, що в скарбниці немає грошей на війну.

 

Лише Турчинов на засіданні РНБО 28 лютого 2014 р. проголосував за запровадження воєнного стану

На засіданні Ради національної безпеки і оборони України 28 лютого 2014 року за введення воєнного стану у зв'язку з початком анексії Криму проголосував один член РНБО - Олександр Турчинов, який був на той час спікером Верховної Ради, в. о. глави держави.

Згідно зі стенограмою засідання РНБО, Турчинов поставив на голосування рішення РНБО про введення воєнного стану.

"Хто "за"? Ясно. "За" - один Турчинов. Це означає, що рішення не прийняте", - йдеться в стенограмі.

Згідно з документом, на засіданні РНБО перед цим голосуванням була деяка словесна перепалка між О.Турчиновим та лідеркою "Батьківщини" Юлією Тимошенко, яка також була на засіданні РНБО. Вона закликала в жодному разі не вводити воєнного стану в країні.

"Ми маємо сьогодні благати все міжнародне співтовариство стати на захист України. Це наша єдина надія. Жоден танк не повинен виїхати з казарми, жоден солдат не повинен підняти зброю, тому що це означатиме програш. Ніякого воєнного стану та активізації наших військ! Ми маємо стати найбільш мирною нацією на планеті, просто поводитися, як голуби миру", - наведено слова Тимошенко в стенограмі.

На ці слова їй відповів Турчинов: "Ви пропонуєте нічого не робити?".

При цьому лідерка "Батьківщини" наголосила, що необхідно до Києва або Криму запросити лідерів європейських країн на мирний саміт, провести конференції з питань миру. "Маємо всі разом писати звернення до ООН, до НАТО, до США по миротворчі війська. Задіяти всі дипломатичні зв'язки", - сказала Тимошенко.

Водночас екс-глава СБУ Валентин Наливайченко на засіданні РНБО заявив: "Інформація, яка надходить нашими каналами, повністю підтверджує готовність Росії до введення військ, які концентруються уздовж нашого кордону. І американці, і німці - усі в один голос просять не починати якихось активних дій, тому що, за даними їхніх розвідок, Путін використає це для початку широкомасштабного сухопутного вторгнення".

Раніше екс-секретар РНБО, перший віце-спікер Верховної Ради Андрій Парубій в інтерв'ю розповів, що в засіданнях РНБО у зв'язку з ситуацією в Криму в 2014 році брали участь представники найбільших політичних сил в Україні.

Наришкін під час засідання РНБО 28 лютого 2014 р. передав Турчинову по телефону "погрози від Путіна"

Голова Держдуми РФ Сергій Наришкін під час засідання Ради національної безпеки і оборони України 28 лютого 2014 року в терміновій телефонній розмові з тодішнім головою Верховної Ради, в. о. глави держави, членом РНБО Олександром Турчиновим передав слова президента РФ Володимира Путіна щодо можливих "жорстких рішень" стосовно України.

Згідно зі стенограмою засідання РНБО від 28 лютого 2014 року, оприлюдненою на засіданні парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони в понеділок у Києві, С.Наришкін зателефонував з вимогою термінової розмови з Турчиновим.

Після розмови Турчинов розповів про суть цієї бесіди: "Поговорили. Що сказати? Наришкін передав мені погрози від Путіна. Вони не виключають, як він сказав, ухвалення жорстких рішень стосовно України за переслідування росіян і російськомовних. Напевно, натякають на ухвалення рішень щодо введення військ не лише до Криму. Передав слова Путіна, що якщо загине хоча б один росіянин, - вони оголосять нас військовими злочинцями і переслідуватимуть по всьому світу".

У відповідь на ці слова Турчинов сказав Наришкіну, що, "почавши агресію проти України, вони вже стали злочинцями і відповідатимуть перед міжнародним судом".

Яценюк заявляв, що конфлікт з Росією через Крим може перейти в категорію "гарячих"

Прем`єр-міністр України Арсеній Яценюк заявляв, що конфлікт з Росією через Крим може перейти у категорію "гарячих" конфліктів.

Як сказано у стенограмі, Яценюк допускав, що якби був варіант політичного вирішення ситуації в Криму, то "правильне політичне рішення було б: розпочати переговори з тими, хто сьогодні представляє незаконно обрану владу в Криму з метою політичної стабілізації через прийняття Верховною Радою України нового закону України "Про Конституцію Автономної Республіки Крим"".

Яценюк сказав, що така Конституція повинна була передбачати формування умовно самостійної системи фінансів. "Я її назвав би умовно самостійною. Наприклад, залишення в розпорядженні бюджету автономії податку на додану вартість, відрахування частини акцизного збору і вирішення так званих мовних, національно-культурних і етнічних питань", - сказав Яценюк.

За словами прем’єра, такий варіант слід було розглядати як основний. "Але цей варіант буде зупинений Російською Федерацією, тому що вони не зацікавлені в мирному вирішенні конфлікту. Ще раз хочу підкреслити, з тієї доповіді військових, яку я почув, ми не готові до військової операції, але вірогідність військової операції з боку Росії надвисока", - наголосив Яценюк у лютому 2014 року.

Прем`єр-міністр тоді пояснив, що вірогідність військової операції з боку РФ означає "блокування Військово-морських сил України, що ніщо інше як військовий конфлікт".

"І тому нам треба другим етапом думати, що означає військовий конфлікт. Він не перейде в категорію "заморожених", я думаю, що він перейде в категорію "гарячих", - наголосив Яценюк.

Яценюк також висловлював переконання, що країни Будапештського меморандуму та інші країни не були готовими надавати військову допомогу Україні під час анексії Російською Федерацією Криму.

Як випливає зі стенограми, Яценюк нагадав, що у 2008 році на саміті НАТО у Бухаресті через не підписання Плану дій щодо членства відбулась військова агресія Росії на території Грузії.

"Саме це зараз відбувається і з Україною. На превеликий жаль, наші західні партнери тоді відмовились. А сьогодні б ситуація була зовсім іншою. Сьогодні б уже під Києвом стояло кілька есмінців військово-морських сил Сполучених Штатів. Зараз розглядати питання про приєднання до ПДЧ чи до НАТО взагалі навіть неможливо, тому що це взагалі нереально. Вони на це не підуть", - наголосив Яценюк.

У цьому зв`язку прем’єр висловив думку про можливість надання Україні військової допомоги.

"Я не хотів би в такому широкому загалі говорити про ці речі, але... жодна країна, в тому числі Будапештського меморандуму, не готові зараз допомагати Україні. Вони тільки з Іраку і Афганістану вийшли, і то не в повному обсязі. Тим більше, військовий конфлікт у центрі Європи... Нам прийдеться справляться виключно власними силами", - заявив Яценюк.

Довідка

Росія окупувала й анексувала український Крим, порушивши дані Україні в 1994 році гарантії збереження суверенітету і територіальної цілісності, а також почала "гібридну" війну проти України на Донбасі, таємно, без оголошення війни ввівши туди війська і техніку та прикриваючи окупацію кількох районів двох східних областей маріонетковими сепаратистськими організаціями.

15 березня 2015 року в інтерв'ю для фільму виробництва телеканалу "Росія" "Крим. Шлях на Батьківщину", президент РФ Володимир Путін вперше розповів про те, як навесні 2014-го віддавав накази з передислокації підрозділів Збройних Сил РФ на суверенну територію України. Зокрема для того щоб, як він висловився, "роззброїти і блокувати" український військовий контингент в процесі окупації Автономної Республіки Крим, він послав туди елітні загони ГРУ.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Росія випустила медаль "За повернення Криму" з датою окупації - 20 лютого 2014 року.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року. Країни Заходу також не визнають анексію Криму і запровадили низку економічних санкцій стосовно РФ.

Порошенко вважає, що анексувати півострів можна повернути тільки дипломатичним шляхом. "Оптимальним форматом для початку такого механізму я розглядаю формат "Женева плюс": за участю наших партнерів з ЄС та США і, можливо, країн-підписантів Будапештського меморандуму". За словами політолога Олександра Палія, країнами "плюс" можуть стати Франція і Китай.

А координатор акції з блокади Криму Ленур Іслямов припускає воєнний сценарій повернення півострова. 

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1153 | Додав: adminA | Теги: стенограма першого засідання, анексія Криму, РНБО
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ