Ср, 2024-04-24, 08:33


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Листопад 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Головна » 2009 » Листопад » 20 » Росія і Україна підписали проект угоди про будівництво енергоблоків Хмельницької АЕС
10:43
Росія і Україна підписали проект угоди про будівництво енергоблоків Хмельницької АЕС
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Росія і Україна підготували ряд документів зі співпраці в атомній галузі. Також узгоджено проект угоди про добудову Хмельницької АЕС, йдеться у протоколі п'ятого засідання комітету з питань економічного співробітництва російсько-української міждержкомісії, передає "Інтерфакс-Україна".

"Держкорпорацією "Росатом" і Мінпаливенерго України підготовлено і узгоджено в робочому порядку за винятком статті 6 проект угоди між кабінетом міністрів України і урядом РФ про співпрацю в будівництві енергоблоків номер 3 і номер 4 Хмельницької АЕС", - йдеться в документі.

"Підготовлений проект меморандуму між держкорпорацією "Росатом" і Мінпаливенерго України про розвиток співпраці в області геологорозвідки видобутку і переробки уранової руди. ВАТ "ТВЕЛ" і ДП НАЕК "Енергоатом" підготовлено проект довгострокового контракту на постачання ядерного палива для АЕС України після 2010 року", - наголошується в протоколі.


Сторони також підтвердили зацікавленість в продовженні співпраці в галузі будівництва нових АЕС, продовження ресурсу АЕС, що діють, постачань ядерного палива на українські АЕС, геологорозвідки, видобування, переробки уранової руди і розвитку цирконієвого виробництва.

Варто зазначити, що Україна розраховує добудувати два енергоблоки Хмельницької АЕС повністю за рахунок російського кредиту. Його обсяг може становити 5 млрд доларів. Як повідомив гендиректор "Атомпроектінжинірингу" (підрозділ НАЕК "Енергоатом") Володимир Бронников, головним питанням консультацій з "Атомбудекспортом" стануть умови фінансування будівництва енергоблоків російською стороною.

Попередня домовленість про надання грошей росіянами на цей проект була досягнута прем'єр-міністрами двох країн в квітні поточного року. Тепер же українська сторона планує порушити питання про кредитування не тільки послуг російського підрядника, а й закупівель устаткування і послуг, які надаватимуть підприємства з України.

Необхідність у позиці гендиректор "Атомпроектінжинірингу" пояснив відсутністю "власних вільних фінансових ресурсів в України". В той же час остаточні розрахунки вартості добудови блоків ХАЕС досі не проводилися. У квітні російський прем'єр Володимир Путін обіцяв забезпечити кредитування на суму 4 млрд дол. За світовими розцінками, добудова двох енергоблоків коштуватиме не менше 5 млрд дол.

Міжнародний конкурс з вибору типу реакторної установки для будівництва третього і четвертого блоків Хмельницької АЕС Україна оголосила в березні 2008 року. У конкурсі взяли участь американська компанія Westinghouse, яка незабаром зняла свою пропозицію, російське ЗАТ "Атомбудекспорт" і південнокорейська Korea Electric Power Corporation.

13 жовтня 2008 року російський проект реакторної установки, запропонований компанією "Атомбудекспорт", отримав схвалення на колегії Міністерства палива й енергетики України.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1376 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ