Пт, 2024-03-29, 01:23


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Вересень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Головна » 2009 » Вересень » 22 » Росія кинулася викупляти у туркменів газ: налякали прямі закупки Україною
20:39
Росія кинулася викупляти у туркменів газ: налякали прямі закупки Україною
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Плани щодо відновлення постачань туркменського газу до України знову може перекреслити Росія. Президент Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов повідомив, що Ашхабад готовий розпочати переговори з "Газпромом" про відновлення закупівель. Експерти упевнені, що Москва погодиться купувати туркменський газ навіть на невигідних умовах, аби не допустити підключення Ашхабада до проекту Nabucco, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Вчора, 21 вересня, Бердимухамедов заявив, що найближчим часом держконцерн "Туркменгаз" продовжить переговори з "Газпромом" про відновлення постачань газу, перерваних після аварії на газопроводі Середня Азія-Центр (САЦ-4) 9 квітня. "Росія є для нас давнім стратегічним партнером. Ми і надалі зміцнюватимемо і розвиватимемо нашу співпрацю", - заявив президент Туркменістану. У "Газпромі" вчора підтвердили, що контакти на рівні експертів продовжуються.

Офіційна заява керівництва Туркменістану означає усунення всіх технічних перешкод для відновлення закупівель Росією туркменського газу, що припинилися після вибуху на САЦ-4. Щоправда, президент East European Gas Analysis Михайло Корчемкін зазначає, що насправді трубу відновили ще в квітні – за три дні після вибуху. Припинення прокачування газу, за словами експерта, пояснюється тим, що "Газпрому" невигідно відновлювати його закупівлю на попередніх умовах.

Вчорашня заява Бердимухамедова означає, що в газовому конфлікті Росії і Туркменістану незабаром буде поставлена крапка. Правда, вчора прес-секретар прем'єр-міністра РФ Дмитро Пєсков і офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов не змогли уточнити дату відновлення закупівель туркменського газу і нові умови.

Джерело в "Газпромі" пояснило, що єдиної позиції з цих питань поки немає, тому дата візиту голови компанії Олексія Міллера до Ашхабада ще не визначена. Але співрозмовник упевнений, що поїздка відбудеться найближчим часом. Принципове рішення про відновлення закупівель газу було ухвалене на недавній зустрічі президентів Бердимухамедова і Дмитра Медведєва у Туркменбаші.

Після зустрічі лідери нічого конкретного з даного питання не заявляли. Проте, як розповіло джерело, близьке до переговорів, "тему газу обговорювали, і обговорювали серйозно": саме тоді президент Медведєв повідомив колегу, що Москва має намір відновити закупівлі. "Активні дії з боку Туркменістану і спроби диверсифікувати маршрути експорту газу, зокрема в європейському напрямі, не залишилися непоміченими", - пояснив причини цього рішення співрозмовник в МЗС РФ.

Дійсно, останнім часом Ашхабад активно демонстрував, що покупців на свій газ знайде і без Росії. Більш за все Москву турбують спроби Ашхабада вийти на західні ринки газу, де Туркменістан безпосередньо конкуруватиме з Росією. У серпні Бердимухамедов відвідав Болгарію і Туреччину і обговорював з керівництвом цих країн підключення Туркменістану до європейського проекту Nabucco щодо будівництва газопроводу з Каспійського регіону до ЄС в обхід Росії.

А рівно тиждень тому в Ашхабаді побував президент України Віктор Ющенко, котрий обговорював можливість прямих закупівель туркменського газу. Як повідомило джерело в "Туркменгазі", саме після цього візиту з Москви надійшла пропозиція про відновлення постачань. Член комітету Верховної Ради з ПЕК Сергій Тулуб говорить: "Схоже, Віктор Ющенко допоміг Росії і Туркменістану домовитися з даного питання. Це означає, що Туркменістан не розглядав нас як серйозного партнера".

Як зазначають експерти, в нинішніх умовах закупівлі туркменського газу навряд чи будуть для "Газпрому" економічно виправданими. За розрахунками Корчемкіна, в цьому випадку на кожному мільярді кубометрів туркменського газу "Газпром" втрачатиме 70 млн дол прибутку. Навіть якщо компанії вдасться отримати солідний дисконт до зафіксованої в торішньому контракті ціни 300 дол за тисячу кубометрів, експорт туркменського газу до Європи не дозволить "Газпрому" повернути власний видобуток в Росії на докризовий рівень. Втім, судячи з усього, заради бажання зберегти позиції Росії як головного транзитера туркменського газу до Європи Москва готова забути про економічну доцільність.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 1295 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ