Пт, 2024-04-19, 00:21


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2010 » Травень » 13 » Росія запропонувала Україні знизити тарифи на транзит нафти
10:33
Росія запропонувала Україні знизити тарифи на транзит нафти
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


До кінця травня планується підписати міжурядовий договір про транзит нафти. Згідно з підготовленою фахівцями Мінпаливенерго та міненерго РФ угодою, Росія може гарантувати Україні прокачування 30 млн т нафти на рік в обмін на введення європейської формули для розрахунку тарифів.
Експерти відзначають, що хоча це і зменшить доходи "Укртранснафти", зате дозволить уникнути різкого зниження обсягу транзиту, пише газета "КомерсантЪ-Україна".

Як розповіло високопоставлене джерело в Мінпаливенерго, проект нової міжурядової угоди в сфері транзиту нафти складений за дорученням глав урядів України і Росії, виданим під час їхньої квітневої зустрічі в Києві.

"Проект договору передбачає, що російський уряд гарантує транзит через територію України 30 млн т нафти щорічно протягом трьох років. Україна, у свою чергу, робить прогнозованим зростання тарифів на прокачування нафти, вводячи спеціальну формулу, за якою цей тариф буде розраховуватися", - повідомив співрозмовник видання.

За його словами, підписання угоди було заплановано на 17-18 травня, коли президент Росії Дмитро Медведєв відвідає Київ з візитом. Однак сторони не встигли погодити всі деталі, тому документ буде підписаний ближче до кінця травня.

У свою чергу російська сторона наполягає на внесенні до договору "прозорої" формули утворення тарифів, повідомляють джерела видання в міненерго РФ.

"Ми були дуже здивовані різким, 30-відсотковим зростанням тарифів на прокачування нафти через територію України з початку цього року. У результаті транзит тонни нафти обходиться в 1,63-1,65 євро за 100 км. У Словаччині прокачування тонни вуглеводнів коштує 1,50-1,55 євро за 100 км", - розповів він.

За даними Мінпаливенерго, торік транзит нафти через Україну скоротився на 11% - до 29 млн т. У I кварталі цього року він знизився ще на 37,5% - до 4,9 млн т.

Наприкінці квітня "Укртранснафта" подала позов до "Транснафти" з вимогою відшкодувати 7 млн доларів збитків, що виникли через відмову останньої транспортувати нафту через територію України в I кварталі.

Досі Україна наполягала також на внесенні в угоду пункту, що обумовлює застосування принципу take or pay в обмін на відмову від використання нафтопровідної системи в реверсному режимі.

У проекті нової угоди умова take or pay передбачена не буде, стверджує джерело в Мінпаливенерго. На думку партнера Astapov Lawyers Андрія Астапова, підписати угоду з цього питання можна буде пізніше - на рівні держмонополій.

Зниження ставки згідно з прийнятою у Європі формулою за нинішніх обсягів прокачування спричинить збитки української сторони у розмірі 10-12 млн євро на рік, зазначає заступник директора центру "Психея" Геннадій Рябцев.

Однак, за словами аналітика UPECO Олександра Сіренка, без гарантій з боку російського уряду обсяг транзиту нафти через територію України може скоротитися на 50%.

"Обсяг прокачування в I кварталі знизився всього на 37,5%, тому що частина російської нафти, яка традиційно йшла через Бєларусь, була спрямована через Україну. Зараз конфлікт між Бєларуссю і Росією полагоджено, і нафта знову піде за звичним маршрутом", - каже він. Сіренко також зазначив, що з початку року через Україну більше не прокачували казахську нафту.

При цьому член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима упевнений, що за підписання договору про гарантовані обсяги транзиту Росія може зажадати від України і відмови від транзиту венесуельської нафти для Бєларусі.

Під час свого першого візиту до Мінська на посту президента Віктор Янукович оголосив про готовність України забезпечити транзит венесуельської нафти в Бєларусь. Угода про постачання нафти з Венесуели була підписана президентом Бєларусі Олександром Лукашенком у ході його березневого візиту до Каракаса. Перша партія буде доставлена на Мозирський нафтопереробний завод уже в травні. Наприкінці квітня Україна вже почала приймати венесуельську нафту для Бєларусі.


За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1029 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ