Ср, 2024-04-24, 15:08


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Травень » 18 » Росіян навчають гордості за допомогою "стероїдних" спортивних перемог - InoPressa
16:31
Росіян навчають гордості за допомогою "стероїдних" спортивних перемог - InoPressa
Інші останні Іноземні видання по-українськи на сайті holosUA.com/

Після скандальної листопадової доповіді WADA про допінг-програму в Росії, яку "спонсорувала держава", від міжнародних змагань відсторонили Всеросійську федерацію легкої атлетики, а тепер "дивні подробиці" фальсифікацій у Сочі розкрив екс-директор московської антидопінгової лабораторії. Мутко опублікував "лицемірні вибачення", МОК погрожує не допустити в Ріо всю збірну РФ, США починають розслідування.

На думку редакції The New York Times, в опублікованому в The Sunday Times заяві російського міністра спорту Віталія Мутка (Россія приносить свої вибачення, вона виправилася. Будь ласка, допустіть нас до змагань у Ріо") є одне слушне зауваження: "Не можна, щоб чесні спортсмени страждали через поведінку інших". Саме з цієї причини Росію й усунули від міжнародних змагань. Саме тому її участь в Олімпіаді в Ріо під питанням.

На жаль, в заявах Мутка щось не видно визнання в значному поширенні допінгу під заступництвом держави, в якому звинувачують Росію, не кажучи вже про каяття. На думку журналістів, Мутко "грубо відмазується від відповідальності", заявляючи про серйозні помилки керівництва федерації, спортсменів і тренерів.

"Піднімаючись ще на одну сходинку лицемірства, він заявляє: "Нам за них соромно". За кого соромно? - пишуть автори статті. - За спортсменів, яким регулярно згодовують анаболічні стероїди ті самі чиновники, які повинні їх захищати, за підтримки і схвалення державних агентів? Де сором за ці держагентства, в тому числі за його власне міністерство?"

Нічого не згадав Мутко і про листопадовий звіт WADA з приводу допінгу в Росії, хоча, на думку голови незалежної комісії Діка Паунда, російський міністр спорту не міг не знати про цю програму, а "якщо він знав, значить, він замішаний у цьому".

Директор антидопінгової лабораторії Росії Григорій Родченков розкрив дивовижні подробиці того, яким чином фальсифікувалися допінг-проби під час Сочинської олімпіади-2014. У відповідь Мутко й інші російські чиновники зобразили із себе скривджених жертв "інформаційної атаки на російський спорт", йдеться в статті.

"Мутко розраховував, що його псевдовибачення переконають IAAF скасувати відсторонення російських легкоатлетів від Олімпіади в Ріо", але "його відмова визнати роль держави і його міністерства в допінг-програмі свідчить: він сам і російський уряд далекі від "зміни культури", яку IAAF хоче побачити, перш ніж дозволити російським атлетам повернутися до змагань", - резюмує газета.

В іншому матеріалі The New York Times йдеться: "Міністерство юстиції США розслідуватиме використання допінгу за підтримки держави десятками провідних російських атлетів". Прокуратура Східного округу Нью-Йорка почала розслідування щодо російських державних чиновників, спортсменів, тренерів, антидопінгових органів і всіх, хто міг незаконно отримувати користь з допінг-системи, повідомили обізнані джерела.

"У доповіді, опублікованій WADA в листопаді, Росію звинувачують у систематичному використанні допінгу за підтримки держави. Хімік, котрий відігравав провідну роль у цій операції, - Григорій Родченков, який довший час обіймав посаду глави російської антидопінгової лабораторії, - нещодавно розповів The New York Times, що він за вказівкою російського уряду роками працював над тим, щоб допомагати спортсменам використовувати заборонені стимулюючі речовини під час міжнародних змагань й уникати викриттів", - пише газета.

Прокуратура США зосередить увагу на всіх, хто міг сприяти нечесним змаганням в Америці чи використовував банківську систему США для здійснення допінг-програми. Але навіть якщо прокуратура зможе встановити юрисдикцію і гарантувати співпрацю з російською владою в отриманні доказів і допиту свідків, передача обвинувачених до США буде практично неможлива, констатує видання.

Прокуратура Східного округу в Брукліні вела масштабні справи про корупцію в спорті і раніше. Так, протягом кількох років вона розслідувала випадки корупції у ФІФА, зазначає автор статті.

Глава МОК Томас Бах припустив можливість відсторонення всієї збірної Росії від участі в Олімпіаді-2016 в Ріо-де-Жанейро. Про це він написав у статті для Frankfurter Allgemeine.

Нещодавні звинувачення на адресу акредитованої антидопінгової лабораторії в Сочі надзвичайно деталізовані і тому тривожні, пише Бах. Оскільки йдеться про роботу лабораторії на зимових Олімпійських іграх у Сочі в 2014 році, МОК зацікавлений, щоб WADA повністю і швидко пролило світло на звинувачення.

МОК розгляне в руслі своєї політики нульової толерантності до допінгу не лише відповідальність окремих спортсменів, а й усього їхнього оточення, зазначив Бах. Заходи можуть варіюватися від довічної заборони на участь в Олімпіадах і жорстких фінансових санкцій аж до призупинення або відсторонення цілих національних федерацій, як це вже зроблено у випадку Всеросійської федерації легкої атлетики (ВФЛА).

"Участь російських спортсменів в Іграх в Ріо буде до великої міри залежати від результатів розслідування WADA, - пише Бах. - Якщо з'являться ознаки організованої та всеосяжної допінг-системи в інших видах спорту, міжнародним федераціям і МОК доведеться робити складний вибір між колективною відповідальністю і індивідуальною справедливістю".

МОК ухвалив рішення "незалежно від виду спорту і нації перевірити допінг-проби, взяті на Іграх у Пекіні в 2008 році та Лондоні в 2012 році, за найсучаснішими методиками", йдеться в статті. "Ці рішучі дії з великою ймовірністю призведуть до того, що ще кілька десятків спортсменів, які вживали допінг, не зможуть взяти участі в Олімпіаді в Ріо", - вказує Бах.

"Сотні елітних спортсменів можуть похолонути від страху. Досі вони святкували свої успіхи, виступали з колективними промовами про блискучі перемоги, насолоджувалися галасом, який ЗМІ здіймали навколо їхнього тріумфу. Вони купалися в теплих променях слави, заробивши медалі для своїх країн на Олімпійських іграх, можливо навіть золоті. Але тепер вони тремтять", - оповідає Метью Саєд у The Times. Як пояснює журналіст, вчора МОК оголосив про повторну перевірку 454 допінг-проб з Олімпійських ігор у Пекіні, в результаті якої понад 30 спортсменів можуть бути відсторонені від Олімпіади в Ріо. Планується також перевірити 250 проб, узятих на Олімпіаді в Лондоні.

"МОК хитрує, - зазначає Саєд. - Він міг оголосити результати цих тестів відразу після їх отримання та інформування спортсменів. Проблема в тому, що тоді вправні шахраї, котрі уникли повторних оглядів, угледіли б нові можливості для застосування допінгу. Але зараз кожен спортсмен, що обманював на Олімпіаді в Пекіні або Лондоні, буде тремтіти в очікуванні можливого лиха".

"Неможливо перебільшити потужність цього психологічного важеля", - стверджує автор. Він вважає: "Страх затримання в майбутньому, заведена годинникова бомба в зразку, що зберігається в лабораторії, занепокоєння, викликане тим, що науковці по всьому світу винаходять нові методи виявлення допінгу, - ось це мрія для чесних спортсменів і постійний нічний кошмар для всіх, хто переступив правила".

Згадавши про історію з підміною зразків сечі на Олімпіаді в Сочі, Саєд стверджує: "Якщо антидопінгова влада зможе робити дві основні речі: збирати сечу й інші матеріали для аналізу і захищати їх від саботажу (в тому числі санкціонованого державою), їм до снаги розпочати нову кампанію, яку повинні вітати всі порядні спортсмени".

"WADA потрібно проконсультуватися з психологами, щоб обрати час і структуру заяви про результати перевірок, які б викликали максимальне занепокоєння. Зрештою, порядні люди будуть набагато краще спати, знаючи, що у шахраїв нарешті безсоння", - підсумовує автор.

Переклад Inopressa.ru    

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Іноземні видання по-українськи | Переглядів: 903 | Додав: adminA | Теги: росіяни, InoPressa, стероїдні спортивні перемоги, гордість
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ