Пт, 2024-03-29, 15:10


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2016 » Травень » 11 » Розничная цена природного газа для населения в Украине остаётся одной из самых низких в Европе - Минэкономразвития
18:14
Розничная цена природного газа для населения в Украине остаётся одной из самых низких в Европе - Минэкономразвития
Інші останні Новини економіки на сайті holosUA.com/

Кінцева роздрібна ціна природного газу для населення в Україні залишається однією з найнижчих у Європі, хоча наша країна не є нетто-експортером блакитного палива. Про це на своїй сторінці у Facebook написала перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Юлія Ковалів.

"Сьогодні НАК "Нафтогаз України" купує природний газ для потреб населення за найкращою ціною, не керуючись жодними політичними домовленостями, - пояснює Юлія Ковалів. - Якби ми не перестали імпортувати газ за сумнозвісним газовим контрактом із Росією, переплата за два роки становила б 20,5 млрд доларів".

185 доларів за 1000 куб. м природного газу - це роздрібна ціна блакитного палива, яка складається з ціни газу на німецькому хабі (146 доларів) + доставка в Україну, тариф на розподіл і ПДВ.

Уряд також ухвалив рішення, що природний газ власного видобутку повинен продаватися за ринковою ціною (виключаючи ціни на транспортування до західного кордону України). Раніше український газ продавався за операційною собівартістю 1590 грн за 1000 куб. м. У ціну не закладалися кошти на геологічну розвідку, розробку нових родовищ, буріння тощо. За такої ціни через 7-8 років власний видобуток в Україні скоротився б на три чверті. У свою чергу уряд запропонує програму збільшення власного видобутку до 30 млрд куб. м. природного газу до 2020 року.

Дані для інфографіки надані статистично організацією Євростат. Обробку даних здійснювали аналітики Мінекономрозвитку і НАК "Нафтогаз України".

Як повідомлялося, з 1 травня 2016 року граничну роздрібну ціну газу для побутових споживачів встановлено на рівні 6,879 тисячі гривень за 1 тисячу кубічних метрів (з урахуванням тарифів на транспортування, зборів і ПДВ), для виробників теплової енергії - 6,81 тисячі гривень за 1 тисячу кубічних метрів (з урахуванням тарифів на транспортування і ПДВ).

Окрім того, постанова збільшує ціну купівлі "Нафтогазом України" газу, видобутого його дочірнім ПАТ "Укргазвидобування", майже в 3,1 раза - з 1,59 тисячі гривень до 4,849 тисячі гривень (без ПДВ) за 1 тисячу кубічних метрів, встановлюючи цю ціну на період з травня 2016 року по 31 березня 2017 року.

Як запевняє віце-прем'єр Павло Розенко, підвищення ціни на газ "не відчують" малозабезпечені українці, а це близько шести мільйонів сімей.

Проте ще 1 квітня Розенко говорив, що уряд наразі не планує збільшувати вартість спожитого природного газу для фізичних осіб. "Кон'юнктура світових цін на газ змінилася, вони впали, і зараз уряд проводить переговори з МВФ про перегляд цього положення меморандуму", - стверджував тоді Розенко.

Нагадаємо, уряд Володимира Гройсмана на виконання вимог МВФ з 1 травня зобов'язав НАК "Нафтогаз України" продавати населенню природний газ за єдиною ціною 6 879 гривень за тисячу кубічних метрів (з урахуванням ПДВ, витрат на транспортування та інших витрат), тим самим скасувавши так звану "соціальну норму" в обсязі 1 200 кубічних метрів на опалювальний сезон за ціною 3 600 гривень за тисячу кубічних метрів, яка діяла в опалювальний сезон 2015/2016 років.

Згідно із заявою опозиційної партії "Батьківщина", рішення уряду призведе до "підвищення вдвічі" вартості централізованого опалювання й гарячої води у багатоповерхових будинках. "Це виглядає особливо цинічним на тлі того, що днями ціна на газ для промисловості була знижена на 12%. Тобто тепер олігархи платитимуть за газ менше, ніж пересічні українці", - заявили у "Батьківщині".

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини економіки | Переглядів: 778 | Додав: adminA | Теги: Европа, самая низкая, розничная цена газа, украина, Население, минэкономразвития
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ