Чт, 2024-03-28, 13:48


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Головна » 2009 » Грудень » 18 » Саміт у Копенгагені: учасники домовилися про декларацію
10:56
Саміт у Копенгагені: учасники домовилися про декларацію
Інші останні Новини світу на сайті holosUA.com/

Лідери 25 країн-учасниць кліматичного саміту, що завершується сьогодні в Копенгагені, виробили проект політичної декларації в ході наради пізно вночі, передає Радіо Свобода.

Прийняття документа намічене на сьогодні. Передбачається, що декларація стане основою для укладання міжнародної угоди про скорочення викидів парникових газів.

Напередодні голова Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу заявив, що якщо США оголосять про великі зобов'язання по скороченню викидів в атмосферу "парникових газів", то країни Євросоюзу підтримають цей крок.

Вірогідність підписання підсумкової угоди з боротьби з глобальним потеплінням на кліматичному саміті в Копенгагені зросла після того, як дипломати весь четвер проводили закулісні переговори, передає Бі-Бі-Сі.

Зокрема, представники Китаю дали зрозуміти, що готові піти на поступки в тому, як буде здійснюватися спостереження за скороченням викидів вуглекислого газу в цій країні, а США мають намір надати фінансування країнам, що розвиваються.

Разом з тим, документи, що опинилися в розпорядженні агентства, свідчать про те, що угода у тому вигляді, в якому її готові підписати країни-учасниці, не зможе обмежити підвищення температури менш як двома градусами за Цельсієм. Навіть якщо країни будуть дотримуватися всіх обіцянок, даних в рамках боротьби з глобальним потеплінням, температура може підвищитися на три градуси, говориться в документі.


Незважаючи на ряд питань, що виникають у зв'язку з прогнозами щодо кліматичних змін, основним каменем спотикання залишаються фінанси, а не зобов'язання щодо скорочення викидів.

Держсекретар США Хілларі Клінтон заявила, що американська адміністрація готова надати 100 млрд доларів на рік для країн, що розвиваються, якщо вироблена в Копенгагені угода буде відповідати умовам США.

Ключова вимога - "прозорість" з боку Китаю, що не влаштовувало Пекін. Однак у четвер заступник міністра закордонних справ Китаю Хе Яфей повідомив, що його країна готова брати участь в "діалозі і співпраці, які не будуть нав'язливими, і не будуть порушувати суверенітет Китаю".

Раніше президент Індонезії Сусіло Бамбанг Юдхойоно закликав розвинені країни бути гнучкими. Він також визначив можливість створення міжнародного механізму зі спостереження за скороченням викидів парникових газів.


В документах говориться про те, що не допустити підвищення середньосвітовий температури більш ніж на два градуси можна тільки одним способом - якщо розвинені країни погодяться до 2020 року скоротити обсяг викидів парникових газів не на 20, а на 30 відсотків. Якщо цього не станеться, вважають автори документа, температура може підвищитися на три градуси.

Представник Greenpeace Джосс Гарман у зв'язку з цим зауважив: "У політиків в Копенгагені зараз є чіткий вибір - або вони не допустять цього, або увійдуть в історію як люди, що дозволили цьому статися".

Країни, що розвиваються в ході саміту змогли добитися кількох важливих поступок. Документи, які ляжуть на стіл перед світовими лідерами в останній день саміту, за інформацією джерел в Копенгагені, будуть останньою версією, яку узгоджували в ході переговорів протягом усього року.

Раніше данська сторона, яка організувала саміт, опинилася під вогнем критики країн, що розвиваються, за спроби представити на розгляд учасників конференції їхні власні нові документи, узгоджені лише з кількома ключовими делегаціями.


Всі останні дні за кулісами саміту йшла напружена дипломатична робота. Прем'єр-міністр Великобританії Гордон Браун та його австралійський колега Кевін Радд вели постійні переговори з лідерами інших країн, намагаючись досягти компромісу, а президент Барак Обама спілкувався з учасниками саміту по телефону.

Кевін Радд і французький президент Ніколя Саркозі дали зрозуміти, що вони готові піти на більш серйозне скорочення викидів парникових газів в рамках Кіотського протоколу, як того вимагають країни, що розвиваються.

"Якщо люди хочуть зберегти Кіотський протокол - добре, давайте його збережемо. Але давайте домовимося про загальну політичну стратегію", - сказав Ніколя Саркозі.

Деякі країни, що розвиваються, які є найбільш вразливими до наслідків зміни клімату, судячи з усього, незадоволені фінансовим пакетом, запропонованим Хілларі Клінтон. Так, головний парламентер від Лесото Бруно Секолі, що очолює групу найменш розвинених країн на саміті, сказав, що виділення грошей бідним країнам на боротьбу з наслідками зміни клімату має йти окремо від будь-якої іншої західної допомоги і доповнювати її, а не заміщати.

"Не можна просити нас робити вибір між лікарнями і школами з одного боку і кліматичною безпекою з іншого", - сказав він.

Дискусії з приводу тексту угоди тривають. Організатори саміту сподіваються вирішити протиріччя що залишаються до початку зустрічі глав держав та урядів у п'ятницю вранці.

Тим часом, на думку українських екологів, позиція України на конференції у Копенгагені залишається неконструктивною.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1334 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ