Пт, 2024-03-29, 15:03


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
«  Грудень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Головна » 2009 » Грудень » 4 » Саміт Україна - ЄС: в очікуванні дива
11:53
Саміт Україна - ЄС: в очікуванні дива
Інші останні Новини України на сайті holosUA.com/


Сьогодні в Києві відбудеться XIII саміт Україна-ЄС. Всупереч обіцянкам президента Віктора Ющенка, на ньому не буде підписано Угоду про асоціацію, а в підсумкових документах не виявиться сигналів про поліпшення європейської перспективи Києва, пише "Комерсант-Україна".
Більше того, дипломати зазначають, що ці заяви глави держави негативно вплинули на хід переговорів. Завданням України на найближчі роки є робота над виконанням вимог проміжного документа - Порядку денного асоціації, - копію якого має у своєму розпорядженні ЗМІ.

Про плани підписання у 2009 році Угоди про асоціацію між Україною і Євросоюзом Ющенко заявляв неодноразово. Саме тому саміт, який традиційно проводиться у вересні, було перенесено на грудень: передбачалося, що додаткові три місяці дозволять завершити переговори. Президент продовжував обіцяти підписання угоди навіть після того, як про неможливість реалізації цих планів офіційно оголосили у МЗС і Радбезі.


Ще одне очікування від саміту Україна-ЄС, яке не виправдається, пов'язане з визнанням Брюсселем європейської перспективи Києва. Ющенко підкреслював, що чекає від сьогоднішньої зустрічі "чіткого сигналу", який дасть надію на поглиблення інтеграції з Євросоюзом. Таким сигналом могла стати згадка про "європейську ідентичність" країни.

На минулому саміті, у вересні 2008 року ЄС відмовився від вживання цього терміну щодо України. Учора на брифінгу в Секретаріаті президента заступник глави СП Андрій Гончарук уникнув відповіді на питання, чи буде у підсумкових документах XIII саміту фраза про "ідентичність".

"Переговори з цього питання тривають", - заявив він. Тим часом джерела в Брюсселі стверджують, що донесли до української влади тверду позицію: "Ніякі нові сигнали, які можуть трактуватися як визнання європейської перспективи Києва, на саміті не прозвучать".

У МЗС визнають, що однією з причин неприйняття Брюсселем оптимістичних рішень є політична криза в Україні. "Потрібно усвій, означає загострення політичної боротьби", - пояснив глава місії України при ЄС Андрій Веселовський.

Втім, головною проблемою, через яку саміт Україна-ЄС однозначно буде сприйнятий суспільством як провальний, дипломати називають лінію поведінки Ющенка. "Якби не його заяви, саміт виглядав би відмінно. Адже порядок денний не "порожній" - буде дві заяви про прогрес у переговорах, буде підписано кілька угод. Але через те, що президент постійно обіцяв підписати договір про асоціацію, у суспільстві склалося помилкове враження, що ми дійсно очікуємо цього. До речі, тепер він (Віктор Ющенко.-ред) заявляє, що угоду підпишуть "через кілька місяців", хоча всі учасники переговорів розуміють, що це такі ж нереальні прогнози ", - сказало одне з джерел у дипломатичному відомстві.

Заступник міністра закордонних справ, який курирує переговори з ЄС, Костянтин Єлісєєв теж визнає, що вимоги вищого керівництва країни підготувати угоду якомога швидше послаблюють позицію України. "Звичайно, у мене є директиви на швидке завершення переговорів. Але я, як парламентер, категорично проти встановлення часових рамок. Інша сторона (ЕС.-ред), відчуваючи, що є вказівка підписати угоду до конкретної дати, займає більш жорстку позицію", - говорить він.

У розмовах off records дипломати стверджують, що Угоду про асоціацію буде підписано не раніше кінця 2011 року, а найбільш ймовірно - у 2012 році. До цього часу головним документом, що регламентує відносини Києва і Брюсселя, буде Порядок денний асоціації, що замінив застарілий План дій Україна-ЄС.

Він набув чинності ще 20 листопада, але поки не оприлюднюється МЗС. ЗМІ вдалося ознайомитися зі змістом цього документа. Його головна задекларована мета - "підготувати і полегшити набуття чинності Угоди про асоціацію" у період до завершення переговорів і ратифікаційних процедур, який "триватиме ще кілька років".

У Порядку денному серед іншого перераховані завдання з реформування існуючої політичної системи України, що Київ і Брюссель вважають обов'язковими для виконання. Серед них - "проведення конституційної реформи у світлі рекомендацій Венеціанської комісії", "посилення місцевого і регіонального самоврядування", "забезпечення незалежності судової влади", а також "забезпечення незалежності та ефективності омбудсмена".

Київ зобов'язується "поліпшити умови утримання ув'язнених і затриманих громадян з метою ліквідації практики неналежного поводження з ними (тортур-ред.)" і здійснити реформу охорони здоров'я, пенсійну реформу і низку інших. "Фактично Порядок денний передбачає виконання тих положень Угоди про асоціацію, які на сьогодні вже узгоджені", - говорить Веселовський.

Європейці висловили свої претензії і до України

І все ж таки дещо на саміті планують підписати. Так буде підписано угоду про стратегічну співпрацю з "Європолом" і угоду про створення філії Європейського інвестиційного банку в Україні. Про це говориться в повідомленні представництва Європейського Союзу в Україні, передає "Інтерфакс-Україна".

У повідомленні наголошується, що лідери Європейського Союзу на київському саміті закличуть тепер українську сторону надати новий імпульс реформам.

Одночасно вони будуть вітати поглиблення відносин між ЄС і Україною, зокрема, мова йде про значне просування у переговорах щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС; про підготовку нового документу "Порядок денний асоціації".

Лідери ЄС та України також здійснять співпрацю між двома сторонами в широкому спектрі галузей - від енергетики до транспорту, від навколишнього середовища до сфери юстиції, свободи та безпеки.

"В енергетичній сфері сторони здійснять огляд просування в реалізації Меморандуму про взаєморозуміння щодо співробітництва в сфері енергетики, а також у досягненні інших ключових цілей, зокрема модернізації газотранспортної системи України і майбутнього приєднання України до Договору про Енергетичне співтовариство", - йдеться в повідомленні.

Крім того, сторони розглянуть можливості, надані Східним Партнерством для розвитку політичної асоціації та економічної інтеграції між ЄС та країнами регіону. "Зокрема, вони зосередять свою увагу на практичні кроки, які необхідно здійснити для досягнення цілей партнерства", - наголошується в повідомленні.

Представництво ЄС підтверджує, що Україна буде представлена на міністерській зустрічі Східного партнерства, яка відбудеться в Брюсселі 8 грудня.

На саміті в Києві також будуть обговорюватися міжнародні питання, зокрема відносини з Білоруссю, Молдовою та Росією.

Європейську Комісію на саміті будуть представляти її президент Жозе-Мануель Баррозу і європейський комісар у справах торгівлі та Європейському політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер.

"Лідери ЄС та України будуть вітати безперервну поступ у відносинах ЄС-Україна, але в той же час підкреслять, що Україні потрібно надання свіжого стимулу для своїх реформ", - наголошується в повідомленні.

У своїх коментарях напередодні саміту президент Європейської Комісії Баррозу зазначив: "ЄС і Україна стикаються з рядом спільних викликів, які примушують шукати спільні відповіді. Зміни клімату, всесвітнє економічне та фінансове уповільнення і енергетичні відносини є лише кількома з найбільш насущних прикладами. Ми продовжуємо демонструвати нашу готовність підтримати Україну в її роботі з цими та іншими ключовими пріоритетами. Водночас ми сподіваємося, що політичні лідери України впевнено й рішуче здійснять суттєві кроки в програмі реформ".

У свою чергу комісар Беніта Ферреро-Вальднер підкреслила: "Протягом минулого року відносини між ЄС і Україною продовжували зміцнюватися. Ми вітає просування в наших переговорах щодо нової Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також наше все більш широка співпраця у багатьох різних сферах ".

"Одночасно ми будемо закликати наших українських партнерів дати новий імпульс українським реформам і тісно працювати з міжнародним співтовариством, особливо з Міжнародним валютним фондом, щоб швидко повернуться до забезпечення зростання і добробуту для всіх громадян", - підкреслила вона.

Барозу, заявив про підтримку України, однак зауважив: "Водночас ми сподіваємося, що політичні лідери України впевнено і рішуче здійснять суттєві кроки в програмі реформ".

Для боротьби з корупцією потрібна воля і створення таких умов, які би зменшували адміністративне регулювання для ведення бізнесу. Натомість, сказав постійний представник Євросоюзу в Україні Жозе Тешейра, обіцяники влади у Києві впроваджувати реформи не виконуються.

Тешейра нагадав, що одразу після "помаранчевої революції" чільні українські керівники заявляли про потребу конституційної реформи, щоб краще окреслити повноваження різних гілок влади, але жодного поступу у цьому не було досягнуто.

Представник ЄС також вказав на відсутність реформ в економіці, які зменшували б бюрократичні перешкоди для ведення бізнесу, та брак намагань диверсифікувати економіку, яка виявилася залежною від кількох енерговитратних і вразливих до міжнародних криз галузей.

Тешейра також заявив, що не бачить в української влади волі до боротьби з корупцією.

За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини України | Переглядів: 1339 | Додав: holos
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ