Пт, 2024-04-19, 21:39


Головна Реєстрація RSS PDA   18+
Вітаю Вас, Гість
Новини України
Курси валют в Україні
Прогнози погоди
Новини росії
Навіны Беларусі
Новини світу
Новини економіки
Новини культури та освіти
Новини релігії
Новини спорту
Новини кіно: анонси, скандали, актори
Новини шоу-бізнесу: сенсації, курйози, фото, світське життя
Новини медицини. Здоров'я. Лікарські дива
Новини науки і технології
Автоновини: авто та транспорт
Кримінальні новини і надзвичайні новини
Новини про відпочинок і туризм
Катастрофи та природні катаклізми
Іноземні видання по-українськи
Иностранная пресса по-русски
Цікаві інтерв'ю
Історія українських земель
Відеоматеріали
Анонси. Повідомлення. Прес-релізи
Онлайн ТБ - цікаві телеканали на "Голос UA на РФ" у прямому ефірі
КІНОЗАЛ - фільми і програми українських каналів онлайн
Біографії. Довідки. Рецепти
Новини бізнесу
Дискусії: політичні, національні, любовні і психологічні
Мода, стиль і краса
Все про нерухомість
Архів-календар
Головна » 2011 » Березень » 26 » Сатурн посилає в космос складні радіосигнали незрозумілої природи з двох джерел
15:29
Сатурн посилає в космос складні радіосигнали незрозумілої природи з двох джерел
Інші останні Новини науки і технології на сайті holosUA.com/

Планета Сатурн несподівано для вчених виявилася надзвичайно балакучою. Космічний апарат Кассіні, що працює на орбіті навколо Сатурну, зафіксував дивні радіосигнали, що випромінюються планетою, більш того, ці радіосигнали розрізняються в північній і південній півкулях планети.

За словами астрономів, варіації сигналів на Сатурні контролюються обертанням планети і змінюються з часом, співпадаючи з сезонами на Сатурні.

"Ці дані зайвий раз нам доводять, яким насправді дивним є Сатурн. До цих пір ми були упевнені, що розуміємо природу цих сигналів, але тепер очевидно, що їх природа до цих пір залишається нами не понятий", - говорить Дон Гарнетт, один з наукових кураторів проекту Кассині, передає СyberSecurity.ru.

Сатурн випромінює радіохвилі, відомі як SKR-хвилі або Saturn Kilometric Radiation. Хоча для людського вуха ці хвилі недоступні, для Кассіні вони мають цілком конкретний "звук".

Зараз учені конвертували ці сигнали в звук, придатний для людських вух. За словами фахівців, дані радіохвилі є свого роду індикатором обертання планети, причому судячи по динаміці цих хвиль, обертання Сатурну є дуже складним процесом.

Вперше про наявність радіохвиль на Сатурні дізналися ще в початку 1980-х років, коли мимо планети пролітав апарат Вояджер. Тоді ж було встановлено, що вони синхронізовані з обертанням Сатурну і мають швидкість повторення 10,66 земних години. Пізніше з польотами європейського зонда Улісс і того ж Кассіні було уточнено, що періодичність хвиль складає 10,8 години.

Зараз встановлено, що радіохвилі на Сатурні - це не соло, а дует з двох потоків, що знаходяться в північній і південній півкулях планети.

У північному - швидкість повторення хвиль складає 10,8 години, в південному - 10,6 години. Встановити наявність двох джерел вдалося, за рахунок того, що апарат Кассіні пролітав строго над екватором Сатурну.

На сьогоднішній день вчені не можуть точно сказати, що є випромінювачем хвиль, а також чому в південній і північній півкулях швидкість випромінювання різна.

Проте фахівці вважають, що це повинно бути пов'язано не з тим, що швидкість обертання південної і північної частин різна, а з тим, що магнітні поля на планеті розрізняються, і як наслідок цього сезонність вгорі планети відрізняється від сезонності внизу.

Відзначимо, що в околицях Сатурну космічні тіла схильні до нетипової поведінки. Наприклад, супутник Сатурну Енцелад тане і обсипає бризками супутник Олену.



За матеріалами Голос UA на РФ
Також читайте:
Категорія: Новини науки і технології | Переглядів: 2692 | Додав: adminA
Всього коментарів: 0
ЗАЛИШ СВІЙ КОМЕНТАР ПРО ЦЮ НОВИНУ
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ТВОЯ ДУМКА ВАЖЛИВА ДЛЯ СВІТУ, ХАЙ ПРО НЕЇ ЗНАЮТЬ ВСІ